В неделя Тунис избира нов президент. След почти 4 г.

...
В неделя Тунис избира нов президент. След почти 4 г.
Коментари Харесай

Тунис е на кръстопът


В неделя Тунис избира нов президент. След съвсем 4 година временен интервал, страната е на кръстопът: тя може да тръгне по пътя на същинската народна власт или да се върне още веднъж към остарелия режим на ръководство, написа Сара Мерш.

Ентусиазираното голям брой се е " въоръжило " с флагчета и плакати с лика на възрастен мъж. А когато той се качва на сцената, огромната зала на Спортния замък в столицата Тунис изпада в еуфория. Беджи Каид Есебси ще навърши другата седмица 88 години. Най-възрастният претендент на тези президентски избори в Тунис има и най-големи шансове да ги завоюва и да стане първия демократично определен президент на страната. Противниците му се майтапят, че в случай че бъде определен, Есебси няма да доживее края на петгодишния си мандат. " Все приказват, че съм бил в болница, или че даже съм починал ", споделя Есебси пред свои последователи и прибавя, че се усеща прелестно. След няколко остри реплики към съперниците си и два анекдота, претендентът за президент се отдръпва от сцената. Въпреки късата му изява, хората са въодушевени.

Кандидатът със " мощна ръка "

Привържениците на Беджи Каид Есебси, който основа светската партия " Нидаа Тунес ", станала първа политическа мощ след парламентарните избори, се надяват, че той ще успее да изведе страната от рецесията. Техните причини са, че Есебси има политически опит и мощни връзки в чужбина, по тази причина е най-подходящият човек за президентския пост. Освен това единствено той можел да се пребори с тероризма, тъй като е " претендентът със мощна ръка ". Тя обаче може да стане прекомерно мощна, притесняват се съперниците му, тъй като в партията му има освен синдикалисти и социалдемократи, а и доста представители на остарелия режим. Самият претендент за президент беше министър при двамата предходни президенти на страната - Хабиб Бургиба и Зин ал Абидин бен Али.

Беджи Каид Есебси има огромни шансове за триумф

Страховете, че Есебси може да се окаже нов автократ, са неоснователни, счита Ахмед, който е решил да даде гласа си за Есебси. " Не ни е боязън от преобладаваща роля на дадена партия, тъй като народът към този момент не мълчи. Ако пък се окаже, че президентът желае да ръководи самичък, тогава ще го изгоним от властта ", безапелационен е младият гласоподавател.

Освен Есебси, от в началото 27 претенденти, в борбата за президентския пост останаха 21 искащи. Сред тях има и жена - съдийката Калтум Кану. Подобно на множеството останали претенденти обаче, тя няма огромни шансове за триумф, само че двама или трима други биха могли да се окажат сериозна конкуренция на Есебси. С най-големи шансове да го затрудни е актуалният краткотраен президент Монсеф Марзуки. Неговата партия " Конгрес за републиката " получи на парламентарните избори единствено четири места, само че поддръжниците на ислямистката групировка " Енахда ", която не издигна собствен претендент, се чака да поддържат Марзуки. Всеки различен сюжет, друг от балотаж в края на декември, би бил огромна изненада.

Предизборни тактики

И изявата на Марзуки пред неговите поддръжници е къса. След към 15 минути той напуща сцената, обкръжен от телохранители. Докато Есебси и Марзуки се атакуват взаимно по време на предизборната акция, други претенденти се пробват да натрупат точки пред гласоподавателите с съответни обещания и вярата, че това ще им помогне да стигнат до втория кръг. Поне двама от тях биха могли даже да съумеят - крупният предприемач Слим Риахи, президент на един от водещите футболни клубове в Тунис, и левият претендент Хама Хамами, целещ се в гласовете на недоволните от финансовата политика на настоящето държавно управление и зависимостта на Тунис от други страни. " Хората се майтапят, че приказвам за домати и лук ", смее се Хамами. Но непрекъснато покачващите се ежедневни разноски, икономическите проблеми и безработицата са тематики, които в действителност интересуват гласоподавателите, добавя той.

Монсеф Марзуки желае да остане президент на Тунис

Председателят на Народния фронт се надява на президентските избори да продължи изненадващият триумф на неговата партийна групировка. " В момента хората трансформират настройката си. Те са наясно, че дяснолибералните партии, без значение дали религиозни или не, не им оказват помощ ", споделя 62-годишният претендент за президент, който при предходните две ръководства на Бургиба и Бен Али прекарва по-голямата част от живота си в конспиративност или в пандиза.

Тежка задача пред новия президент

Бъдещият президент ще има малко поле за деяние, само че ще би трябвало да управлява спазването на новата конституция, призната през януари 2014. Прилагането ѝ ще бъде едно от най-големите провокации през този първи постоянен мандат след революцията. След като станат ясни резултатите от изборите, ще стартират съдружни договаряния. На партията " Нидаа Тунес " по никакъв начин няма да ѝ елементарно да събере устойчиво болшинство в разединения парламент в Тунис. Според наблюдаващи, не е изключено да минат месеци, до момента в който бъдат попълнени всички вакантни управнически постове.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР