В началото на 2018 г. Унгария планира да започне подготвителна

...
В началото на 2018 г. Унгария планира да започне подготвителна
Коментари Харесай

Унгария се подготвя да строи втора АЕЦ

В началото на 2018 година Унгария възнамерява да стартира подготвителна работа по плана за създаване на АЕЦ „ Пакш “ 2. Самият градеж ще стартира през 2020 година, съобщи Атила Асоди, държавен секретар на Унгария за разширението на унгарската АЕЦ „ Пакш “, написа LN.cz.

В момента в Унгария работи единствено една АЕЦ – АЕЦ „ Пакш “, която има същия вид реактори както чешката АЕЦ „ Дуковани “ – ВВЕР-440, отбелязва чешкото издание и разяснява, че Унгария към този момент се готви за 2032-2037 година, когато блоковете на АЕЦ „ Пакш “ ще бъдат спрени.

Бързите темпове, с които Унгария работи по реализацията на АЕЦ „ Пакш “ 2 се изясняват още и с обстоятелството, че към една трета от потреблението на електрическа енергия в страната се задоволява от настоящите нуклеарни енергоблокове, друга една трета е вносът на ток от чужбина и още толкоз се създава от други източници в страната.

Така планът за АЕЦ „ Пакш “ 2 се оказва както стратегическа инвестиция в бъдеще, по този начин и поръчител за обезпечаване на електрозахранване за унгарските консуматори. АЕЦ „ Пакш “ 2 ще обезпечи устойчиво доставяне с евтина електрическа енергия до края на този век, защото тя ще бъде в употреба минимум 60 години с опция за удължение на експлоатационния запас, написа още чешкото издание.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР