В неделя Буркина Фасо обяви, че операциите на френската армия

...
В неделя Буркина Фасо обяви, че операциите на френската армия
Коментари Харесай

Буркина Фасо обяви официалното приключване на мисията на френската армия

В неделя Буркина Фасо разгласи, че интервенциите на френската войска в засегнатата от джихадистите западноафриканска страна публично са завършили , откакто двустранните връзки се утежниха през последните месеци.

В събота в лагер в покрайнините на столицата Уагадугу висши офицери от буркинските и френските сили в страната организираха гала по събаряне на знамето по този мотив, се споделя в изказване на буркинската войска.

Миналия месец Франция удостовери, че ще изтегли контингента си от стотици военнослужещи, ситуирани в Буркина Фасо, откакто хунтата, ръководеща страната от Сахел, изиска силите да се изтеглят в границите на четири седмици.

Искането пристигна дни откакто министър-председателят на Буркина Аполинер Килем де Тембела разгласи Русия за " рационален " избор на нов сътрудник в битката с джихадистите.
 Путин против „ демоните на Макрон ” – новата прокси война на Русия в Африка
Путин против „ демоните на Макрон ” – новата прокси война на Русия в Африка

След Централноафриканската република и Мали през 2022 година френската войска напусна Буркина-Фасо, преследвана на всички места от " Вагнер "

" Това не значи завършек на дипломатическите връзки сред Буркина Фасо и Франция ", съобщи държавният представител Жан-Еманюел Уедраого пред телевизионния канал RTV след известието.

Някои от бойците напуснаха няколко дни по-късно известие.

Тяхното тръгване бележи още една значима стъпка в намаляването на военното наличие на Франция в района .

Хунтата в прилежащо Мали също настояваше френските войски да изоставен, а през 2022 година френският президент Еманюел Макрон приключи антиджихадистката задача " Бархан " там след десетилетие.

Джихадистките набези в района не престават .

След като френските сили напущат района, западните страни са загрижени за възходящото въздействие на Русия, по-специално за наличието на наемници от групата " Вагнер ", ръководена от съдружник на президента Владимир Путин.
 Буркина Фасо скъса боен контракт с Франция
Буркина Фасо скъса боен контракт с Франция

Още една страна се обръща към ЧВК " Вагнер "?

Изтеглянето на френските военни сили, в това число оборудването и материалите, ще бъде финализирано от логистичен екип , изпратен за тази цел, се споделя в изказване на армията на Буркина Фасо.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР