В Министерството на културата цари хаос и средства, които всяка

...
В Министерството на културата цари хаос и средства, които всяка
Коментари Харесай

Проф. Николай Овчаров: В Министерство на културата цари хаос, спряха парите за археологически разкопки

В Министерството на културата " царува безпорядък " и средства, които всяка година се отпускат като целеви дотации от Министерството на финансите за изследване на обекти, в този момент чакаха " да " от Министерство на културата, без парите да са от неговия бюджет. То сподели обаче " Не ". В момента сме лишени от тези средства. Надявам се това държавно управление, не знам какъв брой време му остава, да вземе решение и да ни се дадат най-малко част от тези средства, с цел да можем да закърпим годината. Ние сме сезонни служащи - в средата на лятото сме, а още не сме почнали да работим. Това сподели в изявление за БНР археологът проф. Николай Овчаров.

" Често ругаят европейските планове, а те за културния туризъм са като преливане на кръв на потърпевш човек. Българската страна няма опция да обгрижва тези 43 хиляди обекта (археологически - б.р.), които са регистрирани, камо ли да ги трансформира в обекти на културния туризъм. по тази причина пристигнаха тези европейски планове, с помощта на които се направиха ужасно доста обекти - и старите столици, и тракийските гробници, които са десетки. Европейските планове плюс финансирането от страната дава опция полека-лека да настигаме другите страни, които имат богати монументи и да развиваме културния туризъм у нас ", добави професорът.

Той изясни, че плановете от Европейски Съюз са структурирани по този начин, че в тях няма пари за разкопки: " Предполага се, че всяка страна би трябвало да има задоволително достолепие, с цел да може сама да финансира изследването на своите обекти. Европейски Съюз поема консервирането, инфраструктурата и така нататък, което е доста по-скъпо, т.е. те поемат главната част, само че първо би трябвало да разкрием тези обекти, с цел да можем да аплайваме по тези планове ".

Археологът уточни, че Община Кърджали печели към този момент 7 европейски плана за Перперикон, които се надграждат и са за над 18 млн. лв.: " Така последователно Перперикон се трансформира в това, което е, и което желаеме да бъде. Още към 3-4 години са нужни и с тези планове към този момент ще имаме един град от вида на Ефес в Турция ".

" Разкриването на археологическите обекти е доста дълга и комплицирана работа. Вече 22 години работим по Перперикон, напреднали сме доста - над 2/3 от града е оголен. Работата на сходен вид обекти си е за един цялостен човешки живот.... Систематичното откриване на огромните антични и средновековни градове е доста комплицирана задача и по тази причина с нея не се хващат доста хора ", изясни той.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР