В края на септември в югоизточните части на страната доузряват

...
В края на септември в югоизточните части на страната доузряват
Коментари Харесай

Мушмулата – универсално лекарство за всяка възраст! Научете за лечебните й свойства

В края на септември в югоизточните елементи на страната доузряват мушмулите, а през октомври те са към този момент изцяло узрели и ви приканват да ги опитате! Вкусни са нали? А знаете ли, че този плод работи отлично на храносмилателната система – нещо, което е било открито от нашите предшественици още преди хилядолетия! Не са малко хората, които отглеждат култивирани мушмулови дървета в своя двор или градина. Те са наясно по какъв начин да ги берат и съхраняват, с цел да не се набиват или загниват. Държат ги на проветливи и хладни места, подредени на пластове в особено приготвени сандъчета и отстраняват тези, които са почнали да гният, с цел да не повредят останалите. Плодовете съдържат главно целулоза, скорбяла и захарите – фруктоза и глюкоза, както и пектин и извънредно скъпите микросъставки: витамините В1, В2 и С, каротин, фосфор, калий, калций, желязо, натрий и магнезий. Този „ коктейл “ работи благотворно върху имунната система, пречиства кръвта, а и работи стимулиращо за растежа при децата!

Може да консумирате плодовете сурови, или да си приготвите от тях вино или туршия, а също и мармалад. По долу ви даваме скъпи предписания за това.
Когато ще приготвяте вино, пропорцията за главните съставки е: 1) захарен разтвор, подготвен от 5 литра вода и 0.6 кг захар, който е врял четвърт час, след което към него е добавена една чаена лъжичка лимонена киселина и 2) кг зрели, прясно набрани мушмули. Вземате стъклен съд с задоволителен размер, поставяте в него плодовете и ги залейте със захарния разтвор. Прибавете и размити в хладка вода 5 година прясна квас, с което задачите да ускорите ферментацията. Оставете съда при стайна температура 2 до 3 денонощия и приятното на усет, резливо вино е готово! Наздраве!
Ако предпочитате да пиете сока на втасала туршия от мушмули, то пропорциите и технологията са както следва: кг твърди мушмули, сложени в дървени, емайлирани или пластмасови съдове, се заливат с 3 литра вода и се прибавят един грам млечна киселина и наличието на една торбичка синапено семе. Притискат се с подобаващ по размери камък, под който са сложени клонки от дюля или вишна. Претакат се постоянно и след към 2 седмици имате към този момент мекички, сладникаво-кисели плодчета и великолепен на усет, богат на витамини и соли сок. И най-после за десерт – мармалад от мушмули! Почистете деликатно 3 кг към този момент поомекнали мушмули, залейте ги с малко вода, с цел да ги сварите. Целта е по този начин да ги извършите по-меки за по-нататъшното им потребление. Сега ги претрийте през решето или гевгир и отделете ненужните семенца и кожички. Получилата се каша оставете да се вари пет минути, дружно с пръчка канела и няколко каранфилови зрънца. Сега добавяте кг захар и бъркайте врящата примес до нейното втвърдяване. Следва да отстраните канелата, след което разсипете към този момент готовия мармалад в авансово затоплени бурканчета, които незабавно компактно затваряте с капачета.
При кървящи венци, възпаления на пикочно-отделителната система или остри стомашно чревни разстройства може да употребявате запарка, приготвена от мушмулови листа. За задачата вземете 20 мушмулови листа, които залейте с 0.5 л вряла вода и продължете варенето към 12 минути. Прецедете течността и я оставете да изстине постепенно. Алтернативно, може да употребявате и отвара от сушени мушмули, 20 броя от които заливате с 0.5 л вряла вода в емайлиран съд, който затваряте с похлупак и оставяте 4 часа на стайна температура. След това прецеждане течността и отварата е подготвена!

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР