В началото на тази седмица здравният министър Кирил Ананиев предложи

...
В началото на тази седмица здравният министър Кирил Ананиев предложи
Коментари Харесай

Човещината е скъпа, но не струва пари

В началото на тази седмица здравният министър Кирил Ананиев предложи за необятно публично разискване нов здравноосигурителен модел, който планува демонополизацията на здравната каса. Дали и по какъв начин обаче това ще помогне да се стабилизират болничните заведения, да се усъвършенства обсужването на пациентите в тях? Публична загадка е, че българите харчат доста за опазване на здравето - един път през бюджета и повторно, посредством средствата, които дават на ръка в лечебните заведения.

Стара истина в публичните науки гласи, че постоянно от частното се извлича общото. Затова ще стартира с персоналните си усещания от опазването на здравето - тази толкоз болна тематика за множеството българи в мисловна възраст. Пък и кое е по-важно от здравето на индивида?!

От близо десетина години ми се постанова да обикалям разнообразни лечебни заведения с възрастните ми родители по обясними аргументи. През това време се убедих, че в действителност има голяма разлика в обслужването, качеството на работа и контрола на харчовете в обособените здравни заведения, без значение дали са частни или общински и държавни. Няма да бъда черногледа и ще призная, че в края на краищата всичко зависи от качеството на фрагментите. Тези дни за финален път се уверих, че е по този начин. В столичната болница "Света Анна "/ някогашната окръжна болница/ в Неврологичната клиника, която се управлява от доц.д-р Росен Калпачки, както и в експедитивността в Спешно поделение там. Признавам, че до момента в никакъв случай не съм виждала по-добро и бързо обслужване, не съм срещала и по-любезни и състрадателни лекари. Такова отношение в тези две отделения лекарите имат към всички пациенти, видях го с очите си. Сигурна съм, че положителните експерти не са единици в страната, просто би трябвало да се прави по-прецизен кадрови асортимент. В България има прелестни лекари, положителни уредници и стопани, неизвестно за какво обаче не всички от тях ги избират да управляват. Засега те са като белите лястовици. Но, в случай че описваме повече за тях, за положителното и позитивното, може пък всичко да се умножи!

По данни на Национален статистически институт в страната ни има 345 лечебни заведения, страната ни разполага и с други болнични структури, та общо стигат до 480. Според някои експерти, броят им е сред 4 и 5 пъти по-голям от нужния, а на нас са ни нужни сред 80 и 100 лечебни заведения.
Меко казано, е някак парадоксално, че освен това обилие, за което всеки българин заплаща от джоба си, едвам три лечебни заведения в страната с държавна и общинска благосъстоятелност са в положително икономическо положение. Едната е в София, другите две са в провинцията. Според неотдавнашни планове се оказа, че най-вече борчове здравниците натрупат от закупуваните от тях медикаменти.

Идат локални избори и е редно да напомним и занапред да е ясно, че общинските препоръки и кметствата играят голяма роля за положението на лечебниците по районите. Няма да е зле да внимават кого назначават да ръководи тези значими структури, вместо да ги сервират на тепсия на всякакви шуреи и баджанаци. Привилегия е да си водач - добре ще е да си го набият в главите. Защото пациентите един път на 4-5 години са и електорат и гласоподават.

Над 50 на 100 от българите считат, че здравеопозването у нас не им е по джоба. Същевременно едвам 1,7 млн. нашенци заплащат цялостни здравни вноски, което сами разбирате, е извънредно незадоволително. По данни на статистиката, тук харчим най-вече пари за здраве и връзки, спрямо останалите държави-членки на Европейски Съюз. Затова е значимо да се запушат пробойните, през които изтичат пари за опазването на здравето.

В коментар пред "Новини.бг. " наскоро някогашният здравен министър, депутатът Хасан Адемов споделиу, че в здравното министерство работят по остойностяване на медицинските действия, че там създават осведомителна система, която ще е обвързана с други системи и ще е част от електронното държавно управление. Също, че се основават стандартите и порядките за добра здравна процедура.
Докато всичко това обаче стане действителност, нищо не пречи първоначално лекарите да стартират да се държат по- човешки с пациентите. Както неотдавна разяснява световноизвестният режисьор Андрей Кончаловски, всеки различен може да си разреши да не е добър човек, само че лекарят - не може, той би трябвало да е добър ". Ще си разреша да прибавя единствено, че човещината е скъпа, само че не коства пари.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР