В края на януари 2022 г. 44- годишният китайско-канадски бизнесмен

...
В края на януари 2022 г. 44- годишният китайско-канадски бизнесмен
Коментари Харесай

Криптомилиардер №1 в света живее под наем и ходи на срещи с тротинетка

В края на януари 2022 година 44- годишният китайско-канадски предприемач Чанпaн Джао ненадейно се оказа най-богатият човек в Азия, откакто организация Блумбърг за първи път оцени активите му в своя Индекс на милиардерите. Така светът разбра, че създателят и основен изпълнителен шеф на най-мащабната криптоборса “Байнeнс” има Щатски долар 96 милиарда, което го прави най-богатият криптомилиардер. Чанпaн Джао измести от първото място на азиатските богаташи индийския енергиен необут Мукеш Амбани и се озова на 11-о място в света директно след съоснователя на “Оракъл” Лари Елисън. Заслужи и купата “най-заможен канадец”, написа 24часа.

Всъщност “новакът” може да се окаже и още по-богат, отбелязва Блумбърг. Оценката на положението му се основава на обстоятелството, че има 90% от “Байненс”, чиято облага единствено през предходната година е била над Щатски долар 20 милиарда През ноември м.г. на бизнес конгрес в Сингапур канадецът от китайски генезис разгласи, че единствено за последните 24 часа преди присъединяване му борсата е обработила преводи за Щатски долар 170 милиарда, а в най-лошите дни през нея минават 40 милиарда При това в рейтинга на Блумбърг не са регистрирани персоналните активи на Чанпaн Джао в криптовалути. Според “Уолстрийт джърнъл”, в случай че беше обществена, криптоборсата би коствала към 300 милиарда $ А предходната година растежът на личната криптовалута на “Байненс” – BNB, е бил 1300%.

Нейният началник се къпе в пари, само че твърди, че разкошът въобще не го интересува.

“Вместо рейтинг на благосъстоянието би трябвало да има подобен на благотворителността”, споделя той. CZ разяснява, че криптовалутите са нещо прекомерно изменчиво и от тях не трябва да се съди за положението на индивида: “Сега цената им е една, а след 5 минути ще е друга, мен не ме вълнуват нито рейтингите, нито парите”.

Думите му са напълно правилни. На 4 април в показателя на Блумбърг, който мери всеки ден промените съгласно борсовата търговия в огромните положения, благосъстоянието му бе намаляло до Щатски долар 74 милиарда, което го смъкна на 15-о място измежду супербогаташите в света. Любопитно е също, че “Форбс” много време прави оценка дебелината на портфейла му “едва” на Щатски долар 1,9 милиарда В последната си ранглиста от 5 април обаче изданието му отреди първото място измежду криптомилиардерите с Щатски долар 65 милиарда Да се съди за бизнеса на магната, е мъчно, написа съветското икономическо издание “Ведомости”.

Неговата борса не разкрива финансовите си резултати. Не е ясно даже от кое място работи. Знае се, че е учредена в Китай, била е принудена да се реалокира в Япония, а след това в Тайван и Малта, само че малтийският регулатор твърди, че тя не се регистрира пред него. Според някои източници е записана на Каймановите острови. На питане на “Уолстрийт джърнъл” обаче и оттова дали отговор, че “Байненс” не се ръководи от островите. Самият Чанпан напоследък прекарва доста време в Сингапур, само че през декември 2021 година локалното посланичество на борсата му е отдръпнало поръчката за регистрация в града страна.

Мистериозният милиардер разгласи, че компанията му е там, където се намира той сега. Борсата има към 3000 чиновници, разпръснати по целия свят, които работят от домовете си. Тази неизясненост значително плаши вложителите и изостря вниманието у регулаторите в разнообразни страни.

В Съединени американски щати да вземем за пример министерството на правораздаването ревизира дали локалното поделение на “Байненс” не е обвързвано с пране на пари и укриване на налози. Предупреждения към потребителите са били отправяни от управляващите на Англия, Япония, Канада и Германия.

“Лично аз съм финансово свободен, не са ми нужни доста средства, с цел да подкрепям метода си на живот”, разгласи богаташът в края на 2021 година Обещава да раздаде от 90 до 99% от положението си за щедрост. Пред “Форбс” споделя, че няма спортни коли, яхти, скъпи часовници, живее в хотели или чартърен, тъй като непрестанно се мести и не се привързва към места. В Сингапур върви на срещи с електрическа тротинетка. Твърди се, че в последно време се е сдобил с жилище в Абу Даби. Единствената му уязвимост са най-новите модели смарт телефони, като има по няколко.

След експлоадирането на войната в Украйна магнатът бе упрекнат, че макар глобите продължава да си сътрудничи с съветското държавно управление. В края на февруари Чанпан Джао разгласи, че няма желание да реже едностранно от борсата си всички руснаци, само че ще замрази сметките на тези, против които персонално са приложени наказателни ограничения. Имаше и рецензии, че китайският канадец е заречен 10 млн. $ помощ на Украйна, само че те по този начин и не са били получени.

Милиардерът стартира пътя си като момче, което обръща месото за бургерите на котлоните в “Макдоналдс”, а след това поема нощна промяна в автосервиз. Роден е на 10 септември 1977 година в китайската провинция Цзянсу. Майка му е учителка, а татко му академични професор. През 1984 година бащата се мести в канадския град Ванкувър, само че фамилията му остава в Китай още 5 година Получават визи и отпътуват през 1989 година и в последна сметка всички получават канадско поданство. След като се събират, бащата купува компютър, като се майтапи, че това е най-скъпата движимост в дома. В началото синът се увлича по игри, само че последователно стартира да програмира. Записва информатика в университета Макгил в Монреал. В трети курс отпътува на стаж в Япония във компания, която създава програмен продукт за Токийската стокова борса. 4 година след университета стартира работа за компанията майка “Блумбърг”, където създава стратегии за търговия с фючърси и бързо пораства в йерархията.

Ръководи планове в Ню Йорк, Лондон и Сингапур, само че през 2005 година напуща, с цел да стартира личен бизнес. За биткойна научава през 2013 година по време на другарска партия покер с китайски вложители. Те го поучават да вложи в биткойни 10% от личния си капитал, тъй като “има доста дребен % те да паднат до нула, само че има огромна възможност да се покачат 10 пъти”. Чанпaн демонстрира интерес и прочита Бялата книга на биткойните, където се изяснява блокчейн технологията. Макар да е умел програмист, му лишава половин година, с цел да навлезе в тематиката. По това време има апартамент в Шанхай и го продава, с цел да купи криптовалута.

През 2013 година оглавява отдела за разработки на компанията за предпазване и продан на цифрови пари “Блокчейн.инфо”, само че след към година работа схваща, че силата му е в търговията. През 2015 година основата собствен стартъп, който заляга в основата на “Байненс”, учредена през 2017 година в Китай. През същата година обаче Пекин не разрешава криптоборсите и стартъпът трансферира всичките си 30 по това време чиновници в Япония.

Впоследствие се постанова борсата да се мести и на други места, до момента в който най-после престава да разкрива местоположението си. През 2017 година на пазара работят две огромни криптоборси – “Полониекс” и “Битрекс”. Те са насочени към клиенти от Съединени американски щати и поддържат единствено британски интерфейс. За разлика от тях “Байненс” взема решение да стане интернационална. В момента тя е на 31 езика, в това число на български, а в службата за поддръжка дават отговор на 12 езика.

Там отговорът се получава до минути, до момента в който други тържища дават отговор доста по-бавно, изясняват от екипа, акцентирайки, че бързината е едно от главните им преимущества. Разнообразието на криптовалутите е другото. Докато множеството съперници търгуват главно с биткойни, “Байненс” работи с 374 криптовалути. Логото на компанията е татуирано на ръката на своя основател.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР