В навечерието сме на последния вот за годината от поредицата

...
В навечерието сме на последния вот за годината от поредицата
Коментари Харесай

В навечерието на последния вот за годината: Подготовката за изборите тече нормално

В навечерието сме на последния избор за годината от поредицата избори в страната. Остават броени часове до балотажа. В 7 ч. сутринта на 21 ноември стартира вторият тур от президентските избори.

Денят за размисъл мина умерено, а секционните изборни комисии правиха последни мерки за организацията на вота.

През цялото денонощие през днешния ден и до края на изборния ден на следващия ден са неразрешени политическата пропаганда и оповестението на данни от социологически проучвания.

Подготовката за изборите тече обикновено в страната и отвън страната, регистрираха от Централната изборна комисия. Сигнали за нарушавания досега няма. У нас ще гласуваме в близо 13 200 секции, а в чужбина българите ще могат да упражнят правото си на глас в 750 секции.

За тях има отделени и 335 машини. Машините са пристигнали на всички места в чужбина. В страната машините са 11 380. До момента има единствено 6 сигнала за отказали устройства за гласоподаване у нас.

В столичният 23-и многомандатен изборен регион машините в секциите ще бъдат със 140 по-малко.

Материалите за изборите са раздадени на секционните комисии.

" Съветвам ги да не бързат този път при предаването на протоколите, да не стават неточности “, сподели Валери Цолов, зам.-председател на 24 РИК.

В столичното 14-о учебно заведение подготовката за изборния ден стартира рано сутринта. Машините се диагностицират на място пред двама души - членове на СИК.

„ Миналия път бяхме с два избора и беше по мъчно - доста хора гласоподават тук, две машини, доста гласоподаватели, в този момент ще е по-лесно “, установи Петя Стоянова.

В секциите има дезинфектанти и ръкавици за гласоподавателите. След подреждането секцията се запечатва и подписва от трима членове на комисията

261 машини за гласоподаване бяха разпределени към 307 секции в Сливенско.

На места имаше и терзания. В 13 секции в региона ще се гласоподава с по две машини. Така, в единствената секция в село Чинтулово на две машини би трябвало да преминат близо 1000 гласоподаватели.

" Тук би трябвало да ви кажа, че е нещо отвратително, ние нямаме опция да станем. Ние по подобен метод стопираме хората да гласоподават, тъй като всеки се опасява да пристигна на тази опашка и да чака, няма по какъв начин да ги наредим през един метър ", изясни Марияна Хаджиева, заместник-председател на комисия.

От община Сливен отказали разкриването на нова секция и на следващия ден от комисията ще разчитат на повече полиция.

Методическите инструкции за гласоподаване отвън страната не са променяни. Специално за Турция е взето решение да се ползват методическите инструкции от 14 ноември и декларациите не е належащо да се попълнят единствено в секциите. Могат да се попълнят отвън СИК и да се показват при гласуването, прецизират от ЦИК.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР