В меморандума с Джемкорп има много нарушения, обяви министърът на

...
В меморандума с Джемкорп има много нарушения, обяви министърът на
Коментари Харесай

Сагата Джемкорп продължава, включи се и Росен Христов, ГЕРБ и ПП в спор

В меморандума с Джемкорп " има доста нарушавания ", разгласи министърът на енергетиката Росен Христов.

Коментарът на енергийния министър беше изработен, откакто от ГЕРБ през днешния ден оповестиха, че ще сезират ДАНС и Министерство на вътрешните работи по случая с " Джемкорп ". Меморандум с този фонд беше подписан през март за вложения в размер на към един милиард $ в енергетиката, само че съмнителни детайлности, свързани със собствеността " Джемкорп " провокираха искане за прекратяването му.

Меморандумът е подписан без координиране сред ведомствата, сподели министър Росен Христов:

" Такива меморандуми и контракти минават през координиране в множеството министерства, в това число външно, финанси, след което биват одобрявани на Министерски съвет, като Министерският съвет взема решение да упълномощи министъра на енергетиката да завърши договарянията и да подпише подобен меморандум. В този случай тази процедура изцяло не е спазена, даже юристите на Министерството на енергетиката – юридическият отдел, са научили за меморандума от медиите ".

Договореностите с " Джемкорп " към момента са в действие, добави министърът:

" Тъй като това, което някогашният министър е направил, е да изпрати едно писмо с искане за двустранно съглашение и преустановяване съгласно един от членовете на контракта, вместо да го приключи едностранно с едномесечното предупреждение, което е планувана процедура по различен член. Де факто, като няма отговор от ответната страна и подписано съглашение за взаимно преустановяване, този меморандум де факто към момента е в действие. Ние го прекратихме естествено едностранно, само че до момента в който не изтече този едномесечен период, който е очакван в този член, в действителност меморандумът ще бъде в действие и ние няма какво повече да създадем ", разяснява Росен Христов.

От " Джемкорп " могат да предявят финансови искания към страната, предизвести министърът.

По-рано в неделния ден ГЕРБ свикаха конференция, на която оповестиха, че има опасност за националната сигурност и ще пуснат сигнал до ДАНС и Министерство на вътрешните работи към меморандума с Gemcorp.

„ На базата на въпрос до министъра на енергетиката беше открито, че меморандумът с Gemcorp не е преустановен “. Това съобщи по време на конференция депутатът от ГЕРБ Десислава Трифонова, някогашен шеф на Българската организация за вложения (БАИ).

„ Далаверата за 1 милиарда $, с която цялата ни енергетика е дадена на концесия на една офшорка, единствено и само е потулена и това се потвърждава от документи “, сподели тя. 

Според нея Кирил Петков е крил отчет на ДАНС три месеца, а на закрито съвещание се взима решението за преустановяване.

„ Министър Александър Николов споделя, че двустранно е преустановен меморандумът с Gemcorp. Това не е по този начин. Министърът на енергетиката изпраща писмо по имейл, с което кани компанията занапред да вършат срещи, в случай че пожелае. Цялото говорене, че меморандумът е преустановен, е да се замажат очите, а меморандумът да продължи да се извършва “, акцентира Трифонова.

Тя добави, че в Министерството на енергетиката са били унищожавани документи, с цел да бъдат укрити следи.
„ На базата на какво беше определена Gmecorp като компания, с която да се подписва меморандум, за който беше станало ясно, че е контракт? “, уточни зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов.

„ Ние призоваваме министър-председателя и министъра на енергетиката да оповестят всички документи за тази спекулация “, добави Тома Биков.

От " Продължаваме промяната " побързаха да отговорят имейл до медиите, че меморандумът с „ Gеmcorp “ е преустановен от дълго време и тематиката е затворена, без безусловно никакви последици за страната. Според Политическа партия повдигането на тематиката е опит за отклонение на вниманието от същински значими за хората тематики, по които Народното събрание би трябвало да работи.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР