В Народното събрание в момента премиерът в оставка Кирил Петков

...
В Народното събрание в момента премиерът в оставка Кирил Петков
Коментари Харесай

Нинова се среща с Петков, чака предложение за нов премиер

В Народното събрание сега министър председателят в оставка Кирил Петков се среща с депутатите от Българска социалистическа партия, както и с водача на партията и вицепремиер Корнелия Нинова. По неофициална информация задачата на срещата е да ги убеди да вземат участие в съставянето на предстоящ кабинет в границите на този парламент.

Вчера Нинова разгласи, че поради изгонването на 70 съветски дипломати няма да взе участие в консултациите с „ Продължаваме промяната “ и социалистите няма да поддържат държавно управление с министър председател Кирил Петков.

Междувременно Корнелия Нинова заяви пред Нова телевизия, че нощес Петков изненадващо е изискал срещата с парламентарната група на Българска социалистическа партия. " Не зная защо. Днес ще имаме. Предстои ни някакъв диалог ", сбита бе председателката на Българска социалистическа партия.

„ Казах му, че групата е взела такова решение (за преустановяване на договарянията - бел.ред.) и след 5 минути ще сляза пред медиите да го разглася ”, сподели Нинова.

Тя още веднъж дефинира решението за дипломатите като невиждано. „ Не се прави по този начин ”, сподели Нинова. „ Това решение е безразсъдно. Никоя страна в света не си е разрешавала такова нещо. Това е на ръба на скъсването на дипломатическите връзки ”, сподели още Нинова. Според нея това би навредило на българския народен интерес – на стопанската система, на туризма, на цените на нефт и газ.

„ Никой не дава безапелационни доказателства за шпионажа на съветските дипломати. Този сякаш отчет на ДАНС ние не сме го виждали ”, съобщи водачът на левицата.

Нинова призна, че външният министър Теодора Генчовска на едно от съвещанията на Министерския съвет е дала информация, какъв брой са дипломатите, каква взаимност би трябвало да се търси. „ На това оперативно съвещание, ние от Българска социалистическа партия, и аз съответно, декларирахме, че е недопустимо, в случай че има желание за изгонването на подобен брой дипломати ”, сподели Нинова. Същевременно Генчовска тогава не е дала точна численост. „ Решението за изгонването на дипломатите не е гласувано от министрите ”, акцентира Нинова.

„ Вчера на Министерски съвет се взе решение за Македония. В резултат на решението на Народното събрание, Министерският съвет трябваше да вземе решение за преговорния развой. Аз желаех да се гласоподава и ние четиримата от Българска социалистическа партия гласувахме срещу. Това е взимане на решение. Да се знае кой каква позиция е заел, по какъв начин е дал своя вот, има го в стенограмата. По отношение на дипломатите такова гласоподаване не е имало ”, сподели Нинова.

Тя е безапелационна, че на Съвета по сигурността не е имало представител на Министерството на стопанската система, само че е имало двама представители на Президентството.

Освен това Нинова упрекна министър председателят, че схваща множеството решения от медиите. „ Премиерът афишира някакви решения, а другите също носят отговорност за тези решения. Логично е да ни информираш, да ги обсъдим, да кажем нашата позиция ”, разяснява вицепремиерът в оставка.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР