В лабиринта на човешкото съществуване, разумът е инструмент, с чиято

...
В лабиринта на човешкото съществуване, разумът е инструмент, с чиято
Коментари Харесай

Тържеството на разума е да живееш в мир с тези, които го нямат

В лабиринта на човешкото битие, разсъдъкът е инструмент, с чиято помощ боравим с хаоса на страстите и инстинктите.

Той е компасът, който ни указва посоката в морето от избори и решения. И в този блян към осъзнатост, ние, поемащите бремето на отговорността, се изправяме пред абсурд: по какъв начин да съжителстваме с тези, които са пленени от импулсите си?

Тържеството на отговорността се крие не в безпомощното самообладание към тези, които са погълнати от страстите си, а в състрадателното им съпровождане по пътя към осъзнатост.

Да осъзнаем, че разсъдъкът е не подарък, а отговорност. Да поемем бремето на неговото използване освен в личния си живот, само че и в живота на тези, които се лутат в мъглата на импулсите. Да им бъдем опора, без да ги лишаваме от правото на личен избор.

Това не е лека задача. Изисква самообладание, съчувствие и безгранична религия в човешкия капацитет. Изисква ни да се издигнем над личните си недостатъци и да се надигнем лице в лице с непознатите страхове и терзания.

Защото в основата си, всеки човек е евентуален притежател на отговорност. Някои се учат от личните си неточности, други – от непознатите.

И ние, поемащите бремето на отговорността, сме длъжни да им предложим ръка за помощ, без да ги осъждаме.

Нека не забравяме, че и ние сме били в миналото пленени от страстите си. И че пътят към осъзнатост е посипан с трудности.

Нека им бъдем проводници, а не съдници. Нека им покажем хубостта на отговорността, без да им постановяваме нашата позиция.

Ето в това се крие същинското празненство на отговорността: не в безмълвното й владичество, а в състрадателното й съпровождане на тези, които към момента се борят с хаоса на личните си страсти.

В разбирането, че истината е многолика, а пътят към нея – друг за всеки.

Нека помним думите на Волтер: „ Трябва да си доста неграмотен, с цел да можеш да отговориш на всеки въпрос, който ти зададат. “

Нека го прегърнем като наш компас в безкрайното ни търсене на осъзнатост и отговорност.

Автор: Катерина Петрова

Последвайте ЧЕТИЛИЩЕ  в  Телеграм :

Вижте още: В свят, където посредствеността е норма, стилът е протест

Източник: chetilishte.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР