В началото на есента и в навечерието на зимата 15

...
В началото на есента и в навечерието на зимата 15
Коментари Харесай

Колко плащат за отопление в съседните балкански страни?

В началото на есента и в навечерието на зимата 15 % от работещите небогати в Европа няма да могат да включат отопление. Този % се равнява на 2,714 млн. души в цяла Европа, предизвестиха от Европейската конфедерация на профсъюзите.

През последното десетилетие обстановката се е влошила в десетина държави-членки на Европейски Съюз, а в този момент внезапното повишаване на цените на електрическата енергия в Европа рискува да докара до енергийна беднотия още повече работещи.

Данните сочат, че България е на второ място в листата с най-голям % на работещите небогати, които не могат да си разрешат отопление. Подредбата е следната: Кипър - 45,6 на 100 (14 398 работещи), България - 42,8 на 100 (129 990 работещи), Литва - 34,5 на 100 (35 371 работещи), Португалия - 30,6 на 100 (157 612 работещи), Гърция - 28,7 на 100 (122 323 работещи), Италия - 26,1 на 100 (833 311 работещи).

Каква е обстановката при нашите съседи на Балканите и по какъв начин се оправят те със сметките за отопление, споделя в собствен репортаж Българска телеграфна агенция.
Турция



Южната ни съседка е първенец в Европа с най-голямото повишаване на електричеството и газа в последните две години. В интервала от средата на 2019 година доникъде на 2021 година цените на електрическата енергия в Турция са скочили с 47,4 на 100, а на природния газ с 42,3 на 100, демонстрират данни на Евростат, показани в турски медии.

Природният газ е главен източник на отопление в Турция, а газоразпределителните сдружения предходната година са имали 17,5 млн. клиенти Средно през 2020 година турските семейства са платили за сметки за газ по 1990 турски лири годишно (около 200 евро по курса към края на предходната година), демонстрира статистиката. За четиричленно семейство сметката за газ е в порядъка на 200-400 лири (16-32 евро) на месец, съгласно информация на уеб страницата за продажба на недвижими парцели Root Invest.

Напомняйки, че в Европа цената на синьото гориво е скочила от 115 $ при започване на 2020 година на 1100 $ (за 1000 куб.м), турският президент Реджеп Тайип Ердоган посочи, че страната към момента обезпечава на семействата газ при цена от 150 $. " Гледайки продажните цени, можем да кажем, че сме субсидирали семействата с 50 милиарда турски лири (3,9 милиарда евро), осигурявайки им газ при понижение от 76 на 100 ", сподели президентът.

Отделно, Ердоган показа сметки, съгласно които държавното управление е субсидирало потребителите на електрическа енергия със 17 милиарда турски лири (1,32 милиарда евро), отразявайки едвам половината от скока на електрическата енергия в цената за електричеството за бита.

Критични към държавното управление турски медии изясняват субсидирането със боязън от предварителни избори, като акцентират, че практиката е довела до загуби в размер на милиарди долари за държавната енергийна компания BOTAŞ.

Независимо от облекченията обаче, някои турци, затруднени да заплащат сметките си за електрическа енергия и газ, потърсиха избавление във въглищата и дървата, само че и там повишаването е доста, означават локални медии, базирайки се на публични данни. Докато през 2019 година един звук дърва за огрев е коствал 643 турски лири (51 евро), през октомври тази година цената е скочила на 1015 лири (80 евро), а цената на звук въглища се е нараснала от 1069 лири (85 евро) на 2159 лири (171 евро). Това значи, че цената на дървата през последните 3 години е скочила с 43%, а на въглищата - със 101%.
Румъния



През октомври румънският парламент утвърди закон за слагане на таван на цените на електрическата енергия и природния газ и разпределяне на обезщетения за фактурите през тази зима, откакто цените на силата доближиха рекордни стойности в цяла Европа. Законът има за цел да ограничи " резултатите от нарастването на цената на силата върху битовите консуматори и дребните и междинни предприятия " и дефинира скица за оказване на поддръжка при заплащането на сметките за ток и газ.

За битовите консуматори мярката планува отплата на стойност до 0,29 леи (0,11 лв) на киловатчас за електрическата енергия при ползване до 300 киловатчаса месечно. В случая на природния газ се компенсират до 33% от цената му в контракта за доставка при ползване на до 1100 куб. м общо за петте месеца. Мярката е в действие от 1 ноември 2021 година до 31 март 2022 година и визира към 16 млн. консуматори в Румъния.

" Става дума за 5,2 млн. семейства във връзка с електрическата енергия, т.е. към 13 милиона румънци, и 2,2 млн. семейства що се отнася до природния газ, т.е. над 3 милиона румънци. На процедура това са 65% от обвързваните с електропреносната мрежа и също 65% от обвързваните с газопреносната мрежа ", посочи министърът на енергетиката Вирджил Попеску.

Успоредно с това Румъния сложи таван на цената на електрическата енергия в интервала 1 ноември 2021 година - 31 март 2022 година до 1 проливам (0,40 лв) на киловатчас, а цената на природния газ беше лимитирана до 0,37 леи (0,15 лв) на киловатчас.

Допитване на института Инскоп Рисърч от 2019 година сочи, че 43,4% от интервюираните се отопляват през зимата с печка на дърва, въглища или природен газ, 35,7% имат локално парно на газ, 13,5 на 100 употребяват централно отопление (в блока или квартала), а 1,8% имат електрическа система за отопление. 5,5% споделят, че употребяват различен източник на отопление, като най-често се показват парно на дърва или пелети. В селата делът на семействата, които се отопляват с дърва, доближава 85%, сочи статистиката.
Гърция



Значително повишаване на електрическата енергия регистрират и в Гърция. Последните данни сочат, че цената на електрическата сила на едро е скочила с 5 пъти по отношение на същия интервал предходната година. Гърция изпреварва Сърбия, България и Румъния по цената на тока. Допълнителен проблем е и фактът, че страната е подвластна от вноса на електрическа енергия. Високите цени на пазара на едро неизбежно се отразяват и на крайния консуматор.

В изискванията на енергийна рецесия и увеличаващи се цени предстоящото намаляване на температурите може да докара Гърция до енергиен Армагедон, както духовито дефинират обстановката гръцките медии.

Притеснения буди и фактът, че има дефицит на въглища, а обичайно точно работещите на въглища електроцентрали, поддържат енергийната система на страната, когато е подложена на максимален напън. Проблемът се чака да се задълбочава в и бъдеще, защото страната пое ангажимент да се откаже от въглищните си централи.

Изключително комплицираната обстановка във връзка с пазара на електрическа енергия основава сериозен напън над потребителите и фирмите, а държавното управление усеща, че плануваните в бюджета средства за енергийни помощи няма да са задоволителни. Гръцките семейства са подложени на огромен напън, защото с изключение на с по-високите сметки за ток, ще би трябвало да се оправят и с увеличени сметки за природен газ.

До момента кабинетът на Кириакос Мицотакис усили на два пъти енергийните помощи за семействата и дребните компании, само че не е изключено да има ново нарастване през декември. За момента държавното управление е планувало 500 млн. евро за енергийните помощи. Пакетът с помощи стартира да се ползва от септември. Планира се да се разшири обсегът и на помощите за отопление, като задачата е тазгодишният интервал програмата да помогне на над един милион семейства.
Сърбия



Сръбските управляващи оповестиха, че не възнамеряват да усилват цената на електрическата енергия. " Страната е изцяло готова за този зимен сезон и най-важното е, че Сърбия ще има електричество във време на международна енергийна рецесия ", разгласи изпъллнителният шеф на Сръбската електрическа компания " Електропривреда Сърбие " Милорад Гърчич пред РТС. Според него с помощта на политиката, която води сръбският президент Александър Вучич, Сърбия е енергийно самостоятелна от външни фактори и енергийната компания не планува повишаване на електрическата енергия.

Това обаче не е тъкмо по този начин, защото енергийната самостоятелност на Сърбия зависи значително от цената, на която ще купува природен газ от Русия. Сръбският президент Вучич разгласи, че на срещата с съветския президент Владимир Путин, която е планувана за 25 ноември, ще се опита да контракти с Путин по-ниска цена на газа за Сърбия през 2022 година

Според новия закон за енергетиката в страната обществено слабите имат статут на предпазени консуматори на електричество и газ. Тези консуматори имат право на безвъзмездни киловати или на понижение на избрани количества електричество или газ според от това какъв брой е огромно семейството. В новия закон се вкарва и понятието " енергийно заплашен консуматор на топлинна сила ", каквито съгласно оценките са до 20 000 консуматори.

Статут на енергийно предпазен консуматор на електрическа енергия имат семейства от един член, който харчи 120 киловатчаса месечно, с двама или трима членове при ползване от 160 киловата, за семействата с четири или петима членове - 200 киловатчаса месечно. За семействата с 6 и повече членове - 250 киловатчаса месечно.

Когато става въпрос за сметките за газ, семействата получават понижение на сметките според от броя на живущите. Самотно живеещите употребяват понижение за 35 кубика през зимния интервал, от два и три члена за 45 кубика, от четири - пет члена - 60 кубика, а над това - по 75 кубика месечно. Застрашените консуматори в Сърбия имат право на понижение на месечните сметки за ток и газ, само че при изискване,че нямат предходни задължения за електричество и газ, само че в случай че пропуснат да платят една сметка с това понижение, губят правото си да го употребяват.
Северна Македония



Този месец страната разгласи спешна обстановка в енергетиката за период от 30 дни. Министърът на стопанската система Крешник Бектеши изясни, че решението е взето въз основа на оценката на Комисията за мониторинг на обстановката в снабдяването с електрическа сила, че съществува риск от пораждане на рецесия поради дефицит на електричество. Решението е подбудено и от намаляването на локалните индустриални мощности и нарасналите световни цени на електрическата енергия.

Страната е изправена пред енергийна рецесия, тъй като употребява два пъти повече електричество, в сравнение с създава, изясняват специалистите.

Правителството на премиера Зоран Заев има намерение да смекчи удара на енергийната рецесия с инжекция от 65 милиона евро в сметката на електрическата компания ЕСМ. Министърът на финансите Фатмир Бесими разгласи, че това са средства от годишния бюджет и с тях ще се обезпечат спомагателни количества електрическа сила.

Властите оповестиха, че ще дават ваучери от 1000 денара (около 16 евро) за уязвимите категории жители, като с тази стратегия ще се помогне на 35 000 семейства в страната. Освен тази мярка и понижаване на Данък добавена стойност за тока, Бесими разгласи, че ще има спомагателни ограничения за обществено уязвимите категории жители.

Властите в Северна Македония твърдят, че няма да има рестрикции на електричеството за семействата и дребния бизнес. Засега е известно, че ценови потрес няма да има до Нова година, т.е. към този момент не се планува повишаване на електрическата енергия.

Председателят на Регулаторната комисия за енергетика Марко Бислимовски увери, че като регулаторен орган ще употребяват всички благоприятни условия, с цел да не се стигне до повишаване на електрическата сила в страната.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР