В Националната кардиологична болницаЗа първи път у нас е използван

...
В Националната кардиологична болницаЗа първи път у нас е използван
Коментари Харесай

Спасиха шестима души от ампутация с авангардна процедура

В Националната кардиологична болница
За първи път у нас е употребен мултифункционален катетър

С новаторския консуматив по едно и също време се отпушва и уголемява артерията

Шестима пациенти с тежки увреждания на периферните кръвоносни съдове получиха авангардно ендоваскуларно лекуване в Националната кардиологична болница с мултифукционални консумативи, употребявани за първи път у нас. Болните са били със обилни застрашаващи от ампутация запушвания на артериите на долните крака. Най-щадящият способ за лекуването им е ендоваскуларният на фона на останалите две лечебни варианти – отворена байпас хирургия, а в най-тежките случаи – ампутация.

Пациентите са лекувани от екипите на Клиниката по съдова хирургия и Отделението по образна диагностика и интервенционална рентгенология в лицето на съдовия хирург доцент Наделин Николов и рентгенолозите гл. ас. доктор Светла Динева и доктор Перо Попески. Мултифункционалният катетър съставлява композиция от катетър и пригодим балон. По време на интервенцията ендоваскуларният експерт по едно и също време прави отпушване и разширение на стеснения съд, като балонът се разгъва съгласно нуждата и анатомията на болния. Консумативът се назовава Oscar и е немска разработка.

„ Случаите на шестимата заболели бяха извънредно усложнени, само че минаха сполучливо. Всеки от тях заяви за усъвършенстване незабавно след интервенцията “, оповестява доцент доктор Наделин Николов. Той разяснява, че запушванията и като цяло патологията на съдовете на долните крака води до непрекъсната и мощна болежка, която пациентите изпитват, а рискът от ампутация или гибел е извънредно висок в напредналите стадии. Благодарение на ендоваскуларния способ и слагането на вътресъдов имплант кръвоснабдяването на повредения съд се възвръща, храненето на органите и тъканите също, болковият синдром отминава и се преодолява рискът от отрязване на засегнатия крак.

„ Ендоваскуларните способи са освен извънредно прецизни, само че и щадящи, защото при минимално рентгеново натоварване за пациентите, каквото предлага новата инсталация в отделението, реализираме най-благоприятен лековит резултат – отпушване на запушена артерия или разширението й, в случай че е стеснена сериозно “, разяснява гл. ас. доктор Светла Динева и добавя, че точно по този метод се употребява цялостната функционалност на новаторския консуматив – постигане до повредената зона и разширението й с балона до оптимална лечебна степен. Новост е опцията един и същи консуматив да се приложи с разнообразни дължини съгласно съответната обстановка, за което все още биха се изразходвали няколко консуматива.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР