В началото на втория триместър от бременността майката може да

...
В началото на втория триместър от бременността майката може да
Коментари Харесай

Плачат ли бебетата в утробата? Ултразвуковите прегледи разкриват нещо странно

В началото на втория триместър от бременността майката може да усети по какъв начин нероденото ѝ мъниче рита, превърта се и даже хълца. А дали плаче?

Макар и бременните да не могат да усетят това съответно деяние, проучване демонстрира, че преди да си поемат първата глътка въздух, бебетата стартират да се приготвят за него.

Ултразвуковите технологии ни разрешават да надникнем в матката и да следим развиването на плода. Така да вземем за пример видео, оповестено през 2005 година в Archives of Disease in Childhood – Fetal and Neonatal Edition, демонстрира, че 33-седмичен зародиш прави лицеви изражения, които на ултразвуковия профил наподобяват на рев.

След като подтикват плода посредством осцилация и тон, той отваря необятно уста, придърпва брадичката си обратно и издава три огромни поредни въздишки (гръдният му панер се издува, а главата му се накланя назад). Накрая брадичката му потреперва лекичко. Това придвижване е следено при 10 зародиша (около 6% от сканираните бебета).

Признаци на рев, открити в изследването от 2005 година Източник: Gingras et al., ADC Fetal and Neonatal, 2005

И по този начин, плаче ли бебето в утробата? Зависи от определението ви за рев.

„ Ако под рев разбирате „ мощен нечленоразделен вик или вик, изразяващ мощно възприятие или страст “, то можем да кажем сигурно, че бебетата не плачат в утробата “, споделя Надя Рейссланд, психолог от Университета в Дърам, Англия, занимаващ се с човешкото развиване.

Казано другояче, в цялостния с течност околоплоден мехур бебетата не могат да си поемат бездънен мирис, да изпълнят дробовете си и да накарат въздуха да вибрира чрез гласните си струни. Това ще е допустимо едвам откакто се родят.

Екипът на Рейссланд проучва развиването на лицевите изражения в утробата, като следи придвижванията на плода във втория и третия триместър чрез 4D ултразвук (това сканиране демонстрира движещи се 3D фотоси на бебето).

Тези лицеви изражения, които наподобяват рев и смях, са разказани в детайли от Рейссланд в научно проучване, оповестено през 2011 година в PLOS One. Според учените те евентуално са прародители на тези, които бебето употребява отвън утробата.

Ултразвукови изображения на плода. Долу вдясно можете да видите по какъв начин плодът е направи физиономия, наподобяваща рев. Източник: Reissland et al., PLOS One, 2011

Тези предварителни лицеви изражения се развиват от 24-ата до 35-ата седмица и колкото по-голяма е гестационната възраст, толкоз по-сложни стават те. Движенията от този вид са прекомерно фини и не могат да бъдат усетени от майката, споделя Рейссланд.

Плодът обаче, наподобява, репетира най-малкото лицевите изражения на рева и се приготвя те да се трансфорат във функционален плач в мига, в който се роди.

Уви, няма по какъв начин да знаем дали бебето вибрира с гласните си струи се пробва да създаде звуци в утробата. Дори да успее да сътвори звукова вълна в течността, тя няма да е задоволително мощна, с цел да премине през нея и да бъде доловена от майката.

Нямаме никаква визия и дали тези придвижвания, наподобяващи рев, са свързани с болежка или дискомфорт. При проучванията на Рейссланд бебетата ги демонстрират без каквато и да било външна стимулация.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР