В Москва има предостатъчно ваксини. Имунизации се правят дори в

...
В Москва има предостатъчно ваксини. Имунизации се правят дори в
Коментари Харесай

Коронавирус в Русия: Ваксини има, но не и желаещи да се имунизират

В Москва има премного ваксини. Имунизации се вършат даже в парковете и в комерсиалните центрове. Проблемът е обаче, че мнозина просто не желаят да се имунизират. От към половин година насам наличностите от съветската ваксина " Спутник V " са задоволителни за всички - само че досега единствено 10 % от московчани са се възползвали от опциите, осведоми немската телевизия ntv. Досега в съветската столица са имунизирани едвам към 1,3 милиона души.

Ваксинационните центрове са отворени непрекъснато

Кметът на Москва Сергей Собянин изрази страдание за скептицизма, който демонстрират съгражданите му във връзка с имунизацията против ковид. " Хора не престават да се разболяват, не престават да умират, само че те не желаят да се ваксинират ", установи той. Ръководителката на съветската здравна работа Ана Попова също прикани руснаците да се ваксинират. " Всеки, който може да се имунизира, би трябвало да го направи ", съобщи тя и посочи, че имунизационните центрове са отворени непрекъснато. И президентът Владимир Путин насочи апел към сънародниците си да се ваксинират, с цел да може през есента да се реализира колективен имунитет. По публични данни той също се е ваксинирал - само че не пред камери.

Почти две трети не желаят ваксина

Макар Русия да е измежду страните, които са изключително тежко наранени от ковид, доста от жителите на страната са скептично настроени към имунизацията. Според изследване на център " Левада " от април, 62 % от интервюираните не желаят да се ваксинират. За специалистите това е израз на необятно публикуваното съмнение, което руснаците изпитват - освен към имунизацията, само че по отношение на управляващите като цяло.

От същото изследване излиза наяве, че 56 на 100 от руснаците не се опасяват, че ще се заразят с вируса. Мнозина отхвърлят да носят защитни маски в публичния превоз. На базата на данни от разнообразни медии се допуска, че досега изцяло имунизирани с две дози са единствено 10,5 милиона от 144 милиона руснаци. А публицистите от портала gogov.ru са пресметнали, че на ден в страната се ваксинират по към 170 000 души. Както отбелязва " Ди Цайт ", това би означавало, че чак през лятото на 2022-а година ще бъдат имунизирани най-малко половината от хората. Според специалистите за колективен имунитет може да се приказва едвам когато ваксина са получили над 60-70% от популацията.

Официална информация за напредъка на имунизационната акция няма. Междувременно управляващите търсят способи да подтикват популацията да се реши на този ход - като да вземем за пример да дават дребни парични суми за по-възрастните. От началото на пандемията в Русия са регистрирани близо 5 милиона случаи на COVID-19. Загубилите борбата с вируса са 116 хиляди. В последния месец животът си след заразяване с ковид губят сред 300 и 400 души всекидневно.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР