В Ловеч възпоменателните събития за 151-годишнината от гибелта на Апостола

...
В Ловеч възпоменателните събития за 151-годишнината от гибелта на Апостола
Коментари Харесай

В Ловеч започнаха възпоменателните събития за 151 г. от гибелта на Апостола на свободата

В Ловеч възпоменателните събития за 151-годишнината от гибелта на Апостола на свободата започнаха на 15-ти февруарис две изложения в Художествената изложба „ Проф. Теофан Сокеров “.

Едната демонстрира произведения – живопис и графика, от фонда на галерията, които отразяват разнообразни сюжети от живота и делото на Левски. Подбрани са работи на Златю Бояджиев, Лиляна Дичева, Иван Пеевски, Добри Добрев, Григор Първев, Стефан Янев, Мими Добрева, Александър Поплилов, Дечко Тодоров, Васил Милчев.



Другата галерия е „ Места наизуст 1873-1933 “ и е готова взаимно от Института за исторически проучвания и Централната библиотека на Българската академия на науките.



Изложбата споделя по какъв начин признателните българи още в първите години след трагичната крах на Васил Левски стартират да градят неговия именит облик. Вниманието е ориентирано към основни места наизуст, които и през днешния ден вземат участие интензивно в основаването на визията за Дякона – творбите на Христо Ботев и Иван Вазов, първите негови биографии, дело на Захари Стоянов и Стоян Заимов, паметниците в София и Карлово, неговия списък, издигнатите отначало Къкринско ханче и къща музей в родния му град, учебници по история, художествени изображения, пощенски картички и други Акцентите върху първото всенародно честване на Апостола – 25-годишнината от обесването му (1898) – и основаването на Народния комитет „ Васил Левски “ (1923) хвърлят спомагателна светлина върху институционализирането на паметта за героя.

Изложбите откри кметът Страцимир Петков, който благодари на Националния музей „ Васил Левски “ в Карлово, на Българската академия на науките, на Общинския комитет „ Васил Левски “ и на Художествената изложба за опцията ловчалии и посетители да си напомнят емблематичните места на паметта за Апостола и по този начин всеки да се опита да откри своя Левски.



След това бе показан филмът на Регионален исторически музей – Ловеч, „ Прослава за Левски “.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР