В новия проект за Подробен устройствен план (ПУП) на Борисовата

...
В новия проект за Подробен устройствен план (ПУП) на Борисовата
Коментари Харесай

В Борисовата градина - без Климатично училище и Зелен музей

В новия план за Подробен организационен проект (ПУП) на Борисовата градина в София към този момент отсъства концепцията за възобновяване на постройката на Климатичното учебно заведение, съществувало през 30-те години на ХХ век. Вместо това на терена се планува да бъде построена детска площадка. Няма го и предлагането за строителството на Музей за зелената памет на столицата, който в началото трябваше да се намира на мястото на автокъща „ Капитолия “. Екипът на бюрото „ Ковачев архитекти “, спечелил конкурс на Столична община през 2016 година и създал ПУП-а на Борисовата градина, се отхвърля и от желанието си да реалокира Конната база и спортните обекти на „ Спортна София “ в друга част на градината. Те остават на сегашните си места. Изоставен е и проектът за възстановяне на заведение на мястото на изгорелия ресторант „ Тенекииите “.  

Всичко това стана ясно по време на публичното разискване на модифицирания план за Подробен устройствен план на най-големия парк в столицата. То се състоя онлайн в четвъртък и продължи към три часа. Спрямо изброените дотук оферти на екипа на проф. арх. Атанас Ковачев имаше мощно неодобрение от жители и организации при първото публично разискване, провело се през 2019 година

Други първични планове на авторския колектив, които в този момент са модифицирани, са свързани с пониженото застрояванев терена на гара " Пионер ", където ще се оформи зона за спортове и детски комплекс с площадки за игра за разнообразни възрастови групи. Новият вид на подробния проект планува и възобновяване на атракциона " Кривите огледала " и на Водния канал.

Проектът включва още в достоверен тип да бъдат възобновени Трите дансинга, Софийският тенис клуб, както и бирарията на острова в езерото " Ариана ". Отпада концепцията за нова алея от стадион " Юнак " към розариума, за алея от езерото с лилиите към Братската могила и градежа на пешеходен подлез сред булевардите " Евлоги и Христо Георгиеви " и " Драган Цанков " при Строителния колеж. Предвиждат се обаче 2 надземни прекосявания към парка за пешеходци и велосипедисти - при гара " Пионер " и на бул. " Драган Цанков " (срещу алеята към ресторант " Веселото село ", който съгласно ПУП-а би трябвало да се премахне). Срещу Летния спектакъл, който от години е затворен, се планува нова трамвайна спирка, а пред него - зона за събития. Планира се и ново трамвайно трасе до парка, западно от Семинарията, което да свързва " Дървеница " с центъра.

В резерватната част на Борисовата градина се позволява слагане на павилион на детската площадка, на оборудването за книги при лятната читалня, за защита и за билети. Забранява се разполагането на всевъзможни преместваеми обекти от вида сергии, пазарски будки, рекламни детайли и др. За всички входове на парка е планувано слагането на уреди, които да контролират влизането на коли.
В модифицирания план са заложени места за построяването на нови четири паркинга - под терена на автокъща " Капитолия " за 420 коли, против която Столичната община води каузи за унищожаване, в сервитутата на остарялата трамвайна линия сред Телевизионната кула и Руското посолство, на пространство към ул. " Николай Габровски " и към бул. " Симеоновско шосе ".
След представянето на плана, писмени мнения, отзиви или оферти могат да бъдат подадени в период до 4 февруари в деловодствата на трите региона, на чиято територия попада паркът - " Средец ", " Изгрев " и " Лозенец ", както и на електронните им адреси. Заключителната полемика е планувана за 17 февруари.

 

Тревога

По време на публичното разискване максимален интерес и най-вече въпроси бяха заложени и бъдещето на лятната къпалня " Мария Луиза " и на Летния спектакъл. Както е известно, и двата обекта са под контрола на частни компании, свързани с известния предприемач Румен Гайтански, прочут и като Вълка. Арх. Ковачев и екипът му разясниха, че планът за Подробен устройствен план планува " Мария Луиза " да проработи като плаж и да се употребява единствено за отдих и спорт. В същото време обаче проектантът призна, че проектът не разполага с механизми, с които да накара частния притежател да върне обекта на общината или наложително да го възвърне. 

 

История

Първият вид на Подробен устройствен план на Борисовата градина бе показан през юни 2019 година под егидата на основния проектант на София Здравко Здравков и в наличието на кмета Йорданка Фандъкова. А самото решение за правенето на подобен Подробен устройствен план бе взето от Столичния общински съвет пет години по-рано, през 2014 г.На събитието преди 2 година, проведено в аулата на УАСГ, участваха повече от 500 души (по данни на самите организатори). Огромният интерес и множеството въпроси и становища показаха, че софиянци не са по никакъв начин безразлични към бъдещето на този монумент на градинско-парковото изкуство. Както и че считат да управляват желанията и дейностите на общината.

След представянето на ПУП-а бе обявено, че на жителите на София се дава двуседмичен период да внесат  възраженията и мненията си по отношение на плана. От Направление „ Архитектура и градоустройство “ към Столичната община даже оповестиха датата 26 юни 2019 година като втора дата за публично разискване на сътвореното от екипа проф. Атанас Ковачев, създател на проекта за Подробен устройствен план. Тази дата обаче бе пропусната, след което тeмата за изработването на подробния организационен проект на Борисовата градина ненадейно излезе от дневния ред на ръководещите в София. Та чак до началото на 2022 година

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР