В края октомври Министерството на културата и ислямската ориентация на

...
В края октомври Министерството на културата и ислямската ориентация на
Коментари Харесай

В Иран: не носиш забрадка - оставаш без работа

В края октомври Министерството на културата и ислямската ориентировка на Иран разгласява лист с имена на актриси, на които е неразрешено да упражняват специалността си. Причината? Че са се появявали на обществени места без кърпа на главата. “Тези, които не съблюдават закона, нямат право да работят ”, сподели министър Мохамед Мехди Есмаили. 

В листата досега са включени 20 дами, измежду които световноизвестни имена като Таране Алидусти. 39-годишната Алидусти е взела участие в няколко интернационалните продукции, измежду които “Търговският пасажер ” на Ашгар Фархади, отличен с Оскар за най-хубав чуждоезиков филм през 2017 година.

" Забрадките, от които капе кръвта на сестрите ми "

Алидусти покриваше косата си при всички собствен обществени изяви в чужбина. До ноември 2022 година, когато избухнаха огромните митинги след гибелта на Джина Махса Амини. Алидусти разгласява фотография в Инстаграм без кърпа. В ръцете си тя държеше лист хартия с надписа “Жени, живот, независимост ” и показва солидарността си с митингите в родната ѝ страна. 

Малко по-късно Таране Алидусти бе арестувана и пусната под гаранция чак след две седмици. След като разбра за възбраната да упражнява специалността си, актрисата написа в Инстаграм: “Няма да се поддам на забрадките ви, от които капе кръвта на сестрите ми. ”

Публичното появяване без кърпа в Иран може да е рисково за живота. Доказателство е трагичният случай на 16-годишната ученичка Армита Гараванд. В началото на октомври тя отива на учебно заведение без кърпа. След спор с представители на морална полиция в метрото е настанена в болница в мозъчна гибел. В края на октомври ученичката е оповестена за мъртва и е заровена.

Младите са ядосани на тези, които не смъкват забрадките

Млада студентка от Техеран акцентира в изявление за Дъждовни води: “Всеки ден рискуваме живота си, като сме на открито без кърпа. Тъжно е да се види, че доста актриси към момента носят забрадки. ” И припомня за погребението на режисьора Дариуш Мехрджуй на 18 октомври, което е посетено от редица представители на филмовата промишленост в Иран. 

Режисьорът Дариуш Мехрджуй и брачната половинка му - сценаристката Вахидех Мохамадифар - бяха открити мъртви с прободни рани в гърлотоСнимка: Rouzbeh Fouladi/Zumapress/picture alliance

83-годишният режисьор и брачната половинка му - сценаристката Вахидех Мохамадифар - бяха открити мъртви с прободни рани в гърлото. Според управляващите убийството е част от обир, осъществен от техния градинар. Но не липсват подозрения. Мехрджуй беше в спор с режима в страната. Когато последният му филм " La Minor " бе цензуриран през март 2022 година, той избухна против режима на моллите: “Елате и ме убийте ”, извика режисьорът във видеообръщение. По време на погребението на Мехрджуй всички гости носеха забрадки. Единственото изключение бе 16-годишната му щерка Мона. 

Съпротивата в Иран няма да спре, уверени са деятели

“Разбирам, че това самоуверено потомство ни е ядосано. Моето потомство е консервативно и внимателно ”, споделя Шоле Пакраван пред Дъждовни води. Театралната актриса и писателка живее в Германия от 2017 година насам. Три години по-рано щерка ѝ Рейхане Джабари е екзекутирана в Иран. Тя е ранила смъртоносно мъж, който се е опитал да я изнасили. Шоле Пакраван дълго време се е борила за живота на щерка си в Иран - на вятъра. Но не стопира да се пробва да бъде гласът на потиснатите иранци в чужбина. 

“Знам, че цената на съпротивата в Иран сега е доста висока ”, споделя Пакраван. Тя изяснява: " Който не желае да изчезне от екрана, носи кърпа срещу волята си. Въпреки това нямам доверие, че съпротивата е завършила. Тя се е трансформирала и ще се прояви в други форми. Това, което се случи в Иран предходната година, в никакъв случай не може да бъде изтрито от ръководещите. Сега те са изправени против едно младо и самоуверено потомство дами, които знаят какво желаят: Свобода и завършек на потисничеството. ”

Още по тематиката вижте в тук:

Иран ще следи за носенето на забрадки с камери

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР