В Министерството на правосъдието всичко е тайна. След като министър

...
В Министерството на правосъдието всичко е тайна. След като министър
Коментари Харесай

Правосъдният министър крие и анализа на законодателството

В Министерството на правораздаването всичко е загадка. След като министър Данаил Кирилов отхвърли да даде част от паметните бележки от срещите на правосъдната власт с евроекспертите, конфиденциален се оказа и анализът на процесуалните закони, юридически по европроект. Анализът на Гражданския процесуален кодекс, Наказателно-процесуалния кодекс и Административнопроцесуалния кодекс, финансиран по Оперативна стратегия " Добро ръководство ", беше показан в средата на май по време на публично разискване. От министерството настояват, че една от задачите на плана е основаване на непрекъснат механизъм за оценка на използването на кодексите, в това число посредством изследване на публичното мнение. Когато обаче " Сега " изиска да получи разбора по реда на закона за достъп до социална информация, от ведомството на Кирилов го отхвърлиха. Аргументът им е, че тази информация е социална, само че е служебна. Тя била свързана единствено с " оперативната подготовка на актовете на Министерство на правосъдието и няма независимо значение ". Освен това нямало и надделяващ публичен интерес за даването й. В отхвърли на министерството се изяснява още, че анализът е единствено пилотен и е изработен след социална поръчка. Представянето му на конференция целяло " да се оповести изпълняваната активност по плана и да се подтикват участниците към изявление на отзиви, които да допринесат за възстановяване и изготвяне на финален план на пилотния разбор ". От министерството настояват, че когато одобряват окончателния разбор, ще го качат на уеб страницата си. 

" Това, че е била предоставена социална поръчка, не анулира нуждата от гласност и бистрота на министерството в процеса на оценяване на качеството на съществуващото законодателство, даже тъкмо противоположното. Отговорът, че откакто обществените пари ще бъдат дадени на едного, то няма продуктът му да бъде предоставян за четене от жителите, основава и усещане за отвращение да се прави действителна работа по оценка на законите, т.е. за извършване на присъщата работа на министерството ", разяснява пред " Сега " юрист Александър Кашъмов от Програма " Достъп до информация ".

Анализът на кодексите е част от дилемите по проекта  " Ефективен достъп до правораздаване ", по който министерството е бенефициент, а Висшият правосъден съвет му е сътрудник. Бюджетът на плана е 748 709 лева

 

ОТБИВАНЕ НА НОМЕРА

По Оперативна програма " Добро ръководство " правосъдният съвет е бенефициент по план за 410 000 лева, обвързван с натоварването на магистратите. На 18 април пленумът на съвета дискутира две от дейностите по плана.

" Принципен е въпросът - в плановете, които се реализират с европейски пари, е редно да вземат участие оптимален брой магистрати, тъй като не знам какви са експертите, които са в тези фирми изпълнители, обаче в тези разбори липсват експертност и изчерпателност, има една симулативност на осъществяването ", споделя Даниела Марчева от съвета по отношение на разбори по този план.  " За мен в този случай тези разбори изобщо не се отличават с никаква експертност и професионализъм, просто са едно, по какъв начин да кажа, отблъскване на номера ", добавя Марчева.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР