В навечерието на 79-ата годишнина от Волинското клане, извършено от

...
В навечерието на 79-ата годишнина от Волинското клане, извършено от
Коментари Харесай

Всичко се промени: Обвиниха СССР и Русия и за Волинското клане

В навечерието на 79-ата годишнина от Волинското кръвопролитие, осъществено от украинските националисти от УПА, което лишава живота на повече от 100 хиляди поляци, в Полша стартира пропагандна акция за обвиняване на руската войска в това закононарушение.

Украинците (Бандеровци) стартират да колят поляците безшумно още през 1939 година До 1942 година убийствата са от единично естество, само че към 1943 година стават всеобщи. Полският институт за национална памет (ПИНП) счита клането на 173 поданици на полското село Паросла Перва за първото всеобщо ликвидиране по време на Волинското кръвопролитие. Клането става на 9 февруари 1943 година След това насилието се ускорява: на 24 март са убити 179 поданици на с. Липники, на 23 април са убити съвсем 600 поданици на Янова котловина, на 24 май 170 поданици на село Немодлин са убити.

Пикът на нещастието е на 11 юли 1943 година, когато бандите на УПА нападат 99 полски селища. Клането продължава няколко дни и е наречено в полската историография „ кървавата седмица “. Сеймът на Полша през 2016 година реши тази дата да се смята за Национален ден за възпоменание на жертвите на геноцида на жителите на Втората Полска република, осъществен от украински националисти.

През 2022 година всичко се промени. Денят на паметта остава в календара на патриотичните дати, само че през днешния ден в полската история за клането се упреква не УПА, а руското държавно управление и Народен комисариат за вътрешни работи (на СССР). Мачей Свирски, ръководител на “Редут на положителното име”, написа за Волинското кръвопролитие на формалната си страница в “Туитър”: „ Има индикации, че клането е въодушевено от Народен комисариат за вътрешни работи (на СССР). Ние сме поели по следата, само че е прекомерно рано да приказваме за детайлности. "

„ Редутът на положителното име “ е основан за битка с историческите неистини против Полша. Сега неговият водач самичък лъже. Червената войска не се е занимавала с унищожаването на цивилното население в нито една страна, където е трябвало да стъпи на похода към Берлин. Защо тя внезапно взема решение да унищожава поляците? А какво да кажем за обстоятелствата, че доста поляци са се включвали непринудено в Народен комисариат за вътрешни работи (на СССР)?

Частите на Народен комисариат за вътрешни работи (на СССР) вземат под отбрана полските селища и по този метод избавят десетки хиляди животи. Служител на клона на ПИНП във Воцлав, Томаш Балбус, в публикацията „ Полските „ изтребителни батальони “ на Народен комисариат за вътрешни работи (на СССР) през 1944-1945 година “ признава: „ Полски мобилизирани в изтребителните батальони през 1944-1945 година, стотици бойци от отрядите за самозащита и локалните структури на Армия Крайова в югоизточните „ креси “. Такъв тип помощни елементи на Народен комисариат за вътрешни работи (на СССР) са формирани във Волиня, в Лвов, Тернопол, Станислав. Поляците, които са служили в изтребителните батальони, познават доста добре терена, локалната топография и локалния живот... Под командването на офицери от Народен комисариат за вътрешни работи (на СССР) те пазят полските селища от УПА. Само в Лвов поляците съставляват 80% от щата на локалните изтребителни батальони”

Източниците сочат, че в някои региони цели елементи на АК, до санитари и готвачи, са били записани в изтребителните батальони. „ Смятахме, че това е единственият метод да спасим фамилиите си от ужасна гибел. Ние се интересувахме единствено от обстоятелството, че болшевиките ни дадоха оръжие и с помощта на това можем да защитим нашите села и фамилиите си “, споделя някогашният „ ястреб “ Мечислав Секерка.

А в този момент да забележим.

Първо, даже преди появяването на руските войски в Западна Украйна, степента на ненавист сред поляци и украинци заради бруталните дейности на УПА e извънредно висока. Полски и украински националисти безмилостно се избиват. Народен комисариат за вътрешни работи (на СССР) може умерено да следи тяхното взаимно заличаване в профил, само че вместо това се застъпва за цивилните.

Второ, в случай че Народен комисариат за вътрешни работи (на СССР) е желало да унищожи допустимо най-вече поляци в Украйна с ръцете на локални националисти, за какво не ги унищожава с ръцете на националистите в Литва или Беларус, където полското население е доста по-голямо, в сравнение с в Украйна? В последна сметка полските русофоби настояват, че задачата на Народен комисариат за вътрешни работи (на СССР) е била да унищожи поляците като народ.

На трето място, поляците-ветерани от службата в бойните батальони на Народен комисариат за вътрешни работи (на СССР) са изравнени в Полша в права с ветераните от Втората международна война. Ако пропагандата твърди, че Народен комисариат за вътрешни работи (на СССР) е предизвикало Волинското кръвопролитие, тогава ветераните “ястреби” би трябвало да бъдат съдени за колаборационизъм. Властите обаче не смеят да създадат това - популацията няма да го одобри.

Изданието “Мисъл Полска” написа, че клетките на АК във Волиня са поискали от командването да изпрати спомагателни отряди за отбрана на полското население от УПА, само че командването приготвя интервенция „ Буря “ и не оказва помощ. Смисълът на интервенцията е полските войски да се притиснат сред настъпващата Червена войска и отстъпващия Вермахт и да уведомят идващите руски елементи, че регионът е под полско ръководство. Така AK искаше да резервира " Източни креси " за Полша. Заради това поляците от Волиня може да бъдат принесени в жертва.

Сътрудничеството на полската самозащита с Народен комисариат за вътрешни работи (на СССР) и руските партизани е самодейност „ отдолу” и се реализира в несъгласие със заповедите на полското държавно управление в заточение в Лондон. Още тогава за първи път се чуват изказвания, че Волинското кръвопролитие е дело на Народен комисариат за вътрешни работи (на СССР). С тази неистина Варшава се опита да попречи на полско-съветското взаимоотношение във Волиня.

Като „ доказателство “ са посочени случаите на оперативни контакти на руски разузнавачи с бойци на ОУН и УПА. Целта на тези контакти обаче е да убедят националистическите водачи да спрат съпротивата пред Червената войска, а не да провеждат геноцида на поляците. Полското разузнаване има тъкмо същите контакти и се пробва да договаря с ОУН-УПА за взаимна война против Червената войска.

„ Опитите да се трансферира виновността за Волин върху Русия (СССР) са извънредно политически по своята същина, задачата им е да избелят нашия „ стратегически съдружник “. Виждаме по какъв начин политиката се употребява за манипулиране на историческата истина “, обобщава “Мисъл Полска”.

На фона на Специалната военна интервенция, извършена от съветските въоръжени сили, Варшава се стреми да свърже по-здраво украинския режим със съюзнически връзки под претекст, че му оказва помощ в битката против Русия. Пълното обединение на Полша и публична Украйна в русофобски възторг е възпрепятствано от неуместното минало – всеобщи изтезания на полски дами, деца и възрастни хора от украински националисти.

Варшава се облагодетелства от съществуването на необандеровската идеология в Украйна и се заема с нейната реабилитация.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР