В много райони от Западна България валежите през изминалите дни

...
В много райони от Западна България валежите през изминалите дни
Коментари Харесай

85 л/кв.м дъжд в София, 139 л/кв.м на връх Мургаш - кога ще спрат валежите

В доста региони от Западна България преваляванията през миналите дни надвишиха месечните правила. От сряда вечерта до тази заран най-големи са количествата, както се и очакваше, в планините и в столицата - 85 л/кв.м в София и 139 л/кв.м на връх Мургаш.

И през днешния ден в съвсем цялата страна остава в действие предизвестие от първа и втора степен за мощни гръмотевични стихии и обилни превалявания, с количества до към 70 л/кв.м.

Почти без превалявания ще остане в крайните източни региони от страната. Ще духа слаб до сдържан северозападен вятър, на изток - североизточен. Максималните температури ще са в необятни граници - от 17° по високите западни полета до 28° тук-там в североизточните региони, в София - към 17°.

През идващото денонощие също ще превалява, само че към този момент на по-малко места и по-слабо. По-интензивни превалявания ще има през нощта и до обяд към момента на изолирани места, основно в планинските региони на западната половина на страната, а след обяд - в Източна България и по Черноморието, където е в действие предизвестие от първа степен - код жълто за количества до 35-40 л/кв.м.

След обяд облачността ще се раздира и понижава, а до вечерта преваляванията на всички места ще отслабнат, а в по-голямата част от страната и ще спрат. Вятърът ще се ориентира от северозапад, ще е слаб до сдържан. Максималните температури ще са сред 22° и 27°, в София - към 21°.

С променлива облачност ще бъде над Черноморието, по-значителна към и след обяд, когато тук-там се чакат краткотрайно интензивни превалявания и гръмотевици. Максималните температури ще са от 25° до 27°. Температурата на морската вода е 23°-25°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

В планините облачността ще е забележителна. Интензивни превалявания и гръмотевици ще има основно в часовете до обяд. До вечерта в множеството региони ще спрат, а облачността ще понижава. Вятърът ще се ориентира от северозапад, най-вече сдържан. Максималните температури в курортите ще са сред 7° и 13°.

През новата седмица ще доминира слънчево време, следва и сензитивно стопляне, с температури към и над 30°. По-висока възможност за превалявания и гръмотевици има в понеделник в планините и източните региони, както и в сряда - на повече места в страната.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР