В лондонския съд Олд Бейли се възобнови делото за екстрадиция

...
В лондонския съд Олд Бейли се възобнови делото за екстрадиция
Коментари Харесай

Британски съд възобнови делото за екстрадиция на Джулиан Асандж в САЩ

В лондонския съд " Олд Бейли " се възобнови делото за екстрадиция на създателя на Уикилийкс Джулиан Асандж в Съединени американски щати, предадоха международните организации.

Асандж беше доведен от пандиза със непоколебим режим " Белмарш ", където е държан от април 2019 година, откакто посолството на Еквадор в Лондон реши да не му дава повече леговище, както правеше в продължение на седем години.

Очаква се съвещанието на съда да продължи 3-4 седмици. То трябваше да се възобнови през май, само че беше отсрочено поради епидемията от новия ковид.

Съединени американски щати търсят Асандж за откриване на поверителна информация по 18 точки, за които може да бъде наказан на 175 години затвор. Защитата на Асандж декларира, че обвиняванията против него са политически стимулирани и опасност за свободата на медиите.

Днес Асандж още веднъж съобщи, че не желае да бъде екстрадиран. Неговият юрист Стела Морис, която живее с него на фамилни начала и е майка на двамата му синове, съобщи на съда петицията за освобождението му, проведена от " Репортери без граници " и подписана от близо 80 000 души. Морис посочи, че има заплаха в Съединени американски щати Асандж да бъде наказан на затвор, като някои от обвиняванията са за издание и даване на публицисти на информация, която е от публичен интерес.

Правителствата на Съединени американски щати и на Обединеното кралство би трябвало да се откажат от това политически стимулирано дело, преди да пострада репутацията им, обвързвана със свободата на словото, сподели Ребека Винсънт от " Репортери без граници ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР