В новозеландската столица Уелингтън днес еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом

...
В новозеландската столица Уелингтън днес еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом
Коментари Харесай

ЕС и Нова Зеландия започват преговори за свободна търговия

В новозеландската столица Уелингтън през днешния ден еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом и министърът на търговията на Нова Зеландия Дейвид Паркър сложиха началото на договарянията по всеобхватно комерсиално съглашение, заяви пресслужбата на Европейската комисия.

Преговорите ще целят отпадането на пречките пред търговията със артикули и услуги, както и правенето на правила за облекчение на комерсиалния продан.

По този мотив Малмстрьом съобщи: " Днес сме очевидци на знаково събитие в връзките сред Европейски Съюз и Нова Зеландия. С общи старания можем да достигнем до съглашение, което е от изгода и за двете страни, и дава избрани преимущества за сдруженията и за жителите. Търговските съглашения разкриват нови стопански благоприятни условия, само че с това не се изчерпва тяхната роля - те способстват и за подсилване на връзките с нашите близки съдружници. Съзнаваме, че в лицето на Нова Зеландия имаме сътрудник, който отстоява същите жизненоважни полезности като нас ".

Първият формален кръг от срещите сред договарящите на двете страни ще се състои от 16 до 20 юли в Брюксел.

Двустранният стокообмен сред Европейски Съюз и Нова Зеландия предходната година бе в размер на 8.7 милиарда евро. По-голямата част от износа на Европейски Съюз за Нова Зеландия е формиран от браншовете за произвеждане на промишлени артикули, като транспортно съоръжение, машини, химикали, пластмаси, храни и услуги. По данни за 2016 година е регистриран търговски оборот за 4.4 милиарда евро в региона на услугите. За Нова Зеландия Европейски Съюз е третият максимален търговски сътрудник, като съглашението би нараснало търговията със артикули с съвсем 50 на 100, или с една трета - в случай че се вземат поради и стоките, и услугите.

Нова Зеландия е една от развитите стопански системи в света с най-бързи темпове на напредък. Страната неотдавна контракти с 10 други страни от Тихоокеанския район съглашение за съдействие. Споразумението сред Европейски Съюз и Нова Зеландия ще направи по този начин, че европейските сдружения се съревновават при идентични условия с сдруженията от страни, с които Нова Зеландия има подписани търговски съглашения.

По-рано тази седмица Европейски Съюз разгласи, че стартира договаряния за свободна търговия и с Австралия.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР