В края на януари тази година Илон Мъск заяви, че

...
В края на януари тази година Илон Мъск заяви, че
Коментари Харесай

Пазарът на хуманоидни роботи като Tesla Optimus ще нарасне до 152 милиарда долара през 2035 година

В края на януари тази година Илон Мъск съобщи, че хуманоидните роботи могат да решат казуса с дефицита на работна ръка в обозримо бъдеще и ще се трансфорат в по-голям бизнес за Tesla от производството на електрически коли от позиция на паричните потоци. Експертите на Goldman Sachs даже показват приблизителни периоди за това бъдеще - до 2035 година пазарът на хуманоидни роботи ще би трябвало да нарасне до 152 милиарда $ и да се изравни с пазара на електрически коли.

Въпреки това в прогнозата си анализаторите се основават на догатката, че на пазара ще участват и други производители на хуманоидни роботи, а освен Tesla, само че при всички случаи до 2035 година тези роботи ще покриват до 2 % от международната потребност от личен състав, който да се грижи за възрастни хора. Още през 2030 година хуманоидните роботи ще покриват до 4% от потребностите от работна ръка в производството в Съединени американски щати. Дотогава пазарният оборот на хуманоидните роботи ще доближи 6 милиарда $, а до 2035 година ще се усили до 152 милиарда $.
-->
Трябва да се означи, че при подобен оборот пазарът на хуманоидни роботи към средата на идващото десетилетие ще бъде съпоставим с една трета от международния пазар на смарт телефони през 2021 година Трудно е да се каже дали това ще направи хуманоидните роботи по-достъпни, само че по време на неотдавнашно събитие на Tesla основният изпълнителен шеф Елон Мъск изрази убеденост, че роботите Optimus могат да бъдат създадени в милиони екземпляри и да костват по-малко от 20 000 щ. $.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР