В момента руското общество е дълбоко разделено, казва в интервю

...
В момента руското общество е дълбоко разделено, казва в интервю
Коментари Харесай

Проговори руски политолог. Какво мислят руснаците за Путин и войната

В момента съветското общество е надълбоко разграничено, споделя в изявление за изданието ips-journal.eu съветският политолог Григорий Юдин, съобщи dir.bg.

Говорим за страна с необикновено ниско равнище на междуличностно доверие, извънредно ниски равнища на интерес към политиката и изключително на политическа ангажираност, на религия в способността да се въздейства на политиката, споделя той.
-->
Войната като цяло се възприема като нещо, което идва извън. Няма какво да се направи по този въпрос. Това в действителност не основава кой знае какво единение. То основава доста боязън, неустановеност и обезсърчение.

Като цяло съветското общество може да бъде разграничено на три категории, счита Юдин.

Първата група поддържа войната. Това са хора, които са прочувствено ангажирани и постоянно военизирани. Те поддържат армията със средства. Много от тях зоват за повече грубост, повече експанзия. Това е едно малцинство - сред 15 и 20 %, споделя политологът.

Но съгласно него те са доста гласовити поради изкривената обществена сфера в Русия и гласовете им са необикновено засилени. " Повече или по-малко, това е на процедура единственият глас, който може да се чуе ", споделя Юдин.

Освен това има и друго малцинство. Онова, което не възприема тази война като обективна и е отвратено от нея, а също по този начин вижда в нея съдбовна неточност, която ще донесе доста премеждия на Русия, споделя той. " Това малцинство е малко по-голямо от упоменатото преди този момент, само че това е единствено приблизителна оценка ", счита той.

Третата група съгласно него е по средата - пробва се да не следи протичащото се и да го отблъсне. Последната категория е тази, която съставлява преобладаващото болшинство. И тази среда по принцип е подготвена да се съгласи с всичко, което се случва. Това е преобладаващата настройка, тъй като опцията да се повлияе на обстановката е съвсем нулева.

Ако се вгледате по-внимателно, можете да видите разцепленията, които съществуват в съветското общество, споделя Юдин.

Може би най-яркото е разделянето сред поколенията. Войната се поддържа от старите, от възрастните хора, които желаят света, който съветският хайлайф предлага. Възприемането на войната и на обстановката е доста друго от потомство на потомство.

Второто разделяне е разделянето във връзка с приходите. Това е освен войната на старите, само че и войната на богатите. По принцип това е война на хората, които няма да умрат в нея. Старите хора са за цялостна готовност, само че те няма да отидат на тази война, а ще изпратят децата си. Същото се отнася и за приходите. Богатите няма да загинат. Те просто ще изпратят бедните. Тези разделения основават доста напрежение. На този стадий тези напрежения са потиснати поради войната, само че те несъмнено съществуват, счита политологът.

Според Юдин Русия съставлява умираща империя. " Можете да видите това, тъй като тя по принцип не предлага нищо на регионите, които желае да управлява. Единственото нещо, което предлага, е концепцията за връщане на Съветския съюз, което всъщност е фикция ", споделя той. Няма никакви цивилизационни планове. Именно това я прави изцяло непривлекателна за украинците, а и за други страни. И точно това я кара да има вяра само в силата - " в случай че те не желаят да бъдат там с нас, ние просто ще ги принудим, вместо да им предложим нещо ". И в този смисъл това е една доста нежна империя. Повече или по-малко ясно е, че методът, по който империята би трябвало да завърши, не е безусловно да се разпадне, а да се умъртви имперската концепция и Русия да се трансформира в република. Това се случи в Германия, това се случи и във Франция. Това е нормалният метод да се преодолее имперската концепция.

На въпроса за какво средностатистическият руснак е толкоз апатичен към политиката Юдин дава отговор следното: " Ами тъй като политизацията се случва, когато има опция за политически дейности, а в Русия тя е нулева. Никой в Русия не има вяра, че може да повлияе на някакви събития. Политизацията значи групово деяние, тъй като политиката е обвързвана с колективи, със взаимност. Възможността за това е нулева. А режимът, който го е построил, постоянно е унищожавал всевъзможни форми на взаимност в Русия. Всякакъв тип групови дейности са потискани и дискредитирани. В резултат на това здравият разсъдък е, че човек би трябвало да се грижи единствено за себе си ", споделя той.

Военната готовност отразява, само че и ускорява упоменатите разлики в обществото. Тя е селективна и целенасочена. Тя е ориентирана към хората, които разполагат с минимален капитал, освен стопански, само че и обществен. За да избягаш или да се скриеш, ти би трябвало задоволително обществена поддръжка. Повечето хора не схващат, че голямото болшинство от руснаците в никакъв случай не са били в чужбина. 70 % в никакъв случай не са имали паспорт за пътешестване.

Но има и финансов тласък за присъединение към армията. Повечето от тези хора в никакъв случай не биха спечелили такива пари. Немалка част от тях схващат, че евентуално ще умрат. Но дали животът им си заслужава да бъде изживян? За доста от тях отговорът е " не ". Много от местата, откъдето ги набират, са доста мрачни. Сякаш постоянно са живели във война. Така че тази композиция от боязън, от липса на ориентировка, от единствения рентабилен канал за възходяща подвижност е това, което кара хората да се насочат към армията. Тя, несъмнено, не е безгранична, само че въпреки всичко работи.

Войната е за това, че Украйна е суверенна страна, споделя още Юдин. Идеята да се принудят украинците да седнат на масата за договаряния е покровителствена. Тя значи индиректно приемане на концепцията на Путин, че Украйна не е суверенна страна, че някой различен ще диктува изискванията. Путин се е задълбал в убеждението си, че Украйна не съществува. Това е нещото, което хората не схващат. Преговорите и възобновяване на връзките сред страните обаче са нужни и в действителност неизбежни. Но с цел да създадем това, би трябвало да премахнем преградата: Хората в Кремъл, които унищожават връзките сред близки в културно отношение групи. След това несъмнено има потребност от договаряния.

" Мисля, че Володимир Зеленски го споделя доста ясно: Няма да има договаряния с това управление, само че ще има договаряния със идващото съветско държавно управление. Ще се наложи да се възстановят връзките. И несъмнено, от наша страна ще са нужни доста старания за това ".

Докато Путин е на власт, войната ще продължава и ще се разраства. За Путин тази война не е обвързвана с Украйна. Това е война за възобновяване на империята. А империята несъмнено включва страните от Варшавския блок. И защото той не има вяра в неутралитета, несъмнено, задачата не е тези страни да станат неутрални, а да се върнат в съветската сфера на въздействие. Това включва и Източна Германия. Ако той успее, това няма да завърши в Украйна. Молдова към този момент ясно попада във военните проекти на тази интервенция. Само че тази интервенция се проваля с гръм и тропот. Ако съветските военни бяха завладяли Одеса, Молдова щеше да бъде нападната. Това е единствено началният стадий на тази голяма война, която той отприщва. Тяхното виждане е за неизбежна война със Запада, с НАТО. Те не я възприемат като война по желание, каквато тя, несъмнено, е. Ако войната успее, тя несъмнено ще отиде по-далеч от Запада.

Изчисленията са доста ясни - никой няма да рискува да стартира нуклеарна война поради Полша, Литва или Естония. Не споделям, че това е проект, който ще проработи. Не имам вяра в това. Но очевидно е проект, който би трябвало да се има поради, споделя още Юдин.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР