В непосредствена връзка сме чрез посолството в Киев с българската

...
В непосредствена връзка сме чрез посолството в Киев с българската
Коментари Харесай

Заплашена ли е българската общност в Украйна

В непосредствена връзка сме посредством посолството в Киев с българската общественост в Украйна.

Това съобщи министърът на външните работи Теодора Генчовска на въпроси на депутати по време на чуването в Народното събрание за напрежението НАТО-Русия.

Министерство на външните работи още преди седмица е инструктирало българския дипломат в Украйна да приготви и актуализира своите проекти за евакуация, при положение на потребност, уточни тя. Към този миг няма постъпили претенции за евакуация на български жители и техните фамилии, чиновници на посолството или представители на бизнеса там, увери Генчовска. Тя цитира позицията на висшия представител за външната политика на Европейски Съюз Жозеп Борел, че на този стадий страните членки не е належащо да се изтеглят от територията, макар почналото евакуиране на фамилиите на чиновници на посолствата на Съединени американски щати и Англия.

В тясна съгласуваност сме с Министерството на защитата с оглед обмисляне на нужните средства при положение, че има проблем с авиолиниите, да може да се употребяват ресурсите на Военновъздушните сили за навременно евакуиране на жителите на България, заяви още външният министър. Генчовска разяснява, че главните опасности пред нашата страна са свързани със сигурността в черноморския район. В същото време има опасности от хибридни закани, асиметрични закани, във връзка с жители, медии, Неправителствени организации, както и по някои политически субекти, добави тя. Възможни са и кибер офанзиви, както и хибридни офанзиви от страна на Русия във връзка с процеса на взимане на решения в страните членки на НАТО и на Европейски Съюз, разяснява Генчовска.

На идния съвет " Външни работи " се възнамерява да се вземе решение за възможна подготвителна задача на територията на Украйна, заяви министърът. Тя уточни, че главно по линия на НАТО се разискват по-конкретни ограничения, свързани със сили и средства, които могат да усилят предното наличие на Алианса. Генчовска осведоми, че пакетът наказания на Европейски Съюз към момента е в развой на разработка, само че той ще бъде прибавен единствено при нужда и ескалация на напрежение. В случай, че пакетът наказания е реалност, ще има привикване на ексклузивен Европейски съвет, добави тя.

Теодора Генчовска разяснява, че заболяване от COVID-19 я е въпрепятствало да взе участие в Гимних и във видеоконферентната връзка на министрите на външните работи на НАТО. След като поех поста, имам три извършени диалога с държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен и с Джак Съливан, консултант на президента Байдън по въпросите на сигурността. За страдание, Министерство на външните работи няма закрита връзка и трябваше да употребяваме услугите на работа " Военно разузнаване ", добави тя.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР