В Националната здравно-информационна система (НЗИС) има данни за попълнено пациентско

...
В Националната здравно-информационна система (НЗИС) има данни за попълнено пациентско
Коментари Харесай

БЛС: Две трети от лекарите не могат да изписват електронни рецепти

В Националната здравно-информационна система (НЗИС) има данни за попълнено пациентско досие за към 30 000 предписания, се показва в позиция на Българския лекарски съюз/БЛС/, изпратена до медиите. От съсловната организация дефинират обстановката с достъпа до медикаменти като безпорядък, тъй като дигитализацията не е единствено електронната рецепта, а цялата база данни на пациентите.

От БЛС настояват, че над 2/3 от лекарите в България са дискриминирани, тъй като не могат да изписват електронни предписания. Това включва и медиците от Спешна помощ. В същото време има голям брой върнати пациенти от аптеките с неизпълнени рецепти с гледище за смяна на лечението и то под напън.

Сред аргументите за връщане на пациентите от БЛС акцентират - липса на медикамента, неоткриване на рецептата в софтуера, несъвпадение с кодовете на медикаментите и други

От съсловната организация оферират да се вкара редом потребление на хартиена и електронна рецепта за избран интервал от време. През този интервал хартиената рецепта наложително да се качва от фармацевта в НЗИС и да се съхранява след осъществяването й, подписана от пациента, за цялост на досието на пациента и гарантиране на контрола при разпределяне. Право на всеки доктор и неговият пациент е да решат хартиена или електронна рецепта да бъде издадена.

За да не се лутат пациентите от БЛС упорстват оптимално бързо да се вкара наличен, цифров указател на всички лекарства, популяризирани у нас с отчитане в действително време на тяхната наличност в аптечната мрежа.

Нужно е да се сътвори и цифрово (интерактивно) приложение за пациентите, което да дава информация за наличностите на медикаментите в аптеките.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР