В момента Русия събира още повече войски близо до Украйна

...
В момента Русия събира още повече войски близо до Украйна
Коментари Харесай

Русия струпва още войски на границата с Украйна

В момента Русия събира още повече войски покрай Украйна и нашествието може да се случи когато и да е, може би даже преди края на Зимните олимпийски игри този месец. Това сподели държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен, представен от Reuters.

Търговски сателитни фотоси, оповестени от частна американска компания, демонстрират нови съветски военни разполагания на няколко места покрай Украйна.

В най-сериозното си до момента предизвестие към американците в Украйна да се измъкват незабавно, президентът Джо Байдън сподели, че няма да може да изпрати войски за избавяне на американски жители при положение на съветско нахлуване.

Нещата могат бързо да се побъркат “, сподели Байдън пред NBC News.

Блинкен, който е на посещаване в Австралия, сподели на конференция: „ Ние сме в обстановка, в която нашествието може да стартира когато и да е. И с цел да бъде ясно, това включва и по време на Олимпийските игри “.

Игрите в Пекин завършват на 20 февруари.

Просто казано, продължаваме да виждаме доста тревожни признаци за съветска ескалация, в това число нови военни сили, идващи на украинската граница “, сподели Блинкен.

Русия към този момент беше събрала над 100 000 бойци покрай Украйна, а тази седмица стартира взаимни военни учения в прилежащ Беларус и военноморски учения в Черно море.

Москва отхвърля проектите за навлизане в Украйна, само че споделя, че може да предприеме неуточнени „ военно-технически “ дейности, в случай че не бъдат изпълнени редица претенции, в това число обещания от НАТО в никакъв случай да не приема Украйна и да изтегли силите си от Източна Европа.

Няколко западни страни започнаха дипломатически старания тази седмица, с цел да убедят Путин да отстъпи, само че Москва ги отблъсна, като не направи никакви отстъпки даже на френския президент Еманюел Макрон, който бе на посещаване в понеделник. Кремъл искрено се подиграваше с английския външен министър Лиз Тръс по време на визитата ѝ в четвъртък.

Четиристранните договаряния в Берлин сред Русия, Украйна, Германия и Франция, част от дългогодишния кротичък развой в спора сред Украйна и подкрепяните от Русия сепаратисти, също не доведоха до прогрес.

Париж съобщи, че съветската делегация се е съгласила да организира повече диалози, само че изиска от Киев да договаря непосредствено със сепаратистите – „ алена линия “, която Украйна отхвърля да премине от 2014 година

Базираната в Съединени американски щати Maxar Technologies, която наблюдава скупчването на съветски сили, съобщи, че фотосите, направени в сряда и четвъртък, демонстрират нови разполагания на няколко места в Западна Русия, Беларус и Крим.

Засега изображенията не могат да бъдат тествани без значение.

В Крим Maxar разпознава 550 военни палатки и стотици транспортни средства, неотдавна ситуирани на летище Октябрское, северно от град Симферопол. Има и разполагания наоколо до градовете Новоозерное и Славне.

В Беларус компанията е идентифицирала ново разполагане на войски, военни транспортни средства и хеликоптери на летище Зябровка, покрай Гомел, на по-малко от 25 км от границата с Украйна. А в Западна Русия е разкрила огромно ново разполагане на войски и сили в образователната зона Курск, на към 110 км на изток от украинската граница.

Русия не разкрива какъв брой бойци е разположила и споделя, че има право да реалокира сили на територията си, както откри за добре. Москва упорства, че не съставлява външна опасност.
Диалог сред глухи и неми
Западните страни застанаха дружно в заканите с стопански наказания против Русия, в случай че тя нахлуе в Украйна, само че направиха спорни мнения по отношение на непосредствеността на опасността.

Съединените щати и Англия предизвестиха, че нашествието може да се случи до дни. Британският министър-председател Борис Джонсън сподели в четвъртък, че идващите дни ще бъдат най-опасният миг в най-голямата рецесия за сигурността в Европа от десетилетия.

Френският президент Еманюел Макрон, за разлика от английския министър председател, счита, че Русия няма проекти за Украйна, само че желае промени в европейските съглашения за сигурност. Според него съществуващият кротичък развой за сепаратисткия спор в Украйна обезпечава излаз.

Каквито и да са желанията ѝ, Москва отговори надменно на западните страни, които пробваха да упражнят дипломатически напън.

Снимки на Макрон, седнал надалеч от Путин в противоположния завършек на голяма маса в Кремъл, станаха вайръл в интернет тази седмица и бяха необятно подигравани. Кремъл съобщи в петък, че дистанцията от 4 метра сред двамата водачи е било належащо, защото френският президент е отказал тест за COVID-19, изработен от съветски лекари.

Френските чиновници споделиха, че 3-часовото очакване за резултатите от теста е невероятно поради графика за пътешестване на Макрон. Френски източници също по този начин споделиха, че офисът на Макрон се е тормозил, че Москва ще вземе проби от неговата ДНК.

Британският външен министър Лиз Тръс беше упрекната обществено от съветския си сътрудник Сергей Лавров по време на визитата ѝ в Москва. Лавров дефинира диалозите им в четвъртък като „ диалог сред глух човек и ням човек “.

Тогава английския дипломат в Москва трябваше да я поправя, защото тя обърка две съветски провинции, определяйки ги за елементи от Украйна. Това бе представено през днешния ден от представителя на Кремъл Дмитрий Песков доказателство, че западните държавни управления не схващат обстановката.

Това е действителността, в която би трябвало да защитим нашата позиция “, сподели той.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР