В летния сезон всички търсим прохладата на водата. Напливът е

...
В летния сезон всички търсим прохладата на водата. Напливът е
Коментари Харесай

Рискът не е в басейните, а когато излезем от тях

В летния сезон всички търсим прохладата на водата. Напливът е максимален на морето, други търсят реки, езера и дори се къпят в язовири. Мнозина обаче нямат опцията да се откъснат от Пловдив и по тази причина басейните в града и в близост са единственият им късмет. За да разберем до каква степен можем да сме спокойни за здравето си при подобен избор, потърсихме способеното мнение на кожния лекар доктор Марияна Влашева, която съветва пациентите в Областния диспансер за кожно-венерически болести в Пловдив.

Основните опасности, които ни дебнат при влизането в басейн, се разделят на три групи. Това са инфекциите, алергичните реакции и изгарянията. С последните в действителност можем да се сдобием на всички места изключително в случай че сме разсъблечени под мощното слънце.

Тъй като басейните се управляват извънредно прецизно от здравните инспекции, доктор Марияна Влашева счита, че няма потребност да се тормозим от опцията да се сдобием с нещо заразно, до момента в който плуваме във водата, поради химикалите в нея. Рискът от разпространяване на инфекции в зоните край водата обаче се усилва. Около басейните влагата благоприятства развиването на бактерии и гъбички, с които не е мъчно да влезем в директен контакт поради обстоятелството, че сме разсъблечени. Затова би трябвало да имаме едно мислено за повърхностите, към които се допираме, защото личният състав на басейните надали е в положение да дезинфекцира всеки шезлонг след всеки клиент. Босото вървене също не е за препоръчване изключително в баните, които се употребяват от всички. Това е един от най-лесните способи да се заразим с гъбички. За да сме спокойни и да не си предизвикваме неудобства, е

най-добре да вървим с джапанки или чехли, поучават експертите.

Друг тип инфекции, които се популяризират изключително елементарно към басейните, са тези, причинявани от бактерии. Най-честите диагнози са импетиго и фоликулит. Импетиго съставлява повърхностна бактериална зараза, която се предава посредством досег. Водата от басейните спомага за по-лесното <210> разпространяване. Най-уязвими са още веднъж децата.

Добре е да бъдем нащрек и за вируси. Освен летните грипове, които можем да лепнем на всички места, където се събират повече хора през сезона, би трябвало да знаем, че басейните са фактор при разпространяването на контактни вирусни болести като брадавиците и херпеса.

Алергии пък могат да се получат вследствие на контакта на кожата със слънчевите лъчи, както и поради химичните вещества, които се съдържат във водата в басейните. Възможно е очите също да бъдат раздразнени, в случай че водата от басейна попадне в тях. Затова доктор Влашева споделя, че най-хубавият метод да избегнем нежелани реакции е вземането на душ директно след престоя в басейна.

Така отмиваме веществата, които остават върху кожата

Намалява се рискът и от задържане на микроорганизми. За да се оправим с изсушената кожа, кожният лекар поучава да използваме хидратираща козметика.

Ако постиламе хавлиите към зелените площи, би трябвало да внимаваме и за жилещи инсекти като пчели и оси. Ако теренът е обработен, не би трябвало да се тревожим за паразити като кърлежи и бълхи.

Въпреки че басейните не са единственото място, където можем да изгорим, би трябвало да имаме поради заплахата това да се случи. Не бива да позволяваме съществени зачервявания, защото кожата има памет и изгарянията във времето могат да се проявят като болести на по-късен стадий. Д-р Влашева предизвестява, че изгарянията могат да ни донесат разнообразни проблеми - от преждевременното остаряване на кожата до онкологични болести.

Относно сигурността на слънцезащитните кремове, които са на пазара, можем да бъдем спокойни, твърди ни доктор Влашева. Те са добре изпитани, преди да бъдат пуснати в продажба, и минават през обстойни проби и изследвания.

Важно е, когато избираме продуктите, да се съобразяваме с вида на кожата си, както и с възможни нейни особености като алергии и болести.

Козметичната промишленост към този момент предлага и слънцезащитни шпрейове за косата, само че съгласно доктор Влашева е по-важно да използваме шапка.

Специалистката е безапелационна, че няма притеснителни недоволства от свои пациенти след визити в пловдивските басейни. Но приканва всеки да се погрижи да понижи рисковете при къпането.

Децата са най-застрашени



Гъбичките, които рискуваме да пипнем край басейните, могат да обиден кожата, косата и ноктите. Разбира се, тяхната поява зависи и от самостоятелното влечение на индивида към този тип инфекции. Според доктор Влашева от гъбички по кожата и косата страдат най-вече децата. Добрата вест е, че този тип инфекции въпреки всичко се лекуват, въпреки и с повече самообладание и непримиримост. Лошата - че макар че не са изключително рисково заболяване, гъбичките, оставени без лекуване, могат да се разпространят доста по тялото, а в случай че и косата бъде наранена, има риск космите да опадат.

Гъбичките по ноктите също не са за занемаряване като проблем, защото, оставени да се развиват свободно с години, могат да създадат ноктите невъзможни за изрязване, споделя доктор Влашева. При този тип проблеми самолечението в начален стадий на болестта е допустимо с наличните в аптеките артикули за локално приложение. Ако обаче положението стартира да се задълбочава, е належащо да се потърси експерт, който да назначи проучвания и следващо лекуване, с цел да се оправим с казуса.

Лошият избор на бански ни санкционира с алергия



Изборът на бански може да ни докара алергия, предизвестява доктор Марияна Влашева. Всички типове бански се вършат от изкуствени материи, които въпреки и рядко нервират нежната кожа. Некачествените бои също могат да доведат до проблеми и да предизвикат реакции към избрани материи. Тъй като след излизане от водата банските са мокри и прилепват компактно към кожата, опцията от развиване на инфекции се усилва. Влагата благоприятства това да се случи. Също по този начин е допустимо химическият състав на материята да нервира повече, когато банските са мокри, изяснява доктор Влашева.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР