В навечерието на новите забрани за обществен живот, повече от

...
В навечерието на новите забрани за обществен живот, повече от
Коментари Харесай

Антични шедьоври за първи път пред публика в Рим

В навечерието на новите забрани за публичен живот, повече от 90 произведения на сбирката " Торлония " - най-голямата частна сбирка от класическа статуя, бяха изложени за първи път в Рим. Гръцките и римските шедьоври, възобновени в истинския тип на античната им популярност в лабораторията „ Торлония “, в никакъв случай преди този момент не са били представяни обществено в своята целокупност. 

Изложбата " Мраморите на Торлония. Колекция от шедьоври “ ще остане до края на юни 2021 година в Капитолийските музеи на Вечния град, в реновираните пространства на Палацо Кафарели с аспект към Римския конгрес. Куратори на изложбата са Салваторе Сетис и Карло Гаспари и двамата археолози и учени от Академията деи Линчеи.

Колекцията " Торлония " от 620 експоната, която е била скрита в продължение на повече от 70 години и съхранявана над два века, носи и значима информация за историята на колекционирането на антични предмети. Тя се състои от изключителни мостри на художественото завещание и включва грандиозни мраморни, бронзови и алабастрови скулптури, бюстове, релефи и саркофази, датиращи от V век пр.н.е.

В традицията на благородническите фамилии принц Джовани Торлония и синът му Алесандро събират антиките частично от археологически разкопки през XIX век в доста от именията на фамилиите в и към Рим. Те включват Рома Векиа на Виа Латина, Вила ди Масенцио и Виа деи Куинтили, както и Порто, Сабина и Туша. Колекцията се разраства с три значими придобивки: сбирката на Бартоломео Кавацепи, най-важният реставратор на изкуство в Рим в края на XVIII век, наследството на Винченцо Джустиниани, банкер от XVI век и сбирката от Вила Албани (XVIII век), принадлежаща на благородническото семейство Албани. 

Алесандро Торлония, който умря преди три години, създава Фондация Торлония през 2013 година за опазване и разпространение на сбирката " Торлония " и Вила " Албани Торлония ": „ културното завещание на фамилията за човечеството ", което ще бъде предадено на идните генерации.

През март 2016 година италианското министерство на културата стигна до съглашение с Фондация " Торлония " да изложи творбите на показ. Споразумението планува също, изложбата да тръгне на турне в чужбина след затварянето ѝ в Рим. В момента се водят  преговори с огромните интернационалните музеи в Европа и Съединени американски щати, само че пандемията covid-19 ги забавя.

Първоначално експозицията в Рим трябваше да бъде открита през април, заради ковид стартът беше отсрочен повече от един път. Министърът на културата Дарио Франческини съобщи, че за жалост  епидемичните ограничения ще лимитират броя на хората, които могат да посетят изложбата, както и вероятностите за краткосрочното ѝ кредитиране. Но добави, че експонатите „ са спрели дъха му ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР