В нашата седмична рубрика по-миналия четвъртък публикувахме свидетелства за това

...
В нашата седмична рубрика по-миналия четвъртък публикувахме свидетелства за това
Коментари Харесай

Защо комунистите печелят избори преди 110 години

В нашата седмична графа по-миналия четвъртък публикувахме свидетелства за това за какво и по какъв начин социалистите печелят общинските избори в София през 1932 година и в Дупница десетина години преди този момент, и по какъв начин монархът, държавното управление и буржоазните партии се разправят посредством обичайните за фашизма жестоки репресии с новоизбраните червени кметове и общински съветници.

Но въпросните избори в столицата надалеч не са първите у нас, в които социалистите печелят гласовете на гласоподавателите. (Още през 1894 година " в Дряново партийната организация съумя да завоюва общинските избори и да вземе общинската власт в свои ръце. Създаде се първообразът на по-късните комуни... ". Кмет е Михаил Бойчинов, помощник-кмет Колчо Дуфев.)

Преди близо 110 години тесните социалисти сграбчват общинския избор в Самоков и аленият кмет Георги Зуйбаров застава отпред на първата огромна комуна у нас, която хвърля в смут буржоазията от това време.

Днес продължаваме тематиката за това по какъв начин и за какво тесните социалисти са печелели всеобщо общински избори в други краища на страната, какво са съумели да създадат за народа си, бидейки отпред на общинската власт, по какъв начин са оземлявали даже ромите, с цел да си строят къщи и да не се шляят безделно по улиците... Доста настоящо, нали! Има и комични, само че доста показателни рядкости - в Троян да вземем за пример боядисват и общинския тъпан в алено, а кметът Джуров в с. Дъскот, Великотърновско, " смъква портрета на цар Фердинанд и окачва портретите на Маркс и Енгелс. "

Из " Биография на Димитър Благоев " Ален мак уединен " от Мерсия Макдермот, ИК " Синева ", 2018 година

" Самоковската комуна "

...Изборите за нов съвет се организират на 13 юни 1910 година - дата, определена особено от ръководещите демократи, защото мнозина от безработните в Самоков, евентуални революционери, напущат града през лятото, с цел да търсят сезонна работа другаде. Местните буржоазни партии употребяват всички средства, с които разполагат: рушвет, заплашване, безвъзмездни питиета и измами, с цел да противодействат на резултата от програмата на тесните социалисти, която е необятно публикувана и обсъждана на предизборните им срещи.

Техните измами значително са напразни, тъй като в деня на изборите социалдемократите печелят осем от четиринадесетте места в съвета, оставяйки петте буржоазни партии единствено с шест места. Борис Хаджисотиров, съавтор на общинската стратегия на партията, е единият от определените, другият е Георги Зуйбаров, локален юрист, който изиграва водеща роля в организирането на стачката на служащите от кибритената фабрика в Костенец (1909 г.). Той става кмет на така наречен Самоковска комуна, първият " червен " градски съвет в България и в целия Балкански полуостров.

Дори с безусловно социалистическо болшинство в съвета и с цялостната поддръжка на множеството от градовете задачата за основаване на социалистически оазис в капиталистическата пустиня се оказва извънредно сложна, в случай че не и напълно невъзможна задача. На всяка крачка, през цялото време, тесните социалисти се сблъскват освен с съпротива, само че и с тормоз и очевиден бойкот от страна на локалната буржоазия и централното държавно управление... Въпреки всички трудности, сложени от враговете й, Самоковската комуна съумява да реализира ред забележителни триумфи. Когато тесните социалисти поемат съвета, те намират общинските финанси в тъпо безредно положение. В рамките на малко време те събират задълженията, дължими от авторитетни жители, които не са плащали локалните си налози в продължение на години; изкореняват корупцията и кражбата на обществени средства и употребяват всички вероятни източници на приходи, без да таксуват бедните, подреждат документите и грижливо я пазят. Така, макар големите разноски за обществени услуги и така нататък, общината съумява да облекчи ситуацията си, за огромно отчаяние на враговете й, които предсказват бързото й банкрутиране.

Сред достиженията на общината са въвеждането на улично осветяване и канализация в по-бедните квартали, ремонт на чешми за питейна вода, които предходните препоръки позволяват да се разрушат... Увеличават се заплатите на всички чиновници на препоръките, като се изключи кмета и неговите сътрудници, вкарва се осемчасов работен ден за чиновниците на съвета (правителството постанова несъгласие върху предлагането за осемчасовия работен ден във всички предприятия в града), данъчни промени в полза на по-нископлатените (тук още веднъж, държавната интервенция стопира по-радикалната реформа). Въвежда се здравна ревизия на всички храни, продавани в Самоков и в близкия планински курорт Чамкория (сега Боровец), безвъзмездна здравна помощ за бедните, открива се общинска аптека, търсят се и се записват в учебно заведение всички деца в учебна възраст и се обезпечават безвъзмездни обеди, учебници, облекла и обувки за тези деца, които бедността принуждава да работят, а не да учат.

...Когато през февруари 1912 година се организират нови общински избори в Самоков, всички буржоазни партии образуват съюз, с цел да спрат тесните социалисти. Избирателите са подкупени, алкохолизирани и сплашени, а доста поддръжници на тесните социалисти са принудително възпрепятствани да гласоподават. По този метод, макар че тесните социалисти получават доста повече гласове, в сравнение с имат през юни 1910 година, те печелят единствено пет от четиринадесетте места в съвета и комуната завършва...

Общинската политика на Българска комунистическа партия 1891-1944, Партиздат, 1974 година

Сливенската комуна през 1912-1919 година

През 1912 година, две години след огромната победа на самоковския пролетариат и основаването на Самоковската комуна, в Сливен се роди втората комуна в нашата страна... Сливенската комуна просъществува близо 11 години - от назряването на практическите условия за завземане на буржоазните общини до настъплението на фашизма...

Първите два интервала от историята на Сливенската комуна - 1912-1914 година и 1915-1919 година съответстват с тежкото време на трите войни. До 1915 година тесните социалисти управляваха общината, без да имат мнозинство в съвета... Също както и първия път изборната победа в Сливен през 1915 година беше посрещната с огромно вдъхновение от цялата партия... Успехът се оценяваше и като " най-могъщ митинг против авантюристичната и войнствена политика " на българската буржоазия... От 8 представителите на партията станаха 13 души от всичко 20 члена на съвета... В началото на октомври за кмет беше определен отново доктор Юрдан Данчев, а за негови помощници Ат. Кавърджиков и Д.Несторов.

" Из активността на комуните във Великотърновски окръг ", изд. Окр. държ. списък В.Търново, 1971 година

...Назрелите несъгласия намират израз в появяването на първата комуна във Великотърновски окръг в с. Дъскот през 1914 година В общинските избори партията на тесните социалисти участвува и печели 7 места... За кмет е определен Георги Джуров... Комуната организира мероприятия за понижаване на общинските налози, предоставяне помощ на фамилиите, чиито мъже са на фронта, разораване за пръв път в селото на общинска земя за оземляване на малоимотните. А след разрушение на комуната тази земя се дава на учебното заведение. Кметът Джуров смъква портрета на цар Фердинанд и окачва портретите на Маркс и Енгелс. За този случай от В.Търново идва околийският шеф. По мотив случая " Работнически вестник " написа: " Джуров - кмет на с. Дъскот, Павликенско, изпрати депеша с която стачкува, че на 21 март Павликенският околийски пристав по заповед на търновския околийски шеф взел от общинската канцелария ликовете на Маркс и Енгелс и му съставил акт ".

...Закърмена с концепциите на първите комунисти в окръга Д. Благоев и Н. Габровски, Българска комунистическа партия (т.с.) печели огромни изборни победи през интервала 1919-1934 година.. Комунистите печелят общинските препоръки и учредяват комуни в следните селища: Лясковец, Свищов, Стражица, Килифарево, Златарица, Дебелец, Самоводене, Арбанаси, Драгижево, Шереметя, Циганово (Правда), Акчаяр (Алеково), Въглевци, Михалци, Мусина. В някои общини като Караисен, Полски Тръмбеш, Капиново, Сухиндол и Драганово комунистите получават половината от мандатите, само че комуни не се основават...

" Победа! Днес, три години от Великата съветска гражданска война, Лясковските комунари тържествуват. При гласоподаване посредством референдум на спомагателния бюджет получихме 758 гласа... бием ги с 285 гласа. Не помогнаха на газдите (богаташи, господари - б.а.) подкупите и многото бягане. Да живее Лясковската комуна! Да живее съветската гражданска война ". С такова изказване излиза лясковският болшевик Лесев в " Работнически вестник "...

Първата Стражишка комуна (5.II.1920-2.IX.1920) още с първите си стъпки влиза в остри класови несъгласия с буржоазията. Над неотдавнашната цитадела на стамболовисти и радослависти високо и смело се издига знамето на Стражишката комуна, с цел да се вее победоносно до Деветоюнския фашистки прелом. За втората комуна в Стражица " Работнически вестник " излиза със известие: " На 25.XI.1920 година комунистическата община още веднъж поема ръководството. Тя заявява пред бедните малоимотни селяни, че ще се управлява в дейностите си от ползите им и от битката срещу актуалния публичен строй на скъпотия, бедност и закононарушения ". Третата комуна, както и четвъртата ускоряват желанието за битка и вярата у комунистите, че успеха ще пристигна. Кмет на трите комуни е Михаил Добрев Лесов. Петата Стражишка комуна е оповестена през месец юни 1932 година Неин кмет е Ангел Ненов Трифонов.

...Комуните допускат огромни грижи за общественото подкрепяне и опазване на здравето на популацията. Наред с прехраната би трябвало да се помогне на болните, недъгавите, инвалидите, малцинствата, сираците от войните и се заделят обилни суми от общинския бюджет. В Стражица се взема решение да бъдат раздадени на инвалидите дворни места в региона на гарата. Така ги доставят съвсем гратис с място, а някои от тях назначават на работа в пощата, общините и другаде. За благотворителни цели в Свищов оферират да се усилят средствата за 1922 година 80 пъти спрямо 1921 година

По време на комуните са приети за небогати стотици поданици и получават право да се лекуват гратис за сметка на общината, като им се отпускат безвъзмездни медикаменти от общинските аптеки.

За да не се допусне корист при вземането на медикаменти, рецептите се заверяват от комуната, дават се карти за гратис летуване на небогати. В Свищов е препоръчано за 1922 година да се усилят средствата за опазване на здравето 30 пъти спрямо 1921 година...Нормират се цените на месото и млечните артикули отново в полза на бедните и болните.

В Лясковец, с цел да могат служащите, бедното и малоимотно поданство да се снабдят с обуща, облекло и други потребности на евтини цени, се взема решение да се открие общински магазин с клонове обущарство, шивачество и други За задачата в бюджета се плануват 200,000 лв..

Комунистите от с. Самоводене организират редица мероприятия, ориентирани против ползите на богатите. Едрите търговци и притежатели на мелници се таксуват с подоходен налог от 500 до 2000 лева..

За да се попречи на празното скитничество на роми и власи, Стражишката комуна взема решение да им бъдат предоставени обособени квартали за изграждане на лични домове. Акчаярската комуна избира комисия, която да прегледа проекта на селото и да посочи свободните имоти за разпределяне на дворни места. Взема решение да се дефинира квартал за ромите. В Свищов одобряват устав за разпределяне на общински места на небогати и бездомни жители.

Съставили Николайка Дочева и Димитър Колев

" Комуните в Кюстендилски окръг 1920-1923 ", изд. Окръжен национален съвет Кюстендил, 1965 година

Историческото значение на първата Кюстендилска комуна - 27.I - 10.VI.1920 година

...В навечерието на изборите вестникът на Демократическата партия в Кюстендил " Борба " приканва градската буржоазия да " удари своя избирателен пестник " на тесняците, само че... уви! Въпреки оповестеното военно състояние и гневния полицейски гнет, партията завоюва ослепителен триумф, като набра 885 гласа против 625 за буржоазната коалиция, 334 за необятните социалисти и 300 за стамболовистите... Наистина нито една от политическите партии няма нужното мнозинство за установяването на свое непрекъснато наличие, само че при гласуването на 27.1.1920 година комунистите получават най-вече гласове... и кмет става Никола Въжаров, а помощник-кметове: Христо Димитров и Павел Петров. Така се ражда Първата кюстендилска комуна, първата огромна победа на кюстендилските трудещи се...

И тук напълно на място се постанова изводът на кмета на първата кюстендилска комуна Никола Въжаров, " че същинско самоуправление ще има единствено тогава, когато цялата власт се поеме в ръцете на трудещия се народ: когато от ръководството се отстранят паразитните съсловия и се въдвори правилото: " Който не работи, няма право да яде и ръководи! "

Втората кюстендилска комуна

22.XI.1920 - 25.I.1921 година

...В един от 4-те предизборни позива, издадени от партийната организация, се акцентира: " Борбата за общината е битка сред класата на сиромасите и класата на чорбаджиите. На 3 октомври из урните би трябвало да възкръсне страшната за чорбаджиите кюстендилска алена комуна. На 3 октомври сиромашта би трябвало да извика мощно и високо: " Чорбаджиите вън от общината! Да живее кюстендилската комуна! Да живее комунистическата партия! "...

На 5.Х.1920 година " Работнически вестник " възторжено отбелязва: " Старите комуни възкръсват, нови се завоюват " и помества малко известие, подписано от Комфортов: " Наши 1192, общогражданска федерация 954, необятни 130, радикали 109, земеделци 102. Мандати: наши 7, за федерацията 6. Да живее кюстендилската комуна! " След дълго отсрочване на 22.ХI.1920 година се привиква първото съвещание на новоизбрания общински съвет... В резултат на разорението и безработицата популацията в града гладува и страда от тежки заболявания и епидемии... Имайки поради тежкото състояние на трудещите се, Общинският съвет взема значими решения и по трудовата тегоба, като... стачкува пред държавното управление за това, че не поема издръжката на бедните фамилии, чиито работоспособни членове отбиват трудовата с тегоба.

За възстановяване на опазването на здравето съветът взима решение да се открият още две амбулатории, като за задачата се подсигурят и лекари. На 25.I.1921 година втората кюстендилска комуна написва своя финален протокол, след което по най-брутален метод тя е разтурена от централната власт.

Любомир Трайков, шеф на Окръжния национален музей
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР