В новите публично огласени изисквания на Виена към България обаче

...
В новите публично огласени изисквания на Виена към България обаче
Коментари Харесай

Анализатор: Защо България прави завой за таксата от руски газ? За...

В новите обществено огласени условия на Виена към България обаче не се приказва нищо за газовата такса, а единствено за по-ефективно въздържане на мигрантските потоци. Не знам, може пък това да е казано на София импровизирано. Но поуката за ръководещите в България е ясна – в никакъв случай не издавай заповед или закон, чието осъществяване не можеш да наложиш. Явно е, че българските министри и депутати не са премислили добре нещата и не са били наясно има ли метод „ Газпром “ да бъде заставен да заплаща новата такса.

 

И въпреки всичко, по какъв начин тъкмо стои въпросът с доставките на съветски газ за Австрия? Страната е най-старият западноевропейски клиент на Русия, респективно Съветския съюз - първият контракт за покупка на руски газ е подписан още през 1968 година До предходната година делът на съветските доставки в австрийското газово ползване доближаваше 80%, в този момент е паднал до 55-60%. Страната има и личен рандеман, който покрива към 15% от потребностите й. В последните десетина години газовата консумация на Австрия е сред 7,5 и 9,5 милиарда куб. м годишно. Основният австрийски контрагент на „ Газпром “ е компанията OMV. Най-голям акционер в нея е австрийското държавно управление с дял от 31,5%. Доста забавен е вторият по величина акционер, който има 24,9% от OMV, това е държавната нефтена компания на Обединените Арабски емирства. Голяма част от акциите са free float – свободно търгуеми на борсата.

 

През 2018 година OMV подписва нов контракт за покупка на съветския газ, по 6 милиарда куб м годишно до 2040 година През предходната година Русия спря доставките на множеството свои европейски клиенти, само че не и на Австрия, макар, че OMV не е плащала в рубли и няма желание да го прави. Австрийците настояват, че поставят старания да се избавят от съветския газ, само че очевидно считат да протакат постигането на тази цел. Новият газопровод до Германия, по който ще се доставят спомагателни размери неруски газ, щял да се строи чак до 2027 година, въпреки че е дълъг единствено 40 км и коства едвам 200 млн. евро.

 

Руският газ влиза в Австрия по два маршрута. Единият от тях е през Украйна и Словакия, а другият – през тръбопровода Турски поток и по-късно през България, Сърбия и Унгария. Вижте на графиката по-долу дневните доставки по тези две трасета през последните 2 седмици, през Украйна до Австрия (червената линия) идват 2-2,5 пъти повече газ, в сравнение с през България (в зелено). Но украинският пренос ще спре в края на 2024 г, когато изтича договорът на руснаците с Украйна. Тогава OMV може да изпадне в сложна обстановка, Балкански поток през България обслужва и Сърбия и Унгария и няма толкоз свободен потенциал, че да замести доставките през Украйна. Засега във Виена обмислят вид да купуват газа от „ Газпром “ на руско-украинската граница и да сключат контракт за транспорт през Украйна. Не е ясно обаче дали украинците биха се съгласили да транзитират съветски газ, та даже и с етикет „ австрийски “.

 

Като цяло методът на Австрия към путинова Русия се базира на бизнес връзките, политиците във Виена не желаят да правят оценка Москва през призмата на морални алтернативи. Австрия и официално има статут на неутрална страна. Подобно на немските социалдемократи, тя води мека пропутинска политика, за разлика от Виктор Орбан в Унгария, който намерено се нарежда като другар на съветския деспот. През годините въздействието на Русия в Австрия е ставало очевидно откакто някогашни австрийски политици минаваха на работа в съветски нефтени компании. Бившият канцлер Волфгант Шусел стана член на борда на шефовете на „ Лукойл “, а някогашната външна министърка Карин Кнайсел, която танцува с Путин на сватбата си, бе в управлението на съветската държавна компания „ Росснефть “. След 24 февруари м.г. и двамата бяха принудени да изоставен директорските бордове на съветските компании.

 

Официално Австрия осъжда съветската експанзия против Украйна и пропуща през своя територия оръжейни доставки за Киев, само че не оказва помощ военно на украинците по различен метод, с изключение на с каски и бронежилетки. Иначе Виена е гнездо на многочислена съветска агентура, спомнете си какво сподели българинът Христо Грозев при започване на годината – австрийските управляващи не могат да подсигуряват сигурността му в тяхната страна, тъй като съветски убийци са по следите му. Дълги години австрийските политици смятаха, че могат да вършат с Русия „ просто бизнес “, само че нападението против Украйна от февруари м.г. сподели по какъв начин този бизнес може да се трансформира в озъбена нападателна геополитика, която да бръкне надълбоко в австрийските джобове. OMV беше принудена да отпише активи и вземания за 2 милиарда евро, това са окончателно изгубени пари, вложени в газопровода „ Северен поток-2 “ и в дял в газово находище в Западен Сибир.

 

Пламен Димитров, Българско геополитическо сдружение
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР