В Лондон отново назрява правителствена криза. Премиерът Лиз Тръс се

...
В Лондон отново назрява правителствена криза. Премиерът Лиз Тръс се
Коментари Харесай

Униженията на Тръс. Великобритания губи втори премиер за година

В Лондон още веднъж назрява държавна рецесия. Премиерът Лиз Тръс се сблъсква с опозицията както от обичайните съперници измежду лейбъристите, по този начин и от своите сътрудници консерватори. Проучванията на публичното мнение демонстрират отменяне и от елементарните британци. За аргументите за неговия неуспех и вероятностите - в материала.

Извинения без разкайване

Ръководителят на английското държавно управление по-рано тази седмица се извини за спорния минибюджет, който срина валутата на страната, шокира финансовите пазари и аргументи уволнението на нейния непосредствен политически съдружник, министъра на финансите Куази Квартенг.

" Искам да поема отговорност за позволените неточности. Исках да работя, с цел да оказа помощ на хората да се оправят с казуса с високите налози, само че отидохме прекомерно надалеч и прекомерно бързо ", сподели Тръс в изявление за Би-Би-Си. " Назначих нов финансов министър по другата тактика за възобновяване на икономическата непоклатимост ”, добави тя.

Малко преди оставката си Квартенг разкри проектобюджет, координиран с премиера: неоправдани понижения на налози, големи държавни заеми, освобождение от такси за непредвидени условия за енергийните компании.

Борсите реагираха неотложно. Освен това недоверието на пазарите към Англия се укрепва и от обстоятелството, че то към момента се раздрусва от следствията от напускането на Европейския съюз, пандемията и лятната държавна рецесия.

Джереми Хънт, който наследи Квартенг, е изтъкнат английски политик, кандидатирал се два пъти за водачеството на Консервативната партия. Назначаването му на постафинансов министър обаче повдигна въпроси измежду мнозина. Хънт беше английски външен министър и отговаряше за опазването на здравето в четири кабинета. Този опит, считат скептиците, може да не е използван за чисто стопански проблеми.

Хънт обаче съумя да успокои пазарите. Само четири дни откакто встъпи в служба като министър на финансите, той сподели, че ще анулира " съвсем всички " данъчни ограничения, оповестени от неговия предходник. Отмяната на преждевременното понижаване на налозите ще донесе 32 милиарда лири през идната година, споделя новият съдружник на Тръс.

Разширява се опозицията

Въпреки позитивната реакция на тържищата към изказванията на Хънт, анализаторите са съгласни, че протичащото се е злополука за Тръс. Първо, не съумя да извърши личните си обещания за облекчение на данъчната тежест. Второ, уволнението на Квартенг (а той заема поста финансов министър за рекордно малко време - едвам 38 дни) кара да се замислим за персоналните качества на министър-председателя. Например поражда въпросът: в случай че тя толкоз елементарно се отърва от сътрудника си, който единствено изрази личния ѝ проект, тогава какво могат да чакат другите членове на кабинета?

Самата Тръс сподели, че към момента има вяра във формулата „ висок напредък, ниски налози “, която е измислила, само че призна, че Англия е изправена пред „ доста сложни условия сега “.

В политическия естаблишмънт извиненията не бяха оценени. Най-малко трима депутати от Консервативната партия - Криспин Блънт, Андрю Бриджън и Джейми Уолис - намерено приканиха за оставката на Тръс. Според тях за нея " играта е завършила ", страната " заслужава по-добро ", шефът на кабинета " е изгубил доверие ". Други тори приказват анонимно против Тръс.

Опозиционната Лейбъристка партия беше още по-радикална. Лидерът я, Киър Стърмър, съобщи, че макар че Тръс резервира премиерството, тя към този момент не има действителна власт. Правителственият началник в извинително изявление отхвърли това пояснение. Лейбъристите обаче упорстват: вторият несполучлив министър председател на торите за една година (като се има поради оставката на Борис Джонсън през лятото) е явен сигнал за промяна на властта.

Рейтинги и преса - против торите

Опозицията има какво да опълчи на консерваторите. Тръс е по-малко известен от който и да е различен английски политически водач през последните 20 години, съгласно “ЮГов ”, уважавана социологическа организация. Нейният чист " рейтинг на отзивчивост " - разликата сред каузи на поддръжниците и съперниците - е минус 70 точки. Едва 10% от интервюираните са „ удобно настроени " за премиера, до момента в който към 80% са негативно. Новият министър на финансите Хънт, който е подсилен от едвам 18% от интервюираните, също не е стигнал прекомерно надалеч. Срещу него са 48.

Но за лейбъриста Стърмър обстановката е доста по-добра. Общият му рейтинг е пет позитивни пункта (41% от интервюираните са за, 46 са против).

Личните благосклонности се отразяват и в отношението на популацията към партиите като цяло, акцентира експертът на “ЮГов ” Питър Рейвън. Консерваторите изгубиха четири пункта през октомври, в този момент ги поддържат едвам 18% от интервюираните. Почти половината от интервюираните симпатизират на лейбъристите, което им дава вяра за сполучлива битка против монопола на торите.

Британските медии също са на страната на Лейбъристката партия, в това число тези, които бяха консервативни през лятото.

Отмяната на данъчните облекчения и битката на Тръс да резервира поста станаха вести на първите страници в английските вестници. " Гардиън " назовава решението на Хънт " един от най-фрапиращите обрати в актуалната политическа история ", откакто канцлерът " унищожи " икономическите проекти на премиера.

“Мирър ” написа, че минибюджетът е бил „ изхвърлен с пагубно оскърбление “ за държавния глава. “Дейли МейЛ ” също приказва за несигурната позиция на премиера в Народното събрание и се концентрира върху нейните " унизителни извинения " за стопански неверните проекти. Тръс е била предизвестена, че е " на поста, само че не и на власт ", отбелязва вестникът. “Файненшъл Таймс ”предполага, че бъдещето на кабинета е „ на острието на бръснача ”, до момента в който “Сън ” разказва Тръс като „ нереален министър-председател “.

Перспективи за оставка

В светлината на песимистичната вероятност, торите са изправени пред двоен проблем.

От една страна, фигурата на Тръс очевидно е станала токсична за Консервативната партия, сваляйки нейните рейтинги. От друга страна, консерваторите също не бързат да предизвикват избор на доверие (процедура, която може да докара до импийчмънт). Втората промяна на премиера за една година в действителност ще значи признание на несъстоятелността на торите.

Лейбъристите от своя страна могат да внесат избор на съмнение към премиера и кабинета. Съдейки по рейтингите на опозицията, в този момент е подобаващият миг за това. Британското законодателство обаче дава на Тръс " изпитателен период " за една година след назначението - към този миг е съвсем невероятно тя да бъде отстранена от служба посредством импийчмънт.

И двете страни се пробват да не насилват обстановката, опасявайки се, че стопанската система на Англия просто няма да издържи предварителни парламентарни избори. Планираният избор е плануван за 2025 година и теоретично Тръс може да усъвършенства обстановката. За разлика от своя предходник Борис Джонсън, тя към момента не е изправена пред частни кавги към личността си, а пред политически и стопански искания.

В тази връзка някогашният министър на интернационалната търговия Лиъм Фокс счита, че да вземем за пример успокояването на финансовите пазари може да е в интерес на премиера. Ако проблемите в стопанската система продължат, скъпите предварителни избори ще се окажат по-малката от злините. Друг сюжет е оставката на Тръс по нейно лично предпочитание. Тя обаче към този момент изрично отхвърли сходна вероятност.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР