Водата, една от най-основните потребности на човека, е съставена не

...
Водата, една от най-основните потребности на човека, е съставена не
Коментари Харесай

Съставките във водата ни: Какво пием в действителност?

Водата, една от най-основните потребности на индивида, е формирана освен от водород и О2, само че и от голям брой други съставни елементи, които могат да въздействат на нейното качество и сигурност. Разбирането на съставките във водата е от значително значение за нашето здраве и богатство. В тази публикация ще разгледаме главните съставки във водата, както и техните източници и вероятни въздействия върху организма.

Минерали и електролити

Калций (Ca)  

Калцият е есенциален минерал, който подкрепя развиването и поддържането на костите и зъбите. Той се намира естествено във водата, изключително в региони с варовикови почви. Калцият във водата може да способства за общия банкет на този значим детайл. Недостатъчното количество калций може да докара до остеопороза, до момента в който несъразмерното количество може да аргументи камъни в бъбреците. Ако се чудите какви са другите типове води на пазара, то елементарно може да разберете като ревизирате брошурата на Била, а в следствие да ревизирате коя какви съставки съдържа и смятате че е най-подходяща за вас.

Магнезий (Mg)  

Магнезият е различен значим минерал, който играе основна роля в мускулната и нервната функционалност, както и в регулирането на кръвното налягане. Той постоянно се среща във водите с висок минерален състав. Магнезият подкрепя голям брой ензимни процеси в организма и е жизненоважен за сърдечно-съдовата система. Липсата му може да провокира мускулни крампи и аритмии.

Натрий (Na)  

Натрият, въпреки и в дребни количества, може да участва във водата, изключително в крайбрежните региони. Той е значим за изкуството на поддържането на водно-електролитния баланс в организма, само че несъразмерните му количества могат да бъдат нездравословни. Високото наличие на натрий във водата може да докара до нараснало кръвно налягане и сърдечно-съдови болести.

 

Микроелементи

Желязо (Fe)  

е належащо за производството на хемоглобин и други ензими. То може да попадне във водата посредством естествени геоложки процеси или разяждане на водопроводни тръби. Високото наличие на желязо може да придаде противен усет и аромат на водата, както и да оцвети уреди и облекла. Въпреки това, в дребни количества, желязото е значимо за попречване на анемия.

 

Манган (Mn)  

Манганът е различен микроелемент, който може да се откри във водата. Той е значим за костното развиване и метаболизма, само че във високи концентрации може да провокира токсични резултати. Прекомерното съществуване на манган във водата може да докара до неврологични проблеми и нарушено развиване при деца.

 

Органични съединения и замърсители

Хлор и хлорни съединения  

Хлорът се употребява необятно за стерилизация на водата, унищожавайки нездравословните микроорганизми. Въпреки това, при реакцията с органични субстанции във водата, хлорът може да образува трихалометани (ТХМ), които са евентуално канцерогенни. Затова е значимо да се управлява и неговите съединения във водоснабдяването.

 

Флуориди  

се прибавят към питейната вода в доста региони за предотвратяване от зъбен кариес. Въпреки това, несъразмерното количество флуориди може да докара до флуороза, която визира зъбите и костите. Контролът на равнището на флуоридите е значим за обезпечаване на оптимално здраве на популацията.

 

Нитрати и нитрити  

и нитритите могат да попаднат във водата от селскостопански торове и отпадъчни води. Високите равнища на тези съединения са изключително рискови за бебета и дребни деца, причинявайки положение, известно като метхемоглобинемия или „ синьо бебешки синдром “.

 

Заключение

Разбирането на съставките във водата е от значително значение за оценката на нейното качество и сигурност. Независимо дали става въпрос за минерали, микроелементи, органични съединения или замърсители, всяка съставна част може да има доста влияние върху здравето. Затова постоянният мониторинг и надзор на водата са от решаващо значение за обезпечаване на чиста и безвредна питейна вода за всички. Отговорните институции и потребителите би трябвало да бъдат осведомени и ангажирани в процеса на обезпечаване на качествена питейна вода, тъй като здравето и благосъстоянието на популацията зависят от това.

Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР