Бюджетна комисия прие на второ четене да се забрани рекламата

...
Бюджетна комисия прие на второ четене да се забрани рекламата
Коментари Харесай

РЕШЕНО: Бюджетна комисия прие забрана за хазартните реклами

Бюджетна комисия одобри на второ четене да се забрани рекламата на хазарт в медиите и хазартни зали да има единствено в обитаеми места с над 10 хиляди поданици.
С измененията в Закона за
хазарта се не разрешава рекламата на хазартни игри в малките екрани, уеб сайтове и печатни медии. Тя ще остане разрешена единствено върху билбордове и в спортни зали, които се намират надалеч от учебни заведения, както и за спортна екипировка. Прие се и през целия лиценз инвестицията да се поддържа от страна на хазартния вложител, а сумата е 750 000 лв..

" За да получиш лиценз би трябвало игралната зала да се намира на не по-малко от 300 метра от неразрешените обекти, включително от просветителни институции”, акцентира Йордан Цонев от Движение за права и свободи, който е един от вносителите.

Бюджетна комисия реши и
хазартни зали да няма в обитаеми места с под 10 хиляди поданици. “С тази смяна се не разрешават хазартните зали в обитаеми места с под 10 хиляди поданици, като това не важи за курорти и погранични места”, посочи Йордан Цонев.

От Министерството на финансите обявиха, че 104 са обитаемоте места, в които би трябвало да бъдат закрити игралните зали.

Прие се и на всяка реклама 10% от площта да е заета от надпис, че “хазартът носи риск от зависимост”.

Хазартният вложител би трябвало да внася и обществено виновна такса, която за онлайн
залагания да бъде 100 000 лева, а бонусите в рекламите също падат.

50% от вноската, която вършат хазартните оператори, ще отива за здравното министерство за лекуване и терапия на хазартно подвластни.

Бюджетна комисия одобри и хората, които са записани в регистъра и получават обществена помощ, да нямат достъп до игралните зали.

" Те няма да имат опция да се отпишат от регистъра, в случай че получават обществена помощ”, съобщи Божидар Божанов от ПП-ДБ.

Прие се и въвеждането на програмен продукт, който да следи за оптимален престой на интернет страници на хазартния оператор.

Въвежда се и условието в игрални зали и игрални
казина незабавното погашение на облагата да бъде сумата до 10 000 лева в брой, а останалата част в границите на идващия работен ден.

Лицата, които разгласяват, излъчват или популяризират реклама на
хазартни игри се санкционират с имуществена глоба от 10 000 до 30 000 лева или санкция в размер от 5 000 до 10 000 лева

Съветът за електронни медии (СЕМ) ще реализира надзора на рекламното наличие в медийното пространство и при открити нарушавания ще сезира Националната организация по приходите (НАП).

При нарушаване изпълнителният шеф на Националната организация за приходите изпраща съобщение до уредника за откритото нарушаване и му дава едномесечен период да прекрати нарушаването и да в профил последствията. Забраната няма да важи за излъчването на тиражите на Българския състезателен тотализатор.

Комисията одобри при първо нарушаване санкция 5 000 лева, второ нарушаване 20 000 лева, трето - лишаване на лиценза.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР