В манастира Пантократор в Атон, винаги заобиколен от известна мистерия,

...
В манастира Пантократор в Атон, винаги заобиколен от известна мистерия,
Коментари Харесай

В Атон започва изследването на османски документи

В манастира Пантократор в Атон, постоянно заобиколен от известна тайнственост, откривателите за първи път се допряха до незнайно до момента богатство. Хиляди редки ръкописи от османските време, в това число най-старите от този тип в света.

 
Има почти 1300 истински византийски документа. Повече не съществуват на никое място другаде. Тук имаме най-древните османски документи – преди рухването на Константинопол, които се пазят в манастирите на Атон.
отец Теофилос

Византинистът Янис Панайотидис и откривателят Анастасиос Никопулос считат, че не е допустимо да се разбере стопанската система и обществото на Атон под османско господство, без да се вземат поради тези документи, които контролират връзките на монасите със светските управляващи.

 
Султаните резервираха Атон като последна диря от Византия, полунезависим и не го допряха. Те даже не държаха войски тук.
Янис Панайотидис, Византинист
Малката народна власт на монасите съумя да завоюва уважението на всички борещи се сили в района. И това е по този начин, тъй като Атон беше възприеман като люлка на мира, културата...
Анастасиос Никопулос, откривател

Библиотеките в Атон, основани преди повече от 1000 години, съхраняват редки и вековни творби на няколко езика. Много са проучени, само че тези от османски времена занапред ще се учат.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР