В края на януари 1922 година едно 13-годишно момче получава

...
В края на януари 1922 година едно 13-годишно момче получава
Коментари Харесай

Преди 100 години едно 13-годишно момче получава първата инжекция с инсулин


В края на януари 1922 година едно 13-годишно момче получава първата в света инжекция с инсулин - същинска здравна гражданска война. 100 години по-късно животът с диабет е доста по-лесен.

Емил обича да лудува на детската площадка, да се катери и да скача. Чак когато прекали с лудостите, инсулиновата помпа стартира да вибрира. Тогава осемгодишното дете усеща по какъв начин краката му стартират да се подкосяват. " Тъкмо когато си играя най-хубаво, идва предизвестието, че кръвната ми захар е прекомерно ниска. Това е доста жалко ", споделя той.

Инсулиновата помпа, която е до тялото му през деня и нощем, е това, което разрешава на Емил да гледа с такава лекост на заболяването си. Момчето има диабет вид 1. Това значи, че генетично влечение води до нарушена функционалност на задстомашната жлеза, която ненадейно стопира да създава инсулин. Диагнозата му била сложена на четиригодишна възраст - преди време то ненадейно почнало мощно да слабее, чувствало непрекъсната жадност и отмалялост.
Редакцията предлага
Нобелова премия за медицина

През 19 век диагнозата диабет вид 1 към момента е била равнозначна на смъртна присъда. През 1921 година канадският откривател Фредерик Грант Бантинг и неговият помощник Чарлз Бест за първи път съумяват да изолират инсулин от задстомашната жлеза на куче. На 23 януари 1922 година 13-годишният Леонард Томсън, който бил болен с заплаха за живота, получава първата инжекция с инсулин. Успехът бил явен. Момчето се възстановило и живяло още 13 години, само че по-късно умряло от бронхопневмония.

Новото лекарствено средство бързо добило популярност. Първото в света индустриално произвеждане на инсулин е намерено в Торонто. Много деца били излекувани с негова помощ. Още през 1923 година Бантинг и неговият сътрудник Джон Маклиъд получават Нобелова премия за медицина за проучването на инсулина.

Постоянното мерене на кръвната захар и слагане на инжекции от дълго време към този момент са останали в предишното. Днес всичко това се извършва от инсулиновата помпа. При осемгодишния Емил тя е прикрепена със датчик към горната част на ръката му. Уредът непрекъснато мери равнището на кръвната му захар, а стойностите се предават напряко към помпата на корема му - количеството инсулин и точният миг за слагането му се пресмятат автоматизирано, след което посредством катетър се впръскват в тялото на момчето. Бащата на Емил има опция в особено компютърно приложение да следи стойностите на сина си и да ги ревизира и за отминали интервали. " Това е доста успокоително, нощите към този момент ги прекарваме много по-спокойно ", споделя той.

Системата, която работи благодарение на датчик и компютърно приложение, е относително нова. Диабетологът Егерт Лилиентал от университетската клиника в Бохум разпорежда огромни очаквания на метода, тъй като с негова помощ стойностите на глюкозата в кръвта остават доста по-стабилни. " Очаквам, че с помощта на това в бъдеще ще има доста по-малко последствия от диабета - като увреждания на очите, на бъбреците или нервната система ", споделя лекарят.

Диабет вид 2 е доста по-често срещан

Днес, за разлика отпреди 100 години, доминира обаче диабетът вид 2. Той се предизвика най-вече от метода на хранене и живот. Известно въздействие въпреки всичко оказва и наследствеността. Ако родителите или братята и сестрите на един човек имат диабет вид 2, рискът от това заболяване за него стига до 50%.

В Германия има близо 9 милиона души, които страдат от диабет вид 2, а от вид 1 са заболели към 400 000 души.

При диабет вид 2 задстомашната жлеза (панкреасът) прекратява производството на инсулин единствено отчасти. Затова доста пациенти, които се хранят и живеят по здравословен метод и спортуват, могат да предотвратят потребността от слагане на инсулин. Особено значимо е диабетът да се диагностицира и лекува допустимо най-отрано.

***
Вижте и това видео от нашия списък:
Здравословно ли се храним?
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР