В началото на месец април Европейската комисия отправи покана за

...
В началото на месец април Европейската комисия отправи покана за
Коментари Харесай

Община Троян кандидатства за подкрепа за Нови местни инициативи Баухаус

В началото на месец април Европейската комисия насочи покана за поддръжка на планове за промяна по линия на „ Нови европейски локални начинания Баухаус “.

В поканата Община Троян видя опция да приготвя планово предложение „ Наследство с бъдеще – запазване и превръщане на културното завещание “.

Инициативата „ Нов европейски Баухаус “ е екологичен, стопански и културен план, който има за цел съчетаването на дизайн, резистентност, досегаемост, финансова досегаемост и вложения, с оглед подкрепяне реализирането на Европейския зелен пакт.

Проектите би трябвало да включват трите съществени полезности на Новия европейски Баухаус – резистентност, хармония и приобщаване и да способстват за най-малко една от четирите области на деяние: ремонт на съществуващи здания и публични пространства в дух на кръговост и въглеродна неутралност; запазване и превръщане на културното наследство; адаптиране и превръщане на здания за налични жилищни решения; регенериране на градски или селски пространства.

Избраните планове ще получат поддръжка от интердисциплинарни специалисти посредством стратегия за техническа помощ, включваща оценка на потребностите, подпомагане при създаване и обмисляне на плана, механически препоръки, пътна карта за осъществяване.

Проектната концепция на Община Троян е ориентирана към промяна и адаптиране към измененията в дух на кръговост, въглеродна индиферентност и досегаемост на Национално ревю на художествените занаяти и приложните изкуства в село Орешак, за превръщането му в красиво, стабилно и приобщаващо място.

На провелата се в ревюто, през м. юли 2021 година, Студентска работилница под наслов „ Наследство с бъдеще “ за преосмисляне на пространствата на ревюто, част от теоретичен план към Центъра за научни проучвания и планиране в България, се стигна до заключението, че ревюто е едно прелестно завършено място за просвета, с добра функционална обязаност, с огромни зелени пространства и тогавашна мощно изразена образна еднаквост, което обаче се нуждае от реновиране, съгласно провокациите на нашето време, с взор в бъдещето.

Целта на плана, с който Община Троян ще взе участие в състезанието, е преосмисляне на наличната материална база, включване на нови площи за осъществяване на събития и основаване на нови в синтез сред традиция и нововъведение, в дух на кръговост и въглеродна индиферентност, тъждество и обществено включване, свързвайки новаторската хармония с локалните занаяти.

На база на разбора е основана идея за развиване на НИХЗИ, включваща: реконструиране на палата 6; обезпечаване на административна, обслужваща и изложбена повърхност за основаване на районен център, осигуряващ среда и развиване на субектите на обществената и солидарна стопанска система, в размера на палата 4; оформяне на открита сцена и отворено експозиционно пространство чрез унищожаване ограждащите стени на палата 5 и реновиране и експониране на присъщата и скъпа за времето си пространствено-прътова покривна структура на залата; отделяне на втори вход-изход при палата 9 и оформяне на пространството към него; ремонт на покои 4, 8 и 9 с отделяне на базар, книжарница и детски работилници; ландшафно и парково оформление на територията на комплекса предоставящо опция за рекреация и увеличаващо парковата част на комплекса. Съпътстващи действия ще бъдат ориентирани към използване на модерни презентационни начини за експониране на културното завещание и достъпността му до всички членове на обществото.

Цялостната промяна на ревюто следва да бъде осъществена, чрез способи и начини за ограничение на замърсяването на общината.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР