В културата на човечеството е заложено да носи надежда и

...
В културата на човечеството е заложено да носи надежда и
Коментари Харесай

Изпиване на пепел, гадаене по ябълка, удряне с хляб: Кои са най-странните новогодишни традиции

В културата на човечеството е заложено да носи вяра и да се изпълва с религия за бъдещите си дни. В разнообразни елементи на света има разнообразни обичаи, с които се изпраща остарялата година и трепетно се чака идването на по-добри персонални времена. Чрез тях хората се сбогуват с неприятните мемоари и отварят съзнанието си, с цел да посрещнат чистия заряд на хубавите случвания.

 

Ето някои от най-странните традиции по света:

 

В Армения изпиват пепелта от желанията си

Когато часовникът удари 12 часа в навечерието на Нова година, доста хора мощно си пожелават да им се случат най-съкровените им търсения, само че в някои елементи на света те не просто си намислят предпочитание, а ги и „ употребяват “. В Армения е постоянно срещан бит хората да изразят желанията си посредством изписването им върху лист, който по-късно възпламеняват и слагат в чашата си с напитка. С настъпването на новата година те изпиват пепелта.

 

В Чехия разрязват ябълка на две

С настъпването на Нова година хората в Чехия обичайно разрязват ябълка на две, с цел да предскажат по какъв начин ще наподобява идната година. Ако ядрото ѝ е заобиколено от формата на звезда, ще ви чака добра и щастлива година. Ако ядрото е във формата на кръст, може да ви чакат 12 подли месеца.

 

В Дания хвърлят чинии по вратите на съседите си

Датската традиция е хората да чупят чинии и съдове, като ги хвърлят във вратите на своите съседи, близки и другари. Вярванията са, че това носи шанс. През цялата година жителите на Дания наблюдават кои чинии не употребяват, съхраняват ги и на 31 декември замерят с тях входните порти. Смята се, че колкото по-голяма е купчината строшен порцелан, толкоз повече другари и шанс ще имат те през идната година. Датчаните също имат обичайно новогодишно ядене от варена тресчица с горчица и десерт в конусовидна форма.

 

В Испания се тъпчат с грозде

Докато часовникът отброява 12 удара и хората по света гледат към празничните фойерверки, прегръщат се и се поздравяват, испанците се тъпчат с гроздови зърна. За всеки удар на часовника в 12 часа, който приветства настъпването на Нова година, те хапват по зрънце, до момента в който поберат 12 такива в устата си. Ако съумеят да приключат с тях в точния момент – годината им ще бъде цялостна с шанс.

 

Вкусът на гроздето – дали е сладко или кисело, също предсказва какво ще донесе годината. Твърди се, че традицията на las doce uvas de la suerte (12-те щастливи гроздови зърна) е зародила през 1909 година, когато испански район се оказва с извънредно добра гроздова годишна продукция.

 

В Италия изхвърлят старите мебели през прозореца

В елементи на Италия като Неапол мотото е „ Навън със остарялото “. В навечерието на Нова година там обичайно се изхвърлят остарели и към този момент ненужни мебели – и то от балконите. За да спазят обичая, само че и с цел да предотвратят пострадвания, множеството локални поданици просто се придържат към дребни и меки предмети за изхвърляне. Колкото и да е необичайно, в Йоханесбург, Южна Африка, също има тази процедура.

 

Изгаряне на плашила в Еквадор

За да прогонят неприятния шанс и изобщо всичко неприятно, случило се през отминаващата година, жителите на Еквадор, палят плашила. Те употребяват свои остарели облекла, които пълнят с хартия в среднощ при настъпването на Новата година. Вярват, че по този метод почистват остарялата сила.

 

На Филипините търсят кръглите форми

Филипинците се надяват всяка нова година да бъде изпълнена с повече разцвет и благосъстояния. За тях знак за това са кръглите форми – по тази причина те се пробват да се обкръжат с колкото се може повече такива в новогодишната вечер. Носят монети в джобовете си, с които дрънчат, обличат облекла на точки, подготвят кръгла храна.

 

108 позвънявания в Япония

Настъпването на Новата година в Япония е ознаменувано с камбанен звън от 108 удара. Според будистката традиция това прогонва 108-те зли пристрастености, които всички човешки същества имат. Японците имат вяра, че звънът на камбаните ще ги очисти от греховете, които са натрупали в изминаващата година. Обичайно, в последните минути на остарялата година, камбаната се удря 107 пъти, а 108-ият удар ознаменува настъпването на новото време. За японците е доста значимо и да се усмихват и смеят при прелистването на новия календар.

 

В Южна Америка носят цветно долни дрехи

В южноамериканските страни като Мексико, Боливия и Бразилия ориста ви за идната година се дефинира от бельото, което носите в новогодишната нощ. Тези, които желаят да намерят любовта, поставят алено долни дрехи за Нова година, до момента в който насочените към благосъстояние и шанс – носят златисто. Ако желаете повече успокоение през новата година – заложете на бели панталони.

 

В Ирландия самотните дами слагат имел под възглавниците си

Самотните дами в Ирландия от време на време слагат стръкче имел под възглавниците си, а на идващия ден го изгарят в огън с вярата да привлекат обич през годината. Друга традиция включва удрянето на самун по стените и вратите, с цел да се прогонят неприятния шанс и злите духове.

 

Сурвакането в България

Най-разпространеният бит на Нова година у нас е сурвакането. Според националните показа здраве и богата годишна продукция може да се обезпечи по вълшебен път, посредством допиране със свежо откъсната клонка през първия ден на годината.

 

Сурвакането стартира с пропяването на първите петли. Момчетата потеглят да обикалят по къщите със суровачка от дрян. В националните показа дрянът е знак на здраве и дълъг живот, защото е жилаво дърво и цъфти най-рано.

 

Дряновите пръчки са превити на венчета, накичени са с вълнени конци, пуканки, парички и мъниста. Закачат по тях и дребни кравайчета. Момчетата стартират сурвакането от най-възрастния човек в къщата. Сурвакат и плодните дръвчета в двора, с цел да родят прекрасен плод, както и домашните животни.

 

Сурвачките се хвърлят по течението на река, с цел да „ тече животът като по вода ”.

 

Инфо: бТВ

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР