В навечерието на Международния ден на жената, лявото правителство на

...
В навечерието на Международния ден на жената, лявото правителство на
Коментари Харесай

Испания стимулира участието на жените в бизнеса и политиката

В навечерието на Международния ден на дамата , лявото държавно управление на Испания показа законопроект , който подсигурява, че дамите ще заемат най-малко 40% от управителните постове в бизнеса , съобщи Агенция Франс Прес.

Законопроектът ще наложи 40-процентен предел за посланичество на дамите в управителните препоръки на огромните компании и професионалните асоциации.

Текстът би трябвало да бъде признат от Народното събрание , само че е малко евентуално да бъде признат преди изборите в края на годината, които съгласно социологическите изследвания ръководещите в Испания социалисти мъчно биха спечелили.

Мярката съставлява " значима стъпка към равенството " , в това число в органите за взимане на решения в Испания, съобщи министърът на стопанската система Надя Калвино.

Законодателството ще вкара 40-процентов предел за дамите, които вземат участие в управителните препоръки на компании, регистрирани на фондовата борса, с повече от 250 чиновници или с годишни доходи от най-малко 50 млн. евро. То ще включва и ограничения за поощряване на присъединяване на дамите в политиката.

Този предел към този момент е въведен в няколко европейски страни , в това число Норвегия, Франция и Финландия, в сходство с задачата на Европейския парламент да усили броя на дамите в управителните препоръки на сдруженията до 2026 година

Правителството на Испания е водач в региона на равенството сред половете , като дамите заемат 63% от министерските постове, което е едно от най-високите равнища в света.
Кабинетът на министър-председателя социалист Педро Санчес включва 14 дами и 8 мъже.

Миналия месец испанският парламент утвърди закон за даване на заплатен медицински отпуск на дами , страдащи от мощни болки по време на цикъл, като стана първата европейска страна, приела такова законодателство. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР