В Министерството на образованието е подаден сигнал за плагиатство в

...
В Министерството на образованието е подаден сигнал за плагиатство в
Коментари Харесай

МОН проверява сигнал за плагиатство на Даниела Везиева

В Министерството на образованието е подаден сигнал за плагиатство в дисертационния труд на служебния министър на стопанската система Даниела Везиева. Това е следващият случай, с който Комисията по академична нравственос ще се занимава, само че за първи път това се отнася до настоящ министър.
„ Фабриката “ за научни степени и изявления, основана и ръководена от севлиевския преподавател по химия Венелин Терзиев, развива необятна активност и притегля всевъзможни клиенти, които порастват в кариерата и обществото до министерски постове. До работите на неговите докторанти се стигна след дълготрайно проучване на всичко написано и оповестено от Терзиев, който към този момент е обект на инспекция от Комисията по академична нравственос към МОН.
Това е доказано в писмо до БНР в отговор на питане. В същото писмо от МОН удостоверяват, че има сигнали за четирима от докторантите, чийто теоретичен началник е точно Терзиев. Това са настоящият длъжностен министър на стопанската система Даниела Везиева, зам.-ректорът на Висшето учебно заведение по агробизнес и развиване на районите Екатерина Арабска, ръководителката на квалификационния център в Русе Преслава Димитрова и сътрудника на Терзиев от русенската болница „ Канев “ и Военната академия Марин Георгиев.
Тъй като Даниела Везиева заема висок държавен пост, публичният интерес е да се знае повече за нейната научна активност.
Сигналите са подадени от заинтригувани хабилитирани лица, които са показали доказателства в Министерството на образованието. Вече е минал първият стадий – за допустимост, те към този момент се преглеждат от Комисията по академична нравственос.
За какво става дума? От 180 страници дисертация на тематика „ Разработване на ефикасни модели за създаване на потенциал за обществено предприемачество в България “, 171 от тях са преписани от други създатели и източници. Това прави 95% плагиатство. Останалите 9 страници са заглавие и пролог.
В уеб страницата на Министерството на стопанската система Везиева е показана като лекар по стопанска система - разумно, само че погрешно. Тя в действителност е лекар по национална сигурност, защото Националният боен университет във Велико Търново, където тя е защитила в къс период, няма право да образова в направление „ Икономика “.
Даниела Везиева съобщи пред БНР, че във връзка с нейния развой на докторантура няма терзания. Коментара си тя направи преди да са ясни точните оценки за плагиатство в дисертацията ѝ.
Везиева посочи още, че има трима научни ръководители и означи, че сигурно знае по-добре.
Да, само че са двама - Венелин Терзиев и Марин Петков. Дребна работа, само че дяволът е в детайлите. Не детайлно, а с лопатата са насипвани цели страници от отчети на министерства, служби и неправителствени организации в интерес на докторантурата на Везиева.
Нейната разработка, както и тази на останалите трима - Екатерина Арабска, Преслава Димитрова и Марин Георгиев, ще бъдат прегледани в Комисията по академична нравственос към Министерството на образованието. Последиците нормално са неприятни.
Настоящият длъжностен министър на стопанската система и някогашен консултант на Кирил Петков в битието му на министър - Даниела Везиева е родом от Русе. Завършва просветителна степен магистър по финанси и заем в Стопанска академия "Д. А. Ценов " - Свищов, с спомагателна подготовка "Контрол в обществения бранш ". В биографията й на уеб страницата на Министерство на стопанската система е маркирано, че е лекар по стопанска система в НВУ "Васил Левски " – Велико Търново.
Притежава опит в областта на обществените финанси и администрацията. Работи по планове, свързани с децентрализацията и въвеждане на нови модели на ръководство от 2003 година От 2007г. до 2014 година съставлява България в Бюджетния комитет на Европейски учебни заведения.
Работила е като шеф отдел "Административно, правно, финансово, стопанско и осведомително обслужване " в Регионален инспекторат по обучение в Русе.
От ноември 2014 година до февруари 2017 година е заместник-министър на стопанската система. От май 2018 година до март 2019 година е била консултант в кабинета на ръководителя на Комисия за финансов контрол.
Заемала е мениджърски и управителни длъжности в региона на банковата и консултантска активност. От 18.05.2021 година до 15.09.2021 година е консултант към министъра на стопанската система Кирил Петков.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР