В началото на септември три лъвчета са родени в много

...
В началото на септември три лъвчета са родени в много
Коментари Харесай

Абсурд е оцелелите лъвчета да бъдат върнати в зоопарка в Разград, смятат от "Четири лапи"

В началото на септември три лъвчета са родени в доста неприятни условия в общата клетка на лъвове в градския зоопарк на Разград, който от три години не е подновявал лиценза си. Раждането е протекло по време на панаир в самия парк, а в зоопарка няма ветеринар и личен състав, който да се погрижи за животните в сходен миг.

Майката лъвица не е закърмила бебетата и ги е оставила без грижи, евентуално поради напрежението от шума и хората. Известно време дребните са били оставени без отбрана и са били стъпкани от възрастните лъвове в клетката. Едно от дребните е умряло още в клетката, другите са били в доста тежко положение. В момента за бебетата се грижат в софийската клиника " Добро скимване ", само че поради неналичието на имунитет шансът да оцелеят е доста дребен. В четвъртък (28 септември) в Регионалната екоинспекция в Русе министерството на екологията ще взема решение по какъв начин и къде да бъдат отглеждани лъвчетата, в случай че се закрепят.

" Дневник " потърси експертно мнението по проблема от експертите на интернационалната фондация " Четири лапи " и ще продължи да следи тематиката.

Шансът животинчетата да оцелеят е най-малък, е мнението и на Явор Гечев от фондация " Четири лапи " – интернационална неправителствена организация за отбрана на животните, която разпространява и работи за хуманното отношение към животните посредством редица акции и планове.

За дребните лъвчета най-важно сега е да бъдат под непрекъснато наблюдаване от опитни лекари и да получават задоволително и най-много подобаваща храна през идващите месеци, която да замести допустимо най-пълноценно майчината кърма. Това изясни Явор Гечев от фондацията.

След време, когато се стабилизират, ще имат потребност и от доста придвижване в следена среда.

Ако имат шанс и се стабилизират, откакто стартират независимо да се хранят, за тях опциите са или да бъдат настанени в зоопарк, или в избавителен център, счита експертът.

Абсурд е да бъдат върнати в Разград, тъй като майката няма да ги одобри, а и изискванията там са под всякаква рецензия, разяснява още Явор Гечев.

Вероятната причина лъвицата да ги отхвърли, от една страна, е стресът, само че от друга, и по-вероятна, е здравословното им положение - лъвчетата са плод на близкородствено отглеждане и сигурно това е причина за доста здравословни проблеми.

Вариантът за настаняване в център за реинтродукция на процедура не съществува, тъй като те нямат съществени умения да оцелеят в дивата природа.

Зоопарк у нас или в прилежаща страна не е целесъобразен заради нежното им здраве и положението на зоопарковете в региона като цяло.

В западен зоопарк вероятността да бъдат взети също не е огромна заради неналичието на интерес към тези хищници и заради произхода им. Пътуването до някой от избавителните центрове в Африка също би носило сериозен риск, преди животните да навършат най-малко 6 месеца.

" С други думи, можем да поздравим " специалистите " от Разград за кашата, която са забъркали, и патовата обстановка, в която слагат всички загрижени и искащи да оказват помощ ", акцентира Явор Гечев.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР