В Найроби започват поредните преговори за сключване на глобален договор

...
В Найроби започват поредните преговори за сключване на глобален договор
Коментари Харесай

Глобален договор за борба със замърсяването с пластмаси се обсъжда в Кения

В Найроби стартират следващите договаряния за подписване на световен контракт за битка със замърсяването с пластмаси, като се чака напрежение, защото страните спорят за това какво би трябвало да бъде включено в пакта.


Миналата година към 175 страни се споразумяха до 2024 година да сключат контракт на Организация на обединените нации за битка с пластмасата, която замърсява океаните, носи се в атмосферата и прониква в телата на животните и хората.

Макар да има необятен консенсус, че е нужен контракт, има доста разнообразни отзиви за това какво би трябвало да се съдържа в него.

Преговарящите към този момент се срещнаха два пъти, само че диалозите на 13-19 ноември са първите, на които ще се преглеждат оповестеният през септември план за текст на контракта и съдържащите се в него разновидности на политики.

Около 60 по този начин наречени страни с " високи упоритости " приканиха за наложителни правила за понижаване на потреблението и производството на пластмаса, която се създава от изкопаеми горива - мярка, подкрепяна от доста екологични групи.

Това не е позиция, споделяна от доста стопански системи, произвеждащи пластмаса, в това число Съединените щати, които от дълго време избират да се съсредоточат върху преработването, нововъведенията и по-доброто ръководство на отпадъците.

Проектът, в който се показват другите способи за деяние, ще послужи за основа на разискванията с висок интерес в централата на Програмата на Организация на обединените нации за околната среда (ЮНЕП) в Найроби.

С повече от 2000 регистрирани делегати и покровители от екологични групи в залата, договарянията се чака да станат горещи, до момента в който се създават детайлностите.

В събота стотици деятели за климата, размахващи плакати с надпис " Криза с пластмасата = рецесия с климата ", излязоха на шествие в Найроби, призовавайки договарянията да се съсредоточат върху намаляването на количеството създавана пластмаса.

Срещата, на която ще се разисква бъдещето на пластмасата, се организира директно преди решаващите договаряния за климата в богатите на нефт Обединени арабски емирства по-късно този месец, където полемиките за изкопаемите горива и техните излъчвания, които нагряват планетата, ще преобладават в дневния ред.

Както и в договарянията на Организация на обединените нации за климата и биоразнообразието, финансирането е основен миг в договарянията за пластмасата.

Богатите стопански системи в предишното са замърсявали повече - и от години изнасят отпадък за преработване в по-бедните страни, където той постоянно попада в околната среда.

Някои разрастващи се страни се притесняват от правила, които биха могли да наложат прекомерно огромна тежест върху техните стопански системи.

Групите за отбрана на околната среда настояват, че силата на контракта зависи от това дали държавните управления ще се ангажират да лимитират и последователно да понижат производството на пластмаса.

Производството на пластмаса се е удвоило за 20 години и през 2019 година са създадени общо 460 млн. тона от нея, съгласно Организацията за икономическо сътрудничество и раз.

Въпреки възходящата информираност за казуса, обвързван с пластмасата, при сегашните трендове производството може да се утрои още веднъж до 2060 година, в случай че не се подхващат дейности.

Около две трети от пластмасовите боклуци се изхвърлят, откакто са употребявани единствено един път или няколко пъти, а по-малко от 10 % се рециклират, като милиони тонове се изхвърлят в околната среда или се изгарят погрешно.

Срещата в Найроби е третата от петте сесии в границите на интензивен развой, целящ привършване на договарянията през идната година, с цел да може договорът да бъде признат доникъде на 2025 г./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР