В началото на 40-те години на миналия век, изобретателят на

...
В началото на 40-те години на миналия век, изобретателят на
Коментари Харесай

Най-желаните коледни подаръци през годините: Господин Картоф през 1952

В началото на 40-те години на предишния век, изобретателят на играчки от Бруклин, Джордж Лернер, има концепцията да сътвори пластмасови крайници, ръце и други анатомични елементи от тялото и лицето, които децата да могат да забучват в плодове и зеленчуци и по този начин да си вършат човечета със занимателни лица.

Някои настояват, че той получава концепцията от племенника на брачната половинка си, Аарон Брадли, който забожда пръчици в картофите в фамилната градина. Лернер постоянно взема картофи от градината на майка си и като употребява разнообразни други плодове и зеленчуци като елементи на лицето, прави кукли за по-малките му сестрички. Една такава куклата – с очи от грозде, нос от морков и картофи за глава, става главният модел за пластмасовата играчка, която по-късно ще сътвори.

 Mr. Potato Head Funny Face Kit, 1952. Gift of George Lerner, inventor.

Mr. Potato Head Funny Face Kit, 1952. Gift of George Lerner, inventor.

В началото обаче Господин Картоф се оказа леко абсурден. Втората международна война и наложените тогава хранителни дажби на американското население към момента са свеж спомен в главите на огромна част от това американско население. Съответно потреблението на плодове и зеленчуци за правене на играчки се смята за много цинично и разточително. Затова и компаниите за играчки всеобщо отхвърлят творението на Лернер. След няколко години опити да продаде концепцията си обаче, Лернър най-сетне убеждава една хранителна компания да употребява пластмасовите елементи като подарък в кутиите си със зърнени закуски. Продава концепцията за 5000 $.

Но през 1951 година Лернер съумява да направи презентация пред Хенри и Мерил Хасенфелд, които управляват дребен бизнес с играчки, наименуван Hassenfeld Brothers (по-късно изменен в Hasbro). Осъзнавайки, че Господин Картоф е доста по-различен от всички останали артикули в линията им, те заплащат на зърнената компания 2000 $, с цел да спре да поставя пластмасовите носове и прочие в закуската си и купуват правата за 5000 $. На Лернер е препоръчан задатък от 500 $ и 5% от облагата на всеки продаден комплект. Именно тогава играчката е наречена Mr. Potato Head.

Mr. Potato Head се „ ражда “ на 1 май 1952 година В началото тя коства 0,98 $ и идва с ръце, крайници, уши, две усти, два чифта очи, четири носа, три шапки, очила, лула и осем разнообразни мустака и лицево окосмение. Оригиналният комплект не включва картофено „ тяло “, тъй че би трябвало да се употребяват материали на клиента. Малко след първичното стартиране на играчката във всеки комплект е прибавен и формуляр за поръчка на 50 спомагателни крака.

Към elementite на играчката се прибавя и пластмасовото „ картофено “ тяло през 1964 – през 60-те години нови законови разпореждания задължават частите на играчката да не бъдат толкоз остри, което пък не им разрешава елементарно да се забождат в зеленчуците. Затова и до 1964 година компанията е принудена да включи в комплекта си пластмасово картофено тяло. По това време се появяват и Оскар Портокала и Пийт Чушката, които са на същия принцип като Господин Картоф. Има и дами-играчки – Кейти Моркова и Куки Краставицата.

През 1975 година целият комплект на играчката – и тялото, и периферните му добавки – удвоява размери. Това е направено главно отново поради новите разпореждания за сигурност на играчките, въведени от държавното управление на Съединени американски щати. Тази смяна в размера разрешава Картофа да се купува и на по-малките деца. Hasbro също трансформира и дупките по този начин, че към този момент не може да слагат частите по погрешен метод. През 80-те години компанията понижава и гамата аксесоари за Господин Картоф до единствено един комплект. Тя обаче още веднъж вкарва кръглите дупки в картофеното тяло и неговите елементи още веднъж могат да се сложат върху играчката по изобретателен, ексцентричен и комичен метод.

През 1985 година Картофът получава четири гласа в конкуренцията за кмет на Бойз, Айдахо, което е върха за „ най-вече гласове за Господин Картоф в политическа акция “, както удостоверяват и от Книгата на Гинес.

 toy-story-mr-potato-head-e1553796512591-700x352

През 1995 година Господин Картоф прави дебюта си в Холивуд с водеща роля в анимационния филм на Disney и Pixar „ Toy Story “, озвучаван от комика Дон Рикълс.

През 2000 година играчката намира своето място в Националната зала на славата на играчките в Рочестър, Ню Йорк.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР