В Международния ден на музиката 1 октомври, когато Държавната опера

...
В Международния ден на музиката 1 октомври, когато Държавната опера
Коментари Харесай

Тази вечер в морската столица откриват бюст паметника на основателя на Варненската опера

В Международния ден на музиката 1 октомври, когато Държавната опера във Варна подвига завеса за новия креативен сезон 2022-2023, бюст паметникът на Петър Райчев ще заеме почтено място в оперния спектакъл, учреден от именития артист през 1947 година, напомня Moreto.net.

Събитието бележи следващата кулминационна точка в програмата за 75-годишния празник на Държавна опера - Варна.

На 1 октомври от 18.00 на сцена " Ротонда " ще бъде тържествено открит скулптурният портрет на Петър Райчев (09.03.1887 – 30.08.1960) - първия знаменит български тенор, режисьор и възпитател с изключителни заслуги към българското оперно изкуство, учредител на оперния спектакъл в родни я си град Варна.

На знаменателната дата 7 септември 1947 година варненци посрещат възторжено първата премиера на новосформираната през април същата година Варненска национална опера „ Продадена булка “ от Б. Сметана, на която режисьор е първият основен живописен началник Петър Райчев, а диригент е Руслан Райчев, първият основен диригент на Варненската опера.

„ Щастлив съм, че след бюст паметника на Стоян Бъчваров, учредител на Варненския трагичен спектакъл, имах опцията да направя и бюст паметника на Петър Райчев, учредител на Варненската опера. В подготвителния интервал се срещнах на първо време с биографията и творчеството му, след това изследвах деликатно портретите и фотографиите му в разнообразни функции. Спрях се на една от визиите, избрах ракурс, в който реших, че той би изглеждал в най-хубава светлина и започнах работа. Отне ми няколко месеца, до момента в който се получи най-хубавият вид. Като мащаб скулптурният портрет на Петър Райчев е еднакъв с този на Стоян Бъчваров - 80 см висок, дружно с постамента към 1 м и 80 см. Размерите са подбудени и от пространството на Сцена Ротонда, където скулптурният портрет на Петър Райчев ще бъде ситуиран тъкмо против скъпия антикварен хармониум. Докато работех над облика, се пробвах оптимално да предам не просто приликата, а цялостния темперамент на този популярен варненец - човек на изкуството, артист с интернационална популярност, художник, една достолепна персона, която буди надълбоко почитание и поклонение “.
След откриването на бюст паметника на Петър Райчев от Даниела Димова, шеф на Театрално-музикален продуцентски център Варна, в наличието на специфични посетители, съидейници и актьори, празничната атмосфера ще се придвижи в театралната зала, където от 19.00 ч. стартира спектакълът на „ Травиата “ от Джузепе Верди , режисура на Кузман Попов.

Под диригентството на Кръстин Настев, в основните функции ще се изявят солистите на Държавна опера Варна Илина Михайлова – Виолета Валери и Венцеслав Анастасов – Жорж Жермон, а ролята на Алфред Жермон ще извърши нашумелият Рейналдо Дроз, ученик на Райна Кабаиванска, отличен с първа премия и премията на Държавна опера Варна в тазгодишния интернационален оперен конкурс „ Анита Черкуети “ в Италия.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР