В нашата експертна общност съществува известно погрешно схващане за наличието

...
В нашата експертна общност съществува известно погрешно схващане за наличието
Коментари Харесай

Киев може да не се вълнува. В САЩ не забравят за него

В нашата експертна общественост съществува известно неправилно разбиране за съществуването на директна връзка сред събитията на бойните полета в Украйна и изборите в Съединени американски щати. Неведнъж съм чувал мнението, че Вашингтон сякаш желае някакъв боен триумф от Киев преди изборите, с цел да укрепи позициите на настоящето американско държавно управление. Всъщност американските гласоподаватели не се интересуват от събитията в страна, която не познават. Поне до момента в който американските военни не започнаха да умират.

Когато предходната година новоизбраният конгресмен Пат Райън (между другото демократ) беше запитан дали неговите гласоподаватели се интересуват от тематиката за Украйна, той напряко се засмя, отговаряйки: „ Честно казано, не “. Съвсем разумно, доста повече ги вълнуват проблемите със заплатите, внезапното повишаване на всичко, безработицата. Съответно, в случай че украинската тематика се появи по време на предизборната акция, то най-често тя е обвързвана с разпределението на американския бюджет.

Миналата седмица, по време на първия ефирен спор сред второстепенни претенденти за президент на Републиканската партия (както знаете, Доналд Тръмп, който към този момент съвсем е спечелил първичните избори " поради явното преимущество ", отхвърли да взе участие в този дуел), тематиката на Украйна стана един от целите. Все отново би трябвало да се има поради, че самият спор беше отдаден на външната политика и Украйна още веднъж беше разисквана основно от позиция на финансови въпроси: видите ли, да продължаваме ли или не да изпращаме парите на американските данъкоплатци в тази война.

Двама съществени претенденти се опълчиха на увеличението на финансовата поддръжка. Освен това, вторият в рейтинга след Тръмп, губернаторът на Флорида Рон ДеСантис направи това извънредно нерешително, като сподели, че е належащо да се усили приносът на европейците в тази война, като се отстрани главната тежест от бюджета на Съединени американски щати. Единственият, който изрично се опълчи на поддръжката на Украйна, беше младият предприемач Вивек Рамасвами, за което беше нападнат от други претенденти.

Най-смешното беше да виждам битката сред Рамасвами и Ники Хейли. Тя изясни украинските тези на съперника си с това, че " той има дребен опит във външната политика ". Тя е умел посланик - въпреки всичко съвсем две години беше непрекъснат представител на Съединени американски щати в Организация на обединените нации. И в този момент тя интензивно се хвали с това, заявявайки, че по това време се е разправяла със 193 страни по едно и също време. Вярно, тя не помни, че назначението ѝ на този пост от Доналд Тръмп също провокира безусловно същите възражения поради цялостната ѝ липса на опит в интернационалните каузи, които тя изрича в този момент към младия си конкурент.

Рамасвами обаче не стопира до дебата, като продължава линията си и упорства Киев да се откаже от част от териториите, а Русия в подмяна на мир да получи гаранции, че Украйна няма да се причисли към НАТО. Когато водещата от Си-Ен-Ен Дана Баш се опита да го притисне в ъгъла с думите, че Зеленски няма да се съгласи с това, предприемачът отвърна: „ Украйна е клиент на Съединени американски щати, тъй като ние им плащаме сметките. И когато Съединени американски щати спрат да финансират Украйна, това несъмнено ще позволи обстановката. " При тези думи водещият към този момент „ увисна “, предпочитайки да превключи на друга тематика.

Позицията на младия републиканец, който към този момент е трети в социологическите изследвания след Тръмп и ДеСантис, провокира съществено безпокойствие в американската преса. “Уолстрийт Джърнъл ” даже посвети публицистична публикация на това, озаглавена „ Доктрината Рамасвами “. В нея предприемачът е упрекнат в опит да възвърне „ доктрината Монро “ и сфери на въздействие в света. Забележете, че когато става дума за ползите на Съединени американски щати в Латинска Америка или френските ползи в Африка, никой в Щатите не възразява против това. Само на Русия и Китай е отказано това право.

Но полемиките по страниците на демократичната преса още веднъж не засягат директно гласоподавателите и хода на акцията. Украинската тематика може би щеше да се ограничи до сходни теоретични полемики, в случай че не беше сериозното желание на републиканците да доведат до разумния си край обвиняванията против семейство Байдън в корупция, обвързвана с украинската компания “Бурисма ”. И разумният свършек, несъмнено, би трябвало да бъде процедурата по импийчмънт.

Семейството на президента на Съединени американски щати е методично заобиколено от всички страни с нови и нови материали, потвърждаващи очевидния факт: Джо Байдън през 2016 година, като вицепрезидент, употребява служебното си състояние, с цел да уволни украинския основен прокурор Виктор Шокин за персонално обогатяване на сина му Хънтър Байдън, който от своя страна финансира скъпия си баща.

Телевизионният канал “Фокс Нюз ” даде шокиращо изявление на самия Шокин, който напомни детайлности за уволнението си и изрази убеждението си, че Байдън е получил рушвет за това от “Бурисма ”. В изявлението си Шокин декларира, че Джо Байдън „ се отнасяше към Украйна по този начин, като че ли бяха неговият заден двор и назначаваше там на длъжности хора, които му бяха комфортни.

Между другото, някогашният прокурор в това изявление сподели, че два пъти са се пробвали да го отровят с живак. Обикновено американските медии въртят до невиждани висоти всяко изявление на незнайни бегълци опозиционери от Русия за стомашни разстройства. Но по някаква причина изказването на Шокин за отравянето не получава подобен резонанс. Явно във Вашингтон схващат кой първи ще попадне под подозрение за отравянето на основния очевидец по делото за корупцията на американския президент.

Всъщност този случай, а не обстановката по фронтовете, е повода Украйна да не изпадне от дневния ред на президентската акция в Съединени американски щати. Ето за какво републиканците ще се опитат да се съсредоточат върху средствата, изпратени от Белия дом на режима в Киев, до момента в който демократите, в противен случай, ще се опитат да отклонят публичното внимание от „ украинския случай “ до изборите.

И тъкмо заради тази причина, а не поради обещанията на начинаещи републикански претенденти, Украйна евентуално ще има проблеми с финансирането през идната година. Почти всички западни медии дават да се разбере на Киев, че през 2024 година не би трябвало да се надява да запазим същото равнище на поддръжка, каквото беше тази година. Каквото и да се случи край Работино, Авдеевка или Купянск, казусът с тъмните покупко-продажби на Джо и Хънтър Байдън в Украйна ще бъде решителен за акцията в Съединени американски щати. Всичко останало за американския гласоподавател ще бъде просто „ свързани вести “.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР