В най-голямата зоологическа градина в България – тази в София

...
В най-голямата зоологическа градина в България – тази в София
Коментари Харесай

Чакат камилчета в столичния зоопарк

В най-голямата зоологическа градина в България – тази в София се надяват на размножаване и камилски бебета.

 

Зоопаркът към този момент е притежател на двугърба мъжка камила, пристигнала от Веспрем, Унгария. Мъжкарят чудесно се опознава с женските двугърби камили, което дава съществени учредения да се допусна, че няма да е надалеч времето, в което женските може да забременеят.

 

Това е и една от задачите, които си е сложил столичният зоопарк – изключително що се отнася до животни от Червената книга, каквито са двугърбите камили. В природата те живеят само в Северозападен Китай и Монголия, като приблизителният им е брой е едвам към 950 индивида. Те са чудесно приспособени за живота в пустинята. Сменят зимната четина с лятна и устоят без храна и вода дълго време.

 

Размножаването им в зоопаркове е от изключителна значимост за запазването на този сериозно заплашен тип.

Преди 2 години в столичната зоологическа градина още веднъж от Веспрем, Унгария, идват три женски и един мъжки образец от породата на двугърбите камили. Тогава животните още не са в полова зрялост. Важно е, че не са в родствена връзка, което дава съображение да се чака, че в най-скоро време може да се стигне до зачеване на женските от към този момент двете мъжки камили.

 

Дълго време едно от обичаните животни в столичния зоопарк е двугърбата камила Пешо, която поради преклонната си възраст – на повече от 20 години, не може да се употребява за оплождане.

Инфо: Уикенд

Тагове: София столичен зоопарк камилчета Камила двугърба камила Червената книга бебета камилчета
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР