В навечерието на един от най-светлите български празници – 24

...
В навечерието на един от най-светлите български празници – 24
Коментари Харесай

Отличиха изявени деца, младежи и колективи в Стара Загора

В навечерието на един от най-светлите български празници – 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност, на тържествена гала бяха връчени премиите „ Стара Загора “ и „ Млада Загора “. Официалното събитие се състоя на Античната улица в Регионалния исторически музей.

Номинираните за високи художествено-творчески достижения в духовния живот и сферата на образованието и науката, както и всички посетители бяха поздравени от зам.-кметовете на Стара Загора Надежда Чакърова и Милена Желева. 
-->
„ Уважаеми възпитаници, учители, писатели – хора на словото и на перото, на изкуството и културата в Стара Загора. Имам удоволствието да ви поздравявам в навечерието на най-светлия български празник  - 24 май. Няколко генерации се събират всяка година, с цел да бъдат дружно и гордо да означават Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност. Това е доказателство какъв брой ни е безценен празникът в нашия град. Делото на Кирил и Методий е освен с историческо значение за нас българите, само че е и опцията да имаме личен език, книжовност, просвета. Затова ние, техните наследници, сме длъжни да пазим духновността и да я предаваме напред за поколенията “, сподели в тържественото си слово Надежда Чакърова. Тя благодари и от името на кмета Живко Тодоров на всички знайни и незнайни учители, просветители, културни дейци, само че и на всички модерни будители, които са част от образованието, науката, изкуството и културата. „ Уверявам ви, че това което вършиме всеки ден придобива все по-голям смисъл с годините, то гради самочувствието на младите, на децата ни, тъй като който помни своите корени може решително да гледа към бъдещето. Имайте здраве, ентусиазъм и празнично въодушевление. Пазете духа, който има силата да трансформира светове! “, добави зам.-кметът.

Своя привет към всички посетители на тържествената гала насочи и зам.-кметът Милена Желева.

„ Тези награди са скъпи! Ние се гордеем с тях и най-много с вас. Поздравявам всички номинирани, всички отличени, заслужили, тъй като Стара Загора се развива точно поради хора като вас. Вие прославяте образованието, знанието, науката и изкуството. На този ден наши домакини са Регионален исторически музей, за което доста благодарим. Те също изпратиха една извънредно мощна година, натоварена и занапред ще виждаме резултатите и нещата, по които работят толкоз интензивно. И когато се намираме в тази постройка, която е знак на духовността, на историята, се гордеем още повече, че сме старозагорци и че развиваме всеки ден крачка по крачка града ни “, приветства Милена Желева.

Тази година, за самостоятелна премия „ Млада Загора “ в направление „ Наука и обучение “ постъпиха 21 оферти. След извършено съвещание на комисията по желание на носителите на премията „ Млада Загора ”, бе решено, притежател на оценката да бъде Селен Алиджан Али – ученичка от 12 е клас в ГПЧЕ „ Ромен Ролан “  – за изключителни достижения в образователния развой и извоювани награди от национални и интернационалните надпревари и състезания. През декември предходната година тя е отличена за изцяло показване от немското посолство и печели стипендията на ДААД (Германска работа за научен обмен). Отличието ѝ бе връчено от отрасловия зам.-кмет на Стара Загора Надежда Чакърова.

Дипломи за номинации получиха:

Симона Стоянова – ученичка от IV клас на Основно учебно заведение „ Кирил Христов “ – за интензивно присъединяване в учебни и извънучилищни мероприятия и състезания в региона на Математиката, Български език и литература и Английски език и завоювани призови места в национални надпревари и олимпиади.

Никола Атанасов- възпитаник от IV клас на Основно учебно заведение „ Кирил Христов “ - за достижения и завоювани оценки в региона на Математиката и демонстрация на упоритост, точност, самокритичност и придирчивост в просветителния развой.

Матеа Косева - ученичка от IV клас на Основно учебно заведение „ Кирил Христов “– за високи достижения и почтено показване на олимпиади и надпревари в региона на Математиката. За проявено усърдие, упоритост и гений в просветителния развой.

Виктор Донев - възпитаник от VII в клас на Основно учебно заведение „ Кирил Христов “– за реализирани високи резултати от олимпиади и национални надпревари по История и цивилизации, участия в литературни състезания и интензивно присъединяване в учебния живот.

Иван Танев - възпитаник от VII в клас на Основно учебно заведение „ Кирил Христов “– за високи достижения в просветителния развой и чудесно показване в олимпиади по Български език и литература на общинско и регионално равнище.

Преслав Ганев - възпитаник от V а клас на Основно учебно заведение „ Кирил Христов “– за чудесно показване на шампионати и надпревари по Математика и Английски език, изявена ученолюбивост, усърдие и старание в просветителния развой.

Радослав Балкански - член на „ Академия по математика “ при Център за поддръжка за личностно развиване – Стара Загора, възпитаник от IX клас на Профилирана природоматематическа гимназия „ Гео Милев “– за изключителни достижения и завоювани медали от национални и интернационалните надпревари по Математика.

Мирослав Минчев – възпитаник от XII a клас на Профилирана природоматематическа гимназия „ Гео Милев “ - за значими достижения и влиятелни награди от национални и интернационалните олимпиади, състезания и надпревари по Химия и запазване на околната среда и Физика и астрономия.

Борис Василев – възпитаник от IX г клас на Средно учебно заведение „ Максим Горки “ – за завоювано първо място в деветнадесетото издание на Международна научно-практическа конференция за учащи се „ Славянски четения “ в Самара (Русия).

Преслава-Божидара Делчева - ученичка от IX г клас на Средно учебно заведение „ Максим Горки “– за извоювано второ място в деветнадесетото издание на Международна научно-практическа конференция за учащи се „ Славянски четения “ в Самара (Русия).

Боряна Пенева - ученичка от IX г клас на Средно учебно заведение „ Максим Горки “ – за завоювано второ място в деветнадесетото издание на Международна научно-практическа конференция за учащи се „ Славянски четения “ в Самара (Русия) и второ място на Национална ученическа философска конференция „ Човек-Свят “.

Александра Русинова - ученичка от VI б клас в Средно учебно заведение „ Максим Горки “– за завоювани първи места на общински и регионален кръг на олимпиади по История и цивилизации и География и стопанска система.

Таня Ковачева - ученичка от XI г клас на Средно учебно заведение „ Максим Горки “– за извоювано първо място в „ Игнатиевска интелектуална игра-викторина “ и класиране на Национален кръг на олимпиада по Руски език.

Гергана Желева - ученичка от XII г клас на Средно учебно заведение „ Максим Горки “ – за извоювано второ място в „ Игнатиевска интелектуална игра-викторина “.

Павел Хероут – възпитаник в III клас на Второ главно учебно заведение „ Петко Рачов Славейков “ – за завоювани призови места на районни, национални и интернационалните олимпиади, състезания и надпревари по Математика, Компютърно моделиране и Английски език

Елизабета Казале - ученичка от VI б клас на Второ главно учебно заведение „ П. Р. Славейков “ – за реализирани оценки в районни, национални и интернационалните олимпиади, състезания и надпревари в разнообразни просветителни посоки и интензивно присъединяване в доброволчески начинания.

Станислав Милчев – възпитаник в VII клас на Второ главно учебно заведение „ Петко Рачов Славейков “ – за завоювани призови места в състезания и надпревари и за интензивно присъединяване в учебни, общински, районни, национални и интернационалните планове с принос за одобряване на престижа на учебното заведение.

Деница Димитрова – ученичка от IX в клас на Търговска гимназия „ Княз Симеон Търновски “ – за реализирани високи резултати в образователната и извънкласната активност, завоювани оценки в национални надпревари и състезания и дейна социална младежка активност.

Иван Канев – възпитаник от X б клас на Професионална гимназия по компютърни науки и математически разбори „ Проф. Минко Балкански “ – за завоювани оценки в региона на Математиката и Английския език.

Даниел Генчев Делчев – възпитаник в IX б клас на Професионална гимназия по компютърни науки и математически разбори „ Проф. Минко Балкански “, гр. Стара Загора – за извоювано първо място в Национален конкурс за есе на британски език и четвърто място на интернационално съревнование по британски език “Best in English ”.

В направление „ Наука и обучение “ за отсъждане на групова премия „ Млада Загора “ постъпиха 4 оферти. През 2023 година, комисията реши да присъди две групови награди – на Екип от 51 възпитаници от VII Клас при Второ главно учебно заведение „ Петко Рачов Славейков “,  за изключителния възрожденски дух, огромен труд, непримиримост и неимоверно усърдие при подготовка и реализация на дубликат на „ История славянобългарска “, както и на Клуб „ Дебати “ при Център за поддръжка за личностно развиване с началник Станка Стойчева - за повсеместен принос в създаване на инициативна и сплотена младежка общественост с потвърден престиж в филантропичната и социална сфера.

Два колектива получиха дипломи за номинации - Александра Русинова от VI б клас, Дейвид Петров от IX а клас, Моника Тонева от IX б клас, Боряна Пенева от IX б клас и Камелия Бинева от IX б клас, възпитаници на Средно учебно заведение „ Максим Горки “ - за завоювано първо място за тим в „ Игнатиевска интелектуална игра-викторина “, включена в програмата на националния предприемчив комитет за честването на руско-турската освободителна война и възобновяване на българската държавност, както и  Професионална гимназия по компютърни науки и математически разбори „ Проф. Минко Балкански “ – за реализирани високи резултати и присъдено призово място в Международно съревнование по британски език “Best in English ”, както и бронзов орден в първо издание на отборното съревнование по математика „ Будилник “.

В направление „ Култура и изкуство “ за отсъждане на самостоятелната премия „ Млада Загора “ постъпиха 4 оферти. Комисията присъди две самостоятелни награди " Млада Загора " – на Зара Тихомирова Узунова - ученичка от 11 клас, компетентност „ Поп и джаз пеене “ в НУМСИ  „ Христина Морфова “ – за завоювани призови места в национални и интернационалните състезания, неоспорим музикален гений и интензивно присъединяване и наличие в ученическия и публичен живот на града, както и на Лъчезар Трифонов – на 13 години от Стара Загора, реализатор в гайдарския състав на НЧ „ Настроение 2017 “ за завоювано първо място и златен орден на XII Национален събор на националното творчество в Копривщица, златен орден от XVI Национален тракийски събор „ Богородична стъпка “ и още голям брой награди и оценки от национални фолклорни фестивали и състезания, удостоверение за неговите гений и отдаденост.

Дипломи за номинации получиха - Симона Динчева – ученичка от 11 клас на Средно учебно заведение „ Железник “, реализатор в Школата за поп музика при НЧ „ Георги Бакалов 1933 “ – за безспорния ѝ певчески гений и голям брой награди от национални и интернационалните състезания, както и Мадлен Колева, ученичка от 10 в клас на Средно учебно заведение „ Максим Горки “ – за завоювано първо място в Националния конкурс за рисунка  “Умен град “, включен в проведената от Тракийския университет Европейска нощ на учените.

В направление „ Култура и изкуство “ за отсъждане на групова премия „ Млада Загора “ постъпиха 5 оферти, комисията присъди оценката на младите гении на НЧ „ Родина -1860 “ във вокалното, музикалното и танцово изкуство, театъра и литературата - за невиждан брой завоювани награди за 2022 година и досега, възлизащи на 107 бр., за приобщаване на младежите към непреходните полезности на другите изкуства, за интензивно наличие в културния живот на града и издигане престижа на Стара Загора на национално и интернационално равнище.

Дипломи за номинации бяха връчени на:

Клуб „ Млад публицист “ при Център за поддръжка за личностно развиване - Стара Загора, с началник Розалина Карамалкова - за   интензивно десетгодишно наличие в младежкия живот на Стара Загора, посредством издаването на електронен вестник „ Свободна зона “, инициирането на Националния конкурс за ученическа публицистика „ Гео Милев “, присъединяване в годишни национални състезания и голям брой завоювани призове.

Стефани Тодорова от 9 в клас, Мариана Загорска от 10 в клас, Ива Иванова от 10 в клас, ученички на Средо учебно заведение „ Максим Горки “ - за първо място на национален  конкурс за ария на китайски език “Мелодии с мирис на роза “ на Институт „ Конфуций “ - гр. София.

Вокална студия „ Траяна глас “ при Център за поддръжка за личностно развиване – Стара Загора с началник Лиляна Дойчева -  за извънредно наличие в културния живот на Стара Загора през миналите 18 години и множеството награди от редица национални и интернационалните фестивали и състезания.

Юношески танцов състав „ Настроение “ при НЧ „ Настроение 2017 “ – гр. Стара Загора - за дейното им присъединяване във фестивали, събори и събития в страната и чужбина, с които носят популярност и горделивост на Стара Загора и множеството им завоювани награди и оценки от национални и интернационалните фолклорни конгреси, удостоверение за тяхната обич към традициите.

За самостоятелна премия „ Стара Загора “ в направление „ Наука и обучение “ постъпиха шест оферти, а комисията реши да присъди две оценки – на Мима Тапанкова - старши преподавател в начален стадий на главното обучение във Второ главно учебно заведение „ П. Р. славейков “ - за проявени висок професионализъм, етичност, креативност, творчество и неоспорим престиж измежду родители, учители и възпитаници в дългогодишната си учителска активност, за повсеместен принос в образованието и възпитанието на учениците и издигане престижа на учебното заведение, както и на Снежана Богева - старши преподавател по история и цивилизации в Средно учебно заведение „ Максим Горки “ - за висок професионализъм, иновативност и реализирани високи триумфи и оценки на възпитаници в региона на образованието и образованието по история и цивилизации.

Плакети и дипломи за номинация бяха връчени на:

Донка Ганева - старши преподавател по Химия и запазване на околната среда в Шесто главно учебно заведение „ Свети Никола “ - за разпоредителност, реформаторски дух и развиване на креативното мислене и мотивация на учениците.

Татяна Николова - начален преподавател в Средно учебно заведение „ Васил Левски “ - за иновативност, реализирани високи триумфи на възпитаници в надпревари и състезания и принос в развиването на учебното заведение.

Георги Димитров - педагогичен консултант в Основно учебно заведение „ Кирил Христов “ - за високи достижения в работата с възпитаници със специфични просветителни потребности, изявени реформаторски дух, разпоредителност и организационни умения.

Маргарита Иванова - преподавател по Български език и литература в ОУ „ Георги Райчев “, гр. Стара Загора - за сполучливо използване на повсеместен метод за развиване на личността на учениците и достижения в работата с новаторски и обичайни способи и подходи на преподаване.

В направление „ Наука и обучение “ за отсъждане на групова премия „ Стара Загора “ постъпиха 5 оферти, от които три бяха отличените от комисията - Тракийски университет - за висококачествено висше обучение и изследователска активност и за важен принос за устойчивото екологично и икономическо развиване в района, Профилирана природоматематическа гимназия „ Гео Милев “ - за потвърдени неоспорим професионализъм, креативен метод и висока отговорност към учебно-възпитателния развой и завоювани призови оценки на възпитаници в региона на науката и образованието, както и екипа на плана „ Ние сме музиканти “ на Държавна опера - за извънреден принос към приобщаването и грижата за децата и младежите със специфични просветителни потребности.

Плакет и диплом получиха Педагогически колектив на Начално учебно заведение „ Димитър Благоев “ - за нововъведения, креативност, професионализъм, реализирани високи резултати в учебно-възпитателната, извънкласната и извънучилищната активност и трайно наличие на изявени педагози и техни ученици в духовния и културен живот на града, както и Педагогически колектив на Пето главно учебно заведение „ Митьо Станев “ - за целеустремено повишение на цифровите компетентности на учениците и учителите, демонстрация на творчество, съдействие и ефикасна връзка и за високи резултати на възпитаници в просветителния развой.

В направление „ Култура и изкуство “ за отсъждане на самостоятелната премия „ Стара Загора “ постъпиха 5 оферти, а комисията отличи трима носители - Димитър Никленов, български публицист и драматург, въодушевен и неотклонен създател, създател на десетки книги за деца, сюжети за телевизионни филми - за новаторството, инициативността и общественополезната работа с младежите, за смисленото и интензивно наличие в културния и публичен живот на Стара Загора, за спечелването на многочислени награди от национални и интернационалните литературни състезания, Петър Калчев, шеф на РИМ - за значимите открития, осъществени под неговото научно управление, по време на археологическите изследвания на Източния некропол на Августа Траяна, трансформирайки ги в извънреден археологически обект за България, както и посмъртно Христо Христов, публицист, със значими професионални достижения и незаличима диря в старозагорската публицистика, разпространение на достиженията на старозагорските културни институти и активността на най-видните старозагорски създатели в народен мащаб, принос в съхранението на неповторимото културно-историческо завещание на Стара Загора.

Плакет и диплом за номинацията получиха - Русалина Мочукова – оперна певица от Държавна опера – Стара Загора, логопед-терапевт - за реализацията на иновативeн музикален план с дълготраен темперамент „ Ние сме музиканти “, с голяма обществена значителност, ориентиран към деца със специфични просветителни потребности, както и  Радост Младенова – Арабаджиева – музикален възпитател и хореограф, началник на Детско – юношеска школа за театрални изкуства „ Алегра “ - за постановка, хореография и театрална акомодация на детския мюзикъл с благотворителна цел „ Училище за магьосничества “, в който се преплитат театрално, балетно, музикално и образно творчество по експресивен метод.

В направление „ Култура и изкуство “ за отсъждане на групова премия " Стара Загора " постъпиха 4 оферти. Комисията за избор реши да удостои с оценката Драматичен спектакъл „ Гео Милев “- за значимо наличие в културния живот на Стара Загора и влиятелни номинации и награди за национални театрални оценки през сегашния креативния сезон.

Плакети и дипломи за номинация бяха връчени на:

Творческия състав на спектакъла „ Фауст “ от Шарл Гуно на Държавна опера - Стара Загора - за превъзходната интерпретация, автентично постановъчно решение с майсторски преплетени модерни детайли на влияние, величествен креативен и постановъчен екип.

Народно читалище „ Родина – 1860 “ - за изцяло наличие в публичния и културен живот на Стара Загора, като привлекателен център за познание и творчество освен за младите старозагорци, а и за цялата общественост, за многочислените награди, самопризнания и оценки, както и за дългогодишния виновен и безрезервен труд към обществото.

Детско-юношеска школа за театрални изкуства " Аллегра " - за спектакъла с благотворителна цел „ Училище за магьосничества “, открояващ се с автентичен отбор, динамичност и впечатляващи актьорски осъществявания, с висока вокална и танцова техника, изигран от деца за деца. Симбиоза сред балетно, музикално и образно творчество, която одухотворява и развива детските гении.

Отличията на наградените връчиха зам.-кметовете на Стара Загора Надежда Чакърова и Милена Желева, Валентина Бонева, ръководител на ПК по обучение, просвета и отбрана правата на децата, Дарин Петков – ръководител на ПК по просвета, туризъм и изповедание.

Сред гостите бяха още зам.-кметовете на Стара Загора Радостин Танев и Красимира Чахова, общински съветници, омбудсманът на Стара Загора Иванка Сотирова, Началникът на РУО Милена Йолдова-Стоянова, представители на разнообразни локални и държавни институции, културни и просветителни дейци, медии. Водещ на събитието бе Евгения Пекова.

Великолепни музикални осъществявания способстваха за празничната атмосфера. Мирела Дюлгерова от хор „ Жарава “ извърши една от най-въздействащите български песни – „ Излел е Дельо бунтовник “ и не остави равнодушна публиката, овации от сърце получиха и осъществяванията на Лъчезар Трифонов и Зара Узунова, носители на самостоятелните от
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР