В началото на тази седмица НАСА обяви имената на четиримата

...
В началото на тази седмица НАСА обяви имената на четиримата
Коментари Харесай

Кои са четиримата астронавти, които заминават на мисия до Луната?

В началото на тази седмица НАСА разгласи имената на четиримата астронавти, които ще заминат на задача до Луната идната година. Това са американците Кристина Хамок Кох, Виктор Глоувър, Рийд Уайзман и канадецът Джереми Хансен. Те ще ръководят идния полет на Artemis II, плануван да започва през 2024 година

Екипажът на Artemis II съставлява хиляди хора, работещи неуморно, с цел да ни заведат до звездите “, сподели админът на НАСА Бил Нелсън по време на формалното показване на екипажа в Хюстън по-рано тази седмица. „ Това е техният екипаж. Това е нашият екипаж. Това е екипажът на човечеството.

Астронавтите ще бъдат първите хора, пътували до Луната след повече от 50 години след първата задача до там. Те ще са и първите, изстреляни с мегаракета от последващо потомство, създадена от НАСА.

It`s official! The Artemis II crew has been announced, and they`re ready to take us back to the Moon. Congratulations to @Astro_Christina, @Astro_Jeremy, @AstroVicGlover, and @Astro_Reid! pic.twitter.com/1QTTYys8bd
— Bill Nelson (@SenBillNelson) April 3, 2023

Екипажът няма да кацне на Луната, а ще се рее към небесното тяло, тествайки работата на галактическия транспортен съд Orion, преди да се върне на Земята.
Екипажът
Рийд Уайзман ще бъде пълководец на полета Artemis II. Бивш летец-изпитател на флота, той беше определен да стане астронавт на НАСА през 2009 година През 2014 година той излетя от Международната галактическа станция на 165-дневна задача като част от екипажа на Експедиция 41. Уайзман по време на задачата си през 2014 г споделяше непрестанно информация от нея в обществените мрежи като споделяше фотоси, туитове, както и къси видеа за живота за живота на борда на станцията. 

Виктор Глоувър, който е някогашен капитан от Военноморски сили на Съединени американски щати, ще бъде водач на задачата. Той стана астронавт в НАСА през 2013 г. Наскоро той взе участие като водач и втори пълководец на Crew-1 SpaceX Crew Dragon, наименуван Resilience, който кацна на 2 май 2021 година Това е първата задача след сертифицирането  на галактическия транспортен съд Crew Dragon на SpaceX, както и вторият полет с екипаж за на кораба.

Кристина Хаомък Кооук  и Джерами Хансен ще служат като експерти по задачата на полета Artemis II. Кооук, която стана астронавт през 2013 година в НАСА, сложи връх през 2020 година за най-дълъг индивидуален галактически полет от жена, откакто прекара общо 328 дни в Космоса на борда на галактическата станция. По време на тази задача тя взе участие и в първото излизане в открития Космос от жена.

Хансен беше определен да стане част от  Канадската галактическа организация през 2009 година Бившият водач на изтребител ще бъде първият канадец, който се осмелява да лети на Луната.

Artemis II ще бъде първият тестов полет с цялостен екипаж като част от напъните на НАСА да се върне на Луната.

Миналата година организацията изстреля своята голяма ракета Space Launch System и капсула Orion на задача без екипаж до Луната, където галактическият транспортен съд остана в лунна орбита няколко седмици, преди да се върне на Земята. Полетът на Artemis I включваше манекени, натоварени със датчици, които изучаваха изискванията по време на задачата и измерваха равнищата на радиация по време на пътуването.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР