В най-скоро време ще бъде организирано посещение във Франция на

...
В най-скоро време ще бъде организирано посещение във Франция на
Коментари Харесай

Петков и Радев ще ходят при Макрон относно премахването на ветото за Северна Македония

В най-скоро време ще бъде проведено посещаване във Франция на президента Румен Радев и премиера Кирил Петков. В тяхната делегация ще има и представител на външното ни министерство. В Париж се чака те да одобрят предложение на Еманюел Макрон, което да вдигне ветото за започване на договарянията на районен съд Македония за участие в Европейски Съюз.

Това оповестиха организация БГНЕС като се базира на участници в последния съдружен съвет, който се организира в петък вечер, 27 май. Източниците на медията са от разнообразни политически обединения и всеки един от тях поотделно е удостоверил информацията. В срещата участваха Кирил Петков, Асен Василев, Иван Ченчев, Георги Свиленски, Гроздан Караджов, Станислав Балабанов, Велислава Петрова, Атанас Атанасов и Владислав Панов.

По време на диалога от държавното управление са уведомили, че " френското председателство е дало обещание да включи всички български претенции в преговорната рамка и тяхното осъществяване да бъде обезпечено от самия Макрон ".

" Това на процедура значи, че ние се доверяваме напълно на Макрон, само че в това време рискуваме да изпаднем в десетилетен спор, тъй като всяка една от страните-членки ще може да блокира всяко едно решение. Това ще бъде спор безспир, а ние не желаеме турски вид ", описа един от участниците пред БГНЕС.

Според различен участник в срещата от 27-ми май в проекта на Макрон " има оферти, които не са ясни и изобщо не е несъмнено, че Европейската комисия може да даде гаранции за тяхното осъществяване в бъдеще ". На участниците в съдружния съвет е направило мощно усещане информацията, че " президентът Радев е провел доста позитивен диалог с Макрон ".

" Това е толкоз транспарантно. Самият Радев ден след съвета сподели следното: Мога да поздравя президента Макрон за неговото визионерство и храброст да търси съответно решение за намиране на излаз от тази обстановка и за отстояване на истината и справедливостта ", сподели участник в съдружния съвет.

Сериозно терзание измежду участниците провокирало изявлението на един от тях, който безусловно се е отнесъл с неуважение към мнението на българските жители по въпроса за РСМ. " Каквото и да предложим, то ще мине, тъй като българите не схващат този въпрос ", са били неговите думи. " Сигурно и заради тази причина са отделени десетки хиляди лв. за социологическа организация, която да обработва популацията по този въпрос през идващите две седмици ", сподели още той.

Вдигане на ветото било належащо и заради желанието на Украйна да стартира договаряния за присъединение към Европейски Съюз. Много неприятен сигнал ще бъде, в случай че Украйна получи покана, а РСМ и Албания не престават да чакат и заради тази причина френското председателство бърза с предлагането, споделил един от участниците в самото начало на срещата.

Според него проектът на Макрон би трябвало да бъде подготвен преди провеждането на Корепер - Комитетът на непрекъснатите представители на държавните управления на страните — членки на Европейския съюз. Корепер е главният предварителен орган на Съвета. Всички точки, които се включват в дневния ред на Съвета, се преглеждат първо от Корепер, в случай че Съветът не реши друго.

Преди разискването му от Корепер проектът на Макрон трябвало да бъде утвърден от българското външно министерство. По време на диалозите не са обсъждани задълбочено нито казуса за правата на българите в РСМ, нито пък главната точка от Договора за другарство от 2017 година, за общата история на двете страни.

В края на срещата е взето решение в идващите две седмици " никой да не разяснява и да не взема отношение по въпроса за РСМ ". По този въпрос най-мълчаливи би трябвало да бъдат представителите от Министерството на външните работи. Първите мнения би трябвало да бъдат откакто бъде оповестен и мощно подсилен оферти текст от самото Министерство на външните работи.

В същото време всички представители на обособените политически партии участващи в държавното управление ще настояват, че " няма никакви отстъпления по въпроса за РСМ и националните ползи на страната ни ще бъдат предпазени ".

По време на срещата е реализирано единодушие и всяко друго мнение и позиция по този въпрос, на политици, учени, историци, публицисти да бъде " оптимално бързо атакувано и с тежки политически обвинявания ". Един от тях даже се похвалил в края на срещата пред част от участниците, че " той персонално се е справил с един палавник и " може да поръча всеки един за очерняне от двете страни на границата ".

Поисканият от премиера Кирил Петков Консултативен съвет по национална сигурност /КСНС/ при президента за РСМ ще бъде призован след визитата във Франция. За провеждането му персонално се е заел самият министър-председател.

След съвещанието на КСНС при президента Българска социалистическа партия ще свика Националния съвет, който ще даде мандат на Корнелия Нинова да поддържа оферти текст. Останалите партии, които са част от държавната коалиция ще призоват депутатите си " да гласоподават по съвест или пък ще ги призоват да поддържат, единственото допустимо решение ".

По този метод ще бъде изменена досегашната позиция на страната ни, а министър председателят Кирил Петков ще извърши обещанието си " всичко да бъде утвърдено от Народното събрание ".

" България доста повече от самата РСМ, да не приказваме за Франция, която първа блокира РСМ, желае управляващите в Скопие да стартират договаряния за участие в Европейски Съюз. Решението е допустимо и то може да бъде открито доста бързо, стига да има минимална воля от страна на РСМ. Достатъчно е да погледнем на диагонал стенограмите от последните договаряния сред делегациите на двете външни министерства.

Поведението на една от тях граничи с надменност ", заяви още участник в срещата от 27 май и дебело акцентира: Решение би трябвало да има и то е допустимо. Но, погледнете посланията на локалните политици на президента Пендаровски, на опозицията, на участници в ръководството. Те намерено приказват, че участието им в Европейски Съюз е далечна вероятност. По-голямо антиевропейско държание и агитация има единствено в Беларус и Русия.

Източник: OFFNews
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР